2010. április 30., péntek

89 és 74

http://artportal.hu/aktualis/kiallitasok/szin_forma_struktura_francoise_gilot_kiallitasa http://artportal.hu/lexikon/muveszek/stein_anna

Nem tudom, szeretnék-e 89, vagy akár csak 74 évig élni… Persze ha…gondolja az ember… ha „minden összejön”, akkor talán mégis.Ma két idős hölgy kiállítását látogattam meg, a maga nemében mindkettő érdekes volt.
Francoise Gilot (89 éves) képei a Pécsi Kisgalériában láthatók. Nekem nagyon modern. De egy megnézést azért megért. Ha ilyesféle képeket (szobrokat) nézek, mindig keresek legalább egyet, ami valamelyest tetszik, vagy valamiért megindítja a fantáziámat – és akkor azt mondom magamnak, na ezért az egyért már érdemes volt bejönnöm.
Így voltam most is. Elsőnek megmutatom, ami „tetszett” aztán még néhányat a kiállítottak közül:

Üstökösök ütközése





A Civil közösségek Háza igencsak titkolja kincsét – egyetlen plakát, útbaigazító tábla nem látható kívül, bent is csak az emeletre vezető ajtón van egy A4-es „plakátocska” – ami értesít arról, hogy itt megtekinthető egy kiállítás.
Stein Anna (74 éves) festő és szobrász alkotásai láthatók itt. Érdekes, modern képek, szobrok  ezek is, habár messze nem olyan absztraktak, mint a kisgalériás képek. Különleges, egyedi technikával dolgozik, ilyent még sosem láttam, „lépcsősek” a lépek, vagy hogy is mondjam, szóval a festmény nem egy síkban van. Próbáltam  ezt érzékeltetni egyik másik fotón, hát nem tudom, mennyire sikerült.
Kisebb szobrok is láthatók, ezek nagy része azonban olyan „szerencsétlen” helyen állt, (fototechnikailag) hogy nem tudtam fényképezni. Volt egy aranyos pillanatom: a hölgy, aki nagyon szolgálatkészen felgyújtogatta és eloltogatta a villanyt amerre jártam, amikor a csodálatos bejárati lépcsővel szembeni, picurka kert üvegablaka előtt megálltam – elgondolkodva, hogy miképp is tudok üvegen keresztül egyáltalán fényképezni - odajött hozzám, és titokzatos hangon megsúgta, hogy „az ám egy fej ott”…
Édes Istenem, hogy nézhettem ki, hogy kényszert érzett ennyi "súgáshoz" ? Pedig igazán mondom, indulás előtt belenéztem a tükörbe. Frizura rendben, farmer, sportcipő, dizájnos napszemüveg, nagy szatyorban könyvek (utolsó könyvcserére mentem a Megyei Könyvtárba- legközelebb már a Tudásközpontban találkozom velük) – szóval úgy éreztem, minden rendben volt rajtam. Talán az ősz hajam volt az ok, hogy kényszert érzett a magyarázathoz ?? Ezt már sosem fogom megtudni, mert a nevetésemet alig tudtam visszafojtani és sürgősen távoztam….
Itt is a kedvenc az első a képek között:






Remélem látjátok, a jobb oldali a  "FEJ"  :-)

A ház csodás faragott lépcsője és a "reklám" a belső ajtón

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése