2010. április 28., szerda

Két és félezer éves idézet

Lassan, nagyon kis falatokban olvasom Platón Az állam c. könyvét. Meg kell rágni, oda kell figyelni minden sorára. S mivel véletlenül úgy jött ki a lépés, hogy épp mostanában kaptam kölcsön Lynn Picknett és Clive Prince Krisztus álarcai című könyvet is – rettentően nehezen haladok az olvasással. Ez utóbbi is olyan, hogy egy fejezetet elolvasva szünetet kell tartanom, mert annyi új információ zúdul rám, hogy az agyam egyszerűen képtelen felfogni. Tényleg igaz, hogy ez ember vénségéig/holtáig tanul(hatna).
Nem tudom miért (?) de most egy Platón könyvében olvasott részletet másolok be ide:
„…mindegyik uralkodó olyan törvényeket hoz, ami önmagának hasznos: a demokrácia a népnek, a zsarnok a zsarnoknak előnyös törvényeket, és a többiek is így. Miután meghozták, azt nyilvánítják ki az alattvalókra nézve igazságosnak, ami nekik hasznos, és az ilyen törvényt megszegőt meglakoltatják, mint törvényszegőt és igazságtalant…….minden államban az az igazságos, ami az éppen uralkodó kormánynak hasznos. Ugyanis az van hatalmon. A helyesen gondolkodó ebből következtetheti: mindenütt az az igazságos, ami az erősebbnek előnyös…….”
Platón (eredetileg: Arisztoklész, Kr. e. 427, Athén vagy Aigina – Kr. e. 347), ókori görög filozófus, iskolaalapító. Hatása jelentős volt az ókori és a középkori filozófiára de művei manapság is viták és filozófiai vizsgálódások tárgyát képezik. Munkásságának nemcsak társadalomtudományi, hanem irodalmi értéke is nagy jelentőséggel bír.
Egy Alfred North Whitehead-től származó szállóige szerint az egész európai filozófia nem más, mint egy sor Platónhoz fűzött lábjegyzet. (wikipedia)
Megéri ezt alaposan és türelmesen végigolvasni: http://hu.wikipedia.org/wiki/Plat%C3%B3n

P.s. A blogspot valami újítást hajtott végre, a képek bemásolása szinte teljesen lehetetlenné vált. Utálom ezeket a folytonos újításokat !!! Elnézést, ha valami most nem sikerül, de már ötödszörre próbálkozom és unom az egészet....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése