2010. április 21., szerda

Segítség!!! Pécs városát süketek irányítják !!!!

Itt most úgy érzem nem elég, ha csak a képeket mutatom be. Írok kis történelmi ismertetőt azoknak, akik a környéken idegenek.
Sajnos sehol sem találok régi képet az utcáról, s anno, amikor még én is lakója voltam, nem gondoltam, hogy jelentősége lenne az adott helyzet dokumentálásának.
A szó ugyanis elszáll…
Hát ezért írok, a netre örök mementóként…...
Én szóltam………

Egy kis részlet a wikipediából: „A rómaiak idején a Tettye kívül esett Sopianae város területén. Vizét nem vezették be a városba, mivel vezetékeit a víz erős meszessége eldugította volna. Engedték a patakot inkább a város mellett folyni. Azonban a kedvező lehetőségek miatt, már az ókorban építettek malmokat a völgytalpon.
Aztán jöttek a törökök. A város lakói tudták, hogy segítség nélkül nem tudják tartani a várost, ezért 1543 júniusában önként megnyitották a kapukat az oszmán sereg előtt. Uralmuk 1686 október 22-ig tartott.
Az ipar fejlődése később nagyobb arányúvá vált, ekkor indult látványos fejlődésnek a Tettye utca, Majorossy Imre utca, Felsőmalom utca környéke, elsősorban az itt fakadó Tettye-patak bővizű forrásának köszönhetően. Ezt a területet "Malomszeg"-nek nevezték, mivel itt húzódtak sorban a korabeli gabonaőrlő-, lőpor-, papírmalmok, valamint a tímárok és tabakosok malmai. Jelentős céhük volt az aranyműveseknek, akik királyi megrendelésre is dolgoztak. A Tettye patak völgye magába foglalja a Puturluk, Malomszeg, Zidina és Tettye nevű részeket.”
Ezek a városrész-nevek – a Malomszeg kivételével – a mai napig élnek.

Aki itt lakik, egészen biztos vagyok benne, szereti ezeket a zegzugos, romantikus, meredek kis utcákat, jóllehet egy részük csatornázva sincs, a házakba a vízvezeték is későn került be, télen, hóban-fagyban pedig nem egy öröm innen le, vagy ide fel járni.
Másfél évtizedig én is a Vince utcában éltem. Elég jól ismerem és nagyon szeretem ezt a környéket.

Valaha a Tettye túlfolyó vize a Vince utcán folyt végig – igaz a mennyisége általában csekély volt, hiszen a karsztra hullott esőt felfogta a barlang, amire az első pécsi vízmű települt. Ám még mindig volt annyi felesleges, amit használatlanul elfolyattak. De aztán amikor nagy esők jöttek, a sziklás hegyoldal nem volt képes sem magába szívni, se lenyelni a sok esőt. Emiatt aztán a patakocska valóságos áradattá változott.

A hetvenes évek elején több helyen álltak még kisebb fahidak, illetve a kesztyűgyár előtt egy vashíd is, hogy az utca egyik oldaláról a másikra átmenni szándékozókat segítsék magasabb vízálláskor. Nem egyszer volt, hogy ezeket a hidakat a nagy víz elsodorta, le egészen az Ágoston térig. Azt hiszem valamikor e témáról beszélve már megírtam, én nagyon jól emlékszem, amikor egy jó 10 m2-es aszfaltdarabot is felemelt a víz és pilleként odábbsodort. A Felsőmalom/Király u. sarkán az u.n. Karl féle volt könyvesboltot (ma már abba se könyvet árulnak) a Sarokház cukival szemben (ma már annak se ez a neve) szóval ezt a könyvesboltot számtalanszor öntötte el a lezúduló ár. Sajátos, gyorsan felszerelhető kis árvízgáttal rendelkeztek. Ha jött a felhőszakadás, az ajtó két oldalára felszerelt sínekbe gyorsan becsúsztatták a falapokat, hogy ne öntse el a víz a boltot(nagyon).
Nem kis vízmennyiségek rohantak le a nagy esők után.

Aztán jött a ”nagy eszme” : tegyük a vizet a föld alá. Letették.
Most a képeken lehet látni, hogy jó erős betonból vagy fél méter vastagon még le is betonozták azt a csövet, melybe el akarták vezetni a felesleges vizet. Persze már akkor sem számoltak az élet szeszélyességével a nagyokos tervezőmérnökök. Ebbe a völgybe torkollik több kis utca a Havihegy oldaláról, és egy a Tettye utca felől. Ezekbe NEM fektettek semmiféle csövet és természetesen a makacsul lefelé folyni akaró víz ezeken az utcákon akadálytalanul zúdult be a Vince utcába.

Sajnálatos módon a Vince utca végére, ott ahol hajdanában ezt a patakot egy óriási átmérőjű csatorna nyelte el régen s vezette le a föld alá – 2 cm pálcaközű kis lefolyócskákat építetek be. Már ezt is leírtam, akkor egy nyílt lakossági fórumon tiltakoztunk ellene, de természetesen hiába, már akkor sem lehettünk okosabbak a mindentudó vizes szakembereknél. Nem számít, hogy mi ott lakunk, hogy milyen tapasztalataink vannak. Az ő egyetemi diplomás 2x2-je szerint itt az itt elfolyó vizet ezek a rácsok majd elnyelik.

Ha az okos kis mérnököcske itt lakott volna, tudta volna, hogy ilyenkor az utca (és a környék) lakói nemes eleganciával minden szemetet beledobálnak a sodró árba – hadd vigye ! A minden alatt tényleg mindet értek – egy eső után így találtam egy valószínű véletlenül a szemétbe került ezüst kiskanalat (máig megvan!)
Szóval jött az eső, jött a víz, jött a mocsok, és jött a dugulás. Minden nagy eső után bokáig érő víz állt az Ágoston téren.

Áll itt a sarkon egy lakóház, több mint 200 éves. Véletlenül tudom, hogy ennek olyan hatalmas pincéje van, hogy még a tulajdonosai se tudják, hogy mekkora és lefalazott mellékágai merrefelé vezethetnek.
Akkor most tessék elkezdeni gondolkodni: valami őrült – mert ép elméjű ember nem lehet, most kitalálja, hogy még járda se legyen itt a jövőben.
Jön a víz, nem baj !
Hát lesznek majd víznyelő aknák, melyekbe a többletvíz elfolyhat.
De az őrült, a nyomorult, (nem is tudom milyen jelzővel illessem) hát épp azt nem veszi számításba, hogy ezek az rácsos aknák semmi perc alatt el fognak dugulni és újra és megint és ismételten csak a víz lesz az úr.
Áztatni fogja majd az öreg ház falát, netán beszivárog a picéjébe. És akkor egyszer majd csak csodálkozunk, hogy a tettyei rom példájára egy az öreg ház is megadja magát és összeroskad !!!
Akkor aztán jöhet a Pécstv a kameráival és kamerázhat reggeltől estig, ahogy ma is ott voltak a Tettyén, szerintem várva, hogy mikor dől már le az a rom….

Kinek írjam ezt meg ? Hol kiabáljam ki a félelmemet ?
Segítség !!! A városomat süket őrültek irányítják !!!!




Eredetileg eddig szólt a mese...
@x viszont ajánlott egy linket, ahol találtam a Vince utca tervezőjének őrült tervéről egy rajzot. Bemásolom ide a képet - és esküszöm, minden nagy eső után azon leszek, hogy dokumentáljam: ő tévedett, s nem én.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése