2010. április 2., péntek

Svájci földházak

Na igen, itt, valamelyikben nagyon el tudnám képzelni az életemet….
Mottó: Ne a föld alatt vagy a föld fölött éljünk, hanem a földdel együtt… A svájci Peter Vetsch és a Vetsch Architektur már évtizedek óta tervez és készít földdel összeépített, különös házakat.
Az ilyen földházakra, vagyis inkább földdel borított házakra talán jobb, ha élhető tér-szobrokként gondolunk. Kívül és belül egyaránt felbukkannak a Gaudíra jellemző megoldások és formák, amiket a katalán mester is a természetből vett. Az biztos, hogy ezek a házak teljes mértékben mellőzik a konvencionális építészeti gondolkodásmódot, mégis készültek már így egész lakóparkok is.
A földbe bujtatott házaknál nem a környezetet alakítják a házhoz, hanem épp fordítva: a meglévő, természetes környezetbe illesztik az épültet. A terület adottságait és a megrendelő elképzeléseit figyelembe véve a tervezés is a természettel összhangban, ésszerűen zajlik: a nappal használt helyiségek a déli oldalra kerülnek, a hálószobák északra, a fény pedig tetőablakokon keresztül is bejut a házba, miközben a tető java részét egyébként talaj borítja. Ahogy a vályogházaknál is, a hűtés-fűtés kérdésének jelentős részét maga a kialakítás és a földtakaró oldja meg: télen bent, nyáron kint marad a meleg. A vízszigetelést a falra felszórt betonba kevert adalékanyag biztosítja, miközben a házat körülölelő föld, ami egyúttal természetes szigetelés is, védi az épületet az időjárás minden viszontagságától. Azt semmi nem akadályozza meg, hogy a belsőépítészeti kialakítás pont olyan modern és korszerű legyen, mint bármely más új háznál, vagyis a földház nem a „kényelmetlenül vissza a természetbe” szlogent követi.
Fotók: Vetsch Architektur
Szöveg, kép: http://www.lakaskultura.hu/topepiteszet/svajci-foldhazak-42692.html  


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése