2010. május 24., hétfő

46. Nemzetközi Borrendi Kongresszus, Pécs

Meghívást kaptam a Magyarországi Borrendek találkozójára, vagy hogy egészen pontos legyek, ünnepélyes pécsi felvonulásukra.
Mi sem természetesebb, hogy előbb kicsit körbejártam a témát. (A jó pap meg a kíváncsi öregasszony holtig tanul.)

Pontosan mi is az a borrend és hányféle van Magyarországon ?
A borrendek alapvető célja egy-egy borvidék, illetve a bor hírnevének, minőségének védelme, a kulturált borfogyasztás széles körű propagálása. Mintegy összekötik a szőlőtermesztést és a borászatot a táj kultúrájával, múltjával, hagyományaival és a bort fogyasztóval. A borlovagrend tagjai a kulturált borfogyasztás zászlóvivői, elkötelezettjei, nagykövetei.
A borrendek régen elsősorban termelőkből, gazdákból álltak össze, de ma már a társadalom széles rétegéből verbuválódnak nagyon sok szakma képviselői, akik a minőségi borfogyasztás szószólói: orvosok, tanárok, művészek és így tovább. Megalakulásukat gazdasági érdekek is motiválták, a minőségvédelem, a technológia fejlődése, a borrend nyújtotta reklám és marketing lehetőségek kihasználása révén az értékesítés, a forgalom növelése érdekében.
Számukon - őszintén mondom - meglepődtem.
Itt olvashatsz róluk részletesen: http://www.ficb2010.com/winebrotherhoods-hun.html

A magyar borok és borászok elismertségét és növekvő népszerűségét is jelzi, hogy a Bacchusi Borrendek Nemzetközi Szövetsége (FICB) 46. Kongresszusának hazánk adhat otthont.
Néhány számadat:
14 országból (USA-tól, Japánig, Franciaországtól-Hollandiáig, az Egyesült Királyságtól-Spanyolországig stb.) mintegy 150 külföldi vendéget fogad a rendező MBOSZ.
Ezen túlmenően programoktól és helyszínektől függően kb. ugyanennyi Magyar Borrendi tag és vendég csatlakozik az eseményekhez.
8 város, 7 borvidék, mintegy 200 borász közvetlenül találkoznak a rendezvényeken, de boraikkal a többi történelmi borvidék is bemutatkozik a “Világ Borai” bemutatón.
Mivel 2010-ben Pécs Európa kulturális fővárosa, az FICB Közgyűlés egyik helyszínéül is szolgál. A közelben található két neves borvidéken (Villány és Szekszárd) szintén látogatást tesznek a jeles vendégek.
Tegnap Pécsett voltak a főborászok, díszes felvonulásukról rengeteg fotót készítettem, íme néhány:











Végül még néhány kép a Sétatéri kirakodó vásárról:




Nem bírom megállni... rájönnél-e magadtól, az utolsó képen mik láthatók ? Nem ? Hát só-szórók ! :-)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése