2010. május 18., kedd

Árvizek Pécsett

(Annyira komplikált egy már nyilvánosságra hozott posthoz utólag képeket csatolni, hogy kezdek inkább egy újat.)

Ebéd utánra javult az időjárási helyzet annyira, hogy rászántam magam egy helyszíni szemlézésre.
Valójában a legerősebb lökést a kíváncsiságomhoz a ma reggeli Meszes patakon történtek jelentették. Mint jó öreg vízügyes, képtelen voltam megérteni, mitől, hogyan, honnan zúdult le nagyhirtelen ilyen eszméletlen mennyiségű víz, mint amit a videókon lehetett látni ? A Meszes patak ugyanis tényleg egy kis patakocska, alig-mederrel, még nagy esőzéskor se hoz le ekkora vizet.
A gyanú már a Vince utcai árvíz esetében is ott motoszkált bennem, de én még ilyen öregen is egy 18 éves hiszékeny kislány agyával rendelkeztem. Eleinte elhittem, amit mondtak. Ma már meg mernék esküdni, hogy nem csak tervezték, hanem – legalábbis részleteiben – meg is valósították a tettyei ivóvíztározó egy részének leürítését. Máshogy egyszerűen nincs magyarázat arra, hogy szinte egyik pillanatról a másikra hatalmas víztömeg zúduljon le a völgyön. És ma igazolást nyert ez a feltételezésem.
Mi történt ugyanis a Május 1 utcában ? Hajnalban olyan mennyiségű víz öntötte el őket, amilyenhez hasonlót az ott lakók közül az öregek is csak egyszer, 40 éve láttak. Az ilyesféle árvíz nem természetes, a Jósiten nem tud egy kis területre hirtelen százköbmétereket lezúdítani eső formájában. Mint ahogy itt sem ez történt. Aki ismeri a terepet, annak nem kell magyaráznom különösebben: a Kénes út mellett a régi, feltöltetlen bányagödrökben megáll a víz akkor is, ha nem segíti senki. De mint kiderült, ez esetben „segítette” is valaki, elgátolva a lefolyást, illegálisan kialakított ott egy tavat. Egyelőre a tulajdonosról semmi sem derült még ki. A tó – engedély nélkül létesült, feltehetőleg nem is szakszerűen, és hát a hajdan művelt bányagödör sem igazán alkalmas tározónak. Így eshetett meg, hogy a gát egyszer csak átszakadt és a víz elöntötte a Május 1 utcát.
Az áradás nagyja levonult, mire odaértem, de azért mutatok itt alább néhány fotót majd.
Ez után elmentem a Vince utcába. Láss csodát, most már egy csepp víz nem folyik az utcán ! Mindent elnyel most a régi föld alatti vezeték. Vagyis, ami most lejön, azt elbírja. És ezért gondolom, hogy amikor ennél több jött, illetve részben eldugultak a nyelők is, akkor aztán más választása nem volt a víznek, mint hogy lefelé folyjék, ahogy azt már az idők kezdete óta is teszi. Épp a Vince utca volt lefelé…
Több pécsi helyszínre, Pellérdre, Kárászra nem fogok elmenni. Szegény megyénket jól meggyötörte ez az idő. Őszinte részvétem az ország északi csücskében és az egyéb helyeken élőknek is. De nem kell most félniük. Nagyszerű vezetőink lesznek, meg fognak oldani minden gondot, bajt.

A híd latt 1/2 m. magasan ömlött át a víz

Ez a ház járt talán a legrosszabbul...

Egy autó azok közül, amit ma reggel a patakmederből húztak ki

Az utca végébe már nem mentem fel...


Ez a Lidl fölötti rét, ahol Lilivel sétálni szoktunk. Itt már elterült a víz.


Nem folyik már a víz a Vincében  és nagyjából tiszta a tér is

Barátúr utca és a hegyből kifolyó víz

Vince utcai képek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése