2010. május 27., csütörtök

Egy nagy helyett két kicsi

Az eredeti tervem az volt, hogy felkeresem a Jakováli Hasszán dzsámiját az elrondított Kórház téren,  (Lásd: http://hu.wikipedia.org/wiki/Jakov%C3%A1li_Hassz%C3%A1n_dzs%C3%A1mija  ) 
hiszen jó régen jártam benne, már nem is nagyon emlékszem rá, milyen volt. Azt viszont tudom, hogy amikor én ott jártam, akkor még fel lehetett menni a minaretbe is – ami egy nyomasztó emlékként él bennem máig, mert nagyon szűknek éreztem a kanyargós lépcsőjét, folyton olyan érzésem volt, hogy elesem lefelé jövet...

Mivel azonban a kedvezményes belépő nyugdíjasoknak és gyerekeknek 650.- Ft-ba került, úgy éreztem hirtelen, hogy akkor már nem is vagyok annyira kíváncsi, s inkább átmentem a Rákóczi útra, a PécsTv épületébe, mert hallottam, hogy ott van R.T. gyűjteményének időszakos kiállítása, régi fényképezőgépekből. Volt is, de pechemre minden üvegvitrinekbe volt zárva, így a fotózás lehetősége majdnem a nullával volt egyenlő. Igaz, láttam régi Pajtás fotómasinát, meg azt a harmonikásan kihúzható fajtát is, nem tudom milyen márkaneve volt, de emlékszem Édesapámnak volt ilyen, azzal készültek a gyerekkori fényképeink.… Sokféle vaku, és egyéb kütyü is van itt, akit érdekelnek az ilyesmik és van 15 perce, betérhet. Nem fizetős.


Innem átsétáltam az IH-ba, (Ifjúsági Ház, az Árkád közelében) ahol "A hosszú várakozás rövid pillanatai” címmel - Bágyi Ferenc fotóművész kiállítása látható – ugyancsak díjmentesen.
Gyönyörű képek vannak itt, már-már festmény-szerűek, gondom itt is a fotózással volt, mert az amúgy eléggé lepusztult épületben a kiállító csarnokban a lámpák se mind égtek, meg hát ugye, ilyen helyen nincs sok esélye az én kis fotómasinámnak… Mindegy, azért én tudom, mit láttam. Kedves, szép, állatfotókat, és nagyon érdekes kő-foto-montázsokat, vagy nem is tudom hogy kell nevezni az ilyesmit, nekem tetszenek az efféle varázslások a photoshoppal…
Ma csak ilyen képeket tudok mutatni:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése