2010. június 26., szombat

Feladom…

Még a múlt héten láttam egy elég érdekes filmet, ami a metánhidrátról szólt. Megvallom: nem tudtam én arról semmit, hogy ez a téma évek óta foglalkoztatja a tudósokat, meg mindenféle más embereket. Gondoltam, elmesélem, amit a filmben láttam, nevezetesen, hogy egy pasas a Földközi tengeren elindult metán-hidrátot keresni, ami számításai szerint egy adott helyen elő kell, hogy forduljon. Sikerrel is járt, megtalálta, amit keresett, s ennek kapcsán mutatták be ezt az érdekes filmet.

„A metán-hidrát szilárd anyag, de instabil elegy, amely alacsony hőmérsékleten képződik a tengerek mélyén, a tengervíz keltette nagy nyomás alatt. Kb. 1000-1500 méteres vízmélységben, 5 °C körüli hőmérsékleten a metán-hidrát formájában kötődik meg.
Több száz méter vastag metán-hidrát mezőket eddig már több tenger mélyén is találtak. A metán-hidrát megtalálható a sarkköri jégben, a tundra fagyott talajában, ma ugyanúgy, mint sok millió évvel ezelőtt. A metán-hidrátból metán szabadulhat fel. A metán-hidrát létrejöttének alapvető feltétele a kellően vastag üledékréteg, amelyben a metán keletkezik. Ha ez az anyag kiszabadul a tengervíz nyomása alól, közvetlenül szublimál és szétoszlik a levegőben, üvegházhatást okozva gyorsítja a globális felmelegedés folyamatát.
A Brit Nemzeti Környezetvédelmi Kutató Hivatal a Bermuda háromszöget vizsgálta, hogy a felszabadult metán-e a felelős ottani titokzatos eltűnésekért.
Ha a felszínre jut és meggyullad piros színű lánggal ég." (http://hu.wikipedia.org/wiki/Met%C3%A1n-hidr%C3%A1t )
A filmben természetesen szó volt arról is, hogy miért is ennyire fontos ez a metán-hidrát : hát azért, mert (legalábbis egyesek) a jövő legfontosabb energiájának tartják. Nos, a témára rákeresve a neten teljesen ellenmondó dolgokat találtam, az egyik őrült veszélyesnek, a másik meg épp ellenkezőleg, a jövő egyetlen ígéretes enegria-forrásának tartja.
Ha lenne valaki, akit érdekel a téma, a Google-ba beírva számtalan cikket találhat a megoszló véleményekről – pl. az alábbi helyeken is:
http://www.dura.hu/index.php?mode=cikk&id=393
http://kataklizma.info/2009/10/25/a-metan-hidrat-a-jovo-energiaforrasa
http://www.origo.hu/tudomany/fold/20060309veszelytelen.html
http://klima.kvvm.hu/index.php?id=11
Én azonban továbbra sem tudom biztosan, most örüljek-e, vagy aggódjak amiatt, hogy rájöttek, hogy megtalálták, s hogy terveik vannak vele. Őszintén szólva, mégis inkább aggódom, mert eddig még abból, amibe mi – emberek – belepiszkáltunk, többször lett baj, mint valami világjobbító dolog – még ha az volt is a szándék.

És a nagy ide-oda kutakodásban véletlenül ráakadtam egy blogra, amibe aztán olyannyira belemélyedtem, hogy abba se hagytam az olvasását a késő éjszakai órákig. Ezért hát bemásolom ide a címét, akinek van ideje, s akit érdekel a téma, itt talál olvasnivalót !
http://konteo.blog.hu/2010/03/22/a_globalis_felmelegedes_1 (konteo=konspirációs teóriák)
Egy mondat a bevezető cikkből: „Ez a blog azt tűzte ki céljául, hogy időről időre (mondjuk hetente egyszer-kétszer) bemutasson egy-egy klasszikus elméletet, majd az olvasók fantáziájára apellálva fórumot biztosítson a pro és kontra érvek ütköztetésének.”
Majd alaposabban beleásom magam a témáiba. Rengeteg van. Másfél éve írják….

Kép: http://www.alternativenergia.hu/kategoriak/technologiak/zoldinfo/page/59

6 megjegyzés:

 1. Izgalmas kérdés.Köszi a tájékoztatást.
  Itt/Szegeden/jelenleg megint ömlik az eső és most már valóban nem tudom,hogy hova fér a víz.Házunk mögötti részen pár napja komoly szvíttyúzás volt,most megint "árvíz".Már nem nyeli a vizet a föld, a két lefolyó pedig úgy tűnik megint "megtelt".
  Már olyan hangok is vannak,hogy ha ez így megy tovább a házunk/tízemeletes,panel/süllyedni fog.
  Ez is elgondolkoztató,hogy miért is van most ennyi csapadék?

  VálaszTörlés
 2. Na, ha végzetetek az ajánlott témákkal, akkor még ezt itt :
  Grammy-dijat a napnak
  Mivel a cikkben megadott link (?) (YouTube) szerintem nem jó,- esetleg itt meghallgathatjátok.
  Sun flaire noises
  (vagy Googlebe írva Sun flaire noises)- Hogy fokozzam az izgalmakat... hogy mi áll még előttünk ? = a cikkben
  (Aztán csak semmi idegeskedés ! :-) :-)
  *********************************

  VálaszTörlés
 3. @Aranyosf. (mielőtt elfelejteném) "A pécsi görög katolikus templomban Kiállítás Mosonyi Viktória gyönyörű ikonjaiból. Hétfőtől-szombatig / 10 -16 óra között /július közepéig." (ÚDN)
  **********************************

  VálaszTörlés
 4. [4.] A metán-hidráthoz :
  Ismerjem el, mint "anyagot" ill.kifejezést nem ismertem. Mivel itt főleg a tenger alatti előfordulásáról esik szó, első gondolatom volt : (ha igaz)- a tenger fenekén más is van!- (mindenféle nemesfémek ?) - arról esetleg itt egy cikk :
  Kincsvadászat az óceánok fenekén
  Szerencsére azt is elfelejtettem már (térkép is volt róla)- a "nagyhatalmak" (?) az Északi pólusnál (?)- készülnek a terület újrafelosztására ?- [az oroszok még egy zászlót is leraktak a tengerfenékre ?- tengeralattjáróból- stb.] - ne bonyolítsam most jobban. Nem hinném, hogy jelenleg a metánhidrát kellene nekik ,- de ne vitassam.
  Mindenesetre jó lenne,ha "nem barmolnák" össze még azt a területet is,- l.d. Mexikói-öböl olajszennyezés.] - Összegzés : kívánom,hogy sikerüljön!- de úgy,hogy a kecske is jóllakjon -és a káposzta is megmaradjon.
  **********************************
  Más : én má' annak is tudnék örülni, ha pl. jobban megérteném, (el tudnám képzelni) a (magyar) gáztározóinkat! [föld alatt,a gáz benyomatva valamilyen homokkő rétegbe,- vagy hogy... de ez már egy más téma. ( vagy a "makói gázmezők")
  *****************************

  VálaszTörlés
 5. Na, mindgyá' én is feladom...
  Kincsvadaszat-az-oceanok-feneken
  @délim: (itt egy elmélet!) = (röviden) ...a Föld (képzeletbeli) forgástengelye "imbolyog"!-és egy "képzeletbeli" ellipszis alakot "jár körbe!" - (elfelejtettem, hogy hány ezer évente 25 ezer ?...)jön egy "özönvíz!" - [mellesleg minden nép "kultúrájában" esik erről szó (még azoknál is, akiknek nincs írott emlékük!]- stb. szóval jön az "özönvíz!" :-) :-) ] - lehet, ezzel a sok esővel kezdődik ! :-) :-)
  Ki ne feledjem a kb. 77 éves bácsi (vagy több) méréseket (!) végzett otthon!- megállapította,hogy az É-i pólus mennyit "ment el a helyéről!" - (bár ez köztudott...)- és reggel volt is téma a kisboltban! szóval : vannak itt elméletek... (de csak-csak másabb, ha az ember a Balázs bácsitól tudja!
  *******************************
  Bocs' remélem a (társas)házatoknak van biztosítása ! - vagy még idejében írassátok be a káresemények közé!
  ******************************

  VálaszTörlés
 6. Ezt a témát én is feladom, nagyon érdekes, de ugyanakkor félelmetes is.
  Még jó, hogy @x-nek van humorérzéke és Balázs bácsikat hallgat a kisboltba.:-))))

  VálaszTörlés