2010. június 29., kedd

Ikon-kiállítás a templomban

Elég sokáig kutakodtam a neten, de igazán sok infót nem találtam Monostory Viktóriáról. Még a neve is sok helyen „i”-vel van írva, s azon felül, hogy Hajdúdorogon olaszt tanít, és számtalan kiállítása volt, nem tudtam meg sokat róla. A rejtélyes, titokzatos művésznőnek azonban nem is az életpályája a fontos, - habár engem azért az is érdekelne, legalábbis a művészetével kapcsolatos infók – az igazi kincs az a sok csoda, ami kikerül a kezei közül.
Most (július 30-ig, hétköznap 10-16 között) látogatható kiállítása a görög-katolikus templomban, a Xavér utcában.
Szeretem ezt a templomot. Ikonosztázát képes vagyok hosszasan csodálni, a templomot most fel is újították, öröm bemenni ide. Nekem már eddig is régi szép görögországi emlékeim bukkantak elő, ha itt jártam, de most aztán tényleg teljes egészében ott érezheti magát a látogató.

Ahogy beléptem - igaz a nap is átsütött az ablakokon - szabályosan „felragyogtak” a falak, vagyis hát a falakon a sok-sok arannyal festett ikon. Varázslatos volt. Először gyorsan lefényképeztem a képeket, aztán egyenként alaposan szemügyre vettem őket. Van itt tojástempera, zománc és égetett üvegkép is, mind hihetetlenül élénk, élő színekkel tündököl, és szinte kivétel nélkül ragyog rajtuk az aranyozás.
Találtam (itt: http://artistamuvek.blogspot.com/2009/05/new-book-maszat-erkezik.html ) pár nagyon jó, a témához tökéletesen illő mondatot:
„Nyilvánvaló, hogy a színvilág és az egész művészet valakinek a fejében (szívében) születik meg, a megjelenítés technikája csak másodlagos: alkalmas-e, vagy sem a belső kép "kivitelére". Ezt pedig próbálgatni, gyakorolgatni kell, hogy mindenki a sajátjára aktuálisan rátaláljon (mert, hogy ez változik is).
Tanulságos, hogy a keleti ikonfestés technikájával kapcsolatban is micsoda viták folynak... (Pl.: tojás-tempera, vagy olaj, szigorúan kötött ábrázolás, vagy nyugatias...) Miközben az igazán tehetséges alkotó e viták fölött áll, és dolgozik. Esetleg műfaji határokat is átlép, és mégis valami nagyszerű születik.”
Nos ez az. Itt, most látható, hogy akár tojás-temperával, akár másképp, de valóban nagyszerű képek kerültek ki az alkotó keze alól, „belső képei” a valóságban megjelenve ragyognak és szinte élnek.
Mindenkinek ajánlom a kiállítás megtekintését !
(A templomról itt olvashatsz: http://www.parochia.hu/pecs/pecs.htm  )


9 megjegyzés:

 1. [1.] Remélem,ki-ki tudja, hogy nem "kekeckedésből" írom azt, amit !- maradjunk annál, hogy "tényközlés?"
  Még pécsieknek is "nehéz" (?) a Xavéri Szt.Ferenc templom története (1793)- ami (anno) a jezsuitáké volt - és ne bonyolítsam most. Nem a Xavér utcában van!- hanem az Alkotmány utcában (42.sz.)- és máig nem tudtam,hogy a Xavéri = annak a várnak a neve, ahol Xavéri Szt.Ferenc született,- [ ma :Javier] - remélem, majd a pécsi utcanevekről készült könyvben ez pontosabban olvasható lesz ? (2011)
  *********************************
  Szerencsés (vagy ellenkezőleg...) Monostory Viktóriáról (művészetéről) olvashat az érdeklődő, ha beírja : "Ahol az és és a föld összeér" - (a kiállítás megnyitóján elhangzott)- eléggé érdekes. (...)
  ********************************
  Reménykedtem, hogy @Aranyosf. megnézi és beszámol róla,- de ezt sem bővebben most.
  *******************************

  VálaszTörlés
 2. (2.) Többször írok, inkább kevesebbet,-(mindig) attól tartva, hogy nem sikerül a küldés,- és kezdhetem elölről. Bocs'
  Kimaradt : természetesen a templom mai neve ( a közismertebb) neve Pécsi Görög Katolikus templom.
  Látom a fotókon, hogy egy-egy "mű" alatt olvasható az, hogy kit (mit) ábrázol,- (igazán ne várjam el, hogy még az is kivehető legyen a képeken)- megjegyzem : Szt.Piroska és mások (?) kapcsán jutott ez eszembe,- lásd a megnyitó beszédben.
  Ezért meg (itt) bocs' - (magam is szeretem az ikonokat és ilyesmiket) de ha "előjön a szó" : (javaslom) Fehér Béla : Triptichon c. könyvét - ( vagy aki "elviseli" a "trilógiáját" és egyéb könyveit.
  Triptichon ( kb. hármas oltárkép-behajtható szárnnyal) - ill. a könyvben (családregény is ) még egy timpanon is említve van... (stb.) (= az a homlokzati része...)- jó annak, aki tudta, - :-) :-) (Mindezeket emlékezetből - majd pontosítandó)

  VálaszTörlés
 3. Ezeket itt - bár gondolom tudsz róluk - csak az "érdekesség kedvéért" ( - "feladatokat" dehogy adnék !- csak megemlítem...)
  Előzetes bejelentkezés !
  és
  Táblaképek/Zsolnayban
  (vasárnap (06.27) vittek autóval a "Zsolnay" mellett....hát...nem semmi, ami jelenleg ott van !
  *********************************
  P.s. : bár tegnap is "leiratkoztam!"- mi érkezett ?- hát hírlevél a WWF-től (vagy mi a nevük) - na, ennyit ! katt' - törlés

  VálaszTörlés
 4. Szeretem az ikon festészetet/vagy táblafestészetet/.
  Jók a fotók.
  Agárdy Gábor színésznek is szép ikonjai vannak.A nezen lehet párat látni belőlük.
  Nem ismertem Monostory/i/ Viktóriát,örülök,hogy rábukkantál.

  VálaszTörlés
 5. Köszönöm a pontosításokat.
  Monostory Viktóriáról itt
  ezt én tényleg valahogy nem találtam meg...
  Jó lenne fellelni egy ősrégi pécsi térképet, mert valami miatt én úgy érzem, a Kodály Z. út megépítése előtt a Xavér u. ott, a templom előtt kanyarodott be az Alkotmány utcába, és talán ezért is emlékszem rosszul a címre ?? Ki tudja ezt ma már... Más okból is szívesen megnézném a régi utcák mára elfeledett helyét…

  A Kiss Andor féle, gyükési kiállításról 06.06-án írtam "Tündérkert" címen.
  Tegnap du. voltam a Zsolnayban, ma az lesz a témám...de majd csak délután, egyelőre dolgozom a képeken.
  De egy srófra jár az agyunk :-)

  Csak hogy kicsit mentegessem magam: Lehetne a festmények és egyéb alkotások címét is külön fotózni (a képpel együtt technikailag lehetetlen), de pontosan dupla munka lenne, nekem meg már ahhoz nincs türelmem. Így is tele a gépem a fotóimmal..

  VálaszTörlés
 6. Székely Magda versét küldöm Neked Aranyos ezekért a gyönyörű képekért
  Ikon
  Nemes Nagy Ágnesnek

  A makulátlan arcok,
  a nyílegyenes vállak
  állnak a lapnyi térben,
  összeszorítva állnak.

  Nincs hely eleven fának,
  nincs hely eleven égnek,
  alig elég a testnek,
  mi elég az igének.

  Barna aranyban állnak
  úgy eltakarva állig,
  csak a végleges arcok
  erős vonása látszik.

  Az idő megcseréli
  minden kövét a falnak,
  a lapnyi térben állók
  hibátlan megmaradnak.

  VálaszTörlés
 7. Utókornak : bár jól kezdődött a napom (08-kor a DEXA-n)- kezdett gyanús is lenni!- (nem lesz jó vége...)- na,OK!-hagyjam. Szerencsére "mindent" elintéztem és kb. 10.50 órára (?) haza is értem -
  (sikerült megállnom,hogy bajaimmal "ne lihegjem tele" a netet! - (egy mosás =ágynemű , majd a nyugdíjam (májusi!)felmarkolása...és már aludtam is ! - igaz,többre számítottam, de ébredés 14.15.óra - valami "baromságot" álmodtam.
  Na, nem is ezért írok...
  Mert vannak jó pillanatok is ! Plagizálás ! = (tényleg) oly' rövid az élet,kár mindenféle hülyeségekkel elcseszni! (mérgelődni/idegeskedni)
  ************************
  @Aranyosf. Régebben (egyszer) igen tudtál örülni egy régi térképnek! - miért nem keresed meg ? :-) :-) Na, OK!
  Itt egy régi Pécs térkép (!)
  Tényközlés csak : megtalálhatod benne az Szt.Imre utcát is !
  Ja, ha bejön a főoldal, akkor katt' BAL oldalon a térkép szóra ?- vagy valahogy így... :-) :-)
  *********************************

  VálaszTörlés
 8. @Aranyosf. : hogy ne kelljen sokat kínlódnod... keressed meg a (volt?) Czinderi utcát ! (fiatalabbak, ahol a kupleráj volt !- ( kedvenc dalomat nem írom ide...kukorékol már a kakas...stb- benne a leányok a zöld díványon...) :-) - szóval - a Czindery u. alatt! keressed Szt.Imrét ! Na, most nem többet!
  (Amiket beírtál válasznak,- OK !- igazad volt. )
  [ ha szemben van kb. a Battyhány utcával... (?) ott volt a laktanya... akkor kb. a mostani ... Vásárcsarnok melletti utca lehetett ?-most ZÓLYOM u. Na, nekem meg a mostani Pécs térképem nincs a közelemben.
  **************************

  VálaszTörlés
 9. (9.) Kösz' @délim hozzászólását! Itt és most "megkövetem" Agárdy-t !- mert bár tudtam az ikonjairól,- azt azért nem, hogy nem volt oly' "amatőr", mint ahogy azt én gondoltam róla ! ( festészetileg)
  Mellesleg "Agárdy Gábor ikonjai" beírásra (Google) 3380 találat van! - azt azért ne várjad el, hogy majd' minden ikonja/képe "fenn legyen" a neten ! :-) :-)

  VálaszTörlés