2010. június 14., hétfő

Mahler + Klimt = Salzkammergut

Nem lettem kész a mára tervezett anyaghoz tartozó fotókkal, most el kell mennem meggyet szedni, kedves kis barátnőmhöz, aztán úgy tervezem, még ma feldolgozom amit szedtem, mert holnap is velük van randevúm – „cukorborsó aratási kisegítőként” :- ) és akkor azt is el kell majd rakni. Szerdára is van már program szóval, ez a hét, de legalábbis az első fele jó rendesen tele van pakolva feladatokkal.
Így hát olyasmiről írok, amihez máshonnan is tudok képet szerezni és amúgy érdekesnek tartom. Vagyis számomra az volt, ugyanis ilyen összefüggésben nem tudtam róla.

Két rendszeresen olvasott blogomban is divatba jött a „találós-kérdésezés” – én ugyan ebben nem vagyok nagy, de megfordult egy másodpercig a fejemben, fel kellene tennem a kérdést, milyen összekötő kapcsot tudtok mondani a két Gustav, Mahler és Klimt között ? De aztán rájöttem, hogy az egy dolog, hogy én épp véletlenül láttam ezt a filmet, és talán annyira nem is köztudott az, amiről írni akarok.
Aki akar, a gugliban utánanézhet a festő és a zeneszerző életrajzának, műveinek, de az említett film azt emelte ki, hogy a Salzkammerguti tavak környékén, miután Ferenc József édesanyja, Zsófia főhercegné a Bad Ischl-i gyógyfürdőkúrák után három fiúgyermeket is sikeresen a világra hozott, hirtelen fellendült az idegenforgalom. A varázslatos szépségű tavak (sok van) partján sorra épültek a mondén és nem-mondén üdülőhelyek, sikk lett ezen a környéken nyaralni. Volt, aki parasztházakat bérelt, de a tehetősebbek természetesen saját nyaralót építettek, majd hamarosan a szállodák száma is megszaporodott.
Végül is a két híres ember közti összefüggés annyi (lett volna), hogy mindketten örömmel, és sokszor nyaraltak a tavak partján, s mindkettejüket megihlette a csodálatos tóvidék.

http://hu.wikipedia.org/wiki/Gustav_Mahler



http://hu.wikipedia.org/wiki/Gustav_Klimt


Mahler zenéjét nem nagyon ismerem (a „valkűröst” leszámítva), Klimt képeit viszont annál inkább imádom. Van bennük valami mesebeli varázslat – legalábbis számomra.
Nos, akit érdekelt a két nagy művész olvashat/hallgathat/nézegethet róluk/tőlük a guglin keresztül rengeteget.
(A csatolt kép innen: http://www.leninimports.com/gustav_klimt_gallery_12.jpg)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése