2010. június 13., vasárnap

Márkus kenyere

Marcipán „(lat. Marci panis a. m. Márkus kenyere), finom cukorsütemény, mely édes és keserü mandolából meg cukorból és rózsavizból, mit hozzá kevernek, készül; vagy frissen kerül a kereskedésbe (lübecki, hamburgi M.), vagy lassu tűzön sütve, amikor is cukorszörppel leöntik és kandirozott gyümölcsökkel körülrakják (kőnigsbergi M.)”Ezt írja a Pallas nagy lexikon.

Életemben nem próbáltam még házilag készíteni – habár finom csemegének tartom.

Régóta tudom, hogy van Pécsett egy marcipán múzeum – de még sosem jutottam el odáig, hogy bemenjek, mindig volt valami „fontosabb” néznivalóm.
Semmiképp nem szeretném én ezt a kiállítást valami nagy szobrász/festő tárlatához hasonlítani, ámde el kell ismerjem – meglepően élethű alkotások kerültek ki a híres-neves cukrász, Szabó Károly keze alól.

Az Aradon 1926-ban született mester sajnos, 2099-ben meghalt. Nagybányán tanult, majd Bécsbe és Libanonba került – egy olyan cukrászdába, ahol híres arab uralkodók készíttették desszertjeiket. Majd visszatért Bécsbe és 1970-ben önállósította magát, létrehozva Ausztria legnagyobb marcipán üzemét. 1985-ben nyitotta meg Puchbergben az első marcián-múzeumot, majd 1990-ben Csepelen nyitott egy új üzemet, ahonnan szinte egész Európát ellátta kiváló minőségű termékeivel. 1995-ben Szentendrén, majd Budapesten és Pécsett nyitott újabb múzeumokat.

Azért (is) ajánlom nyáron ennek a különlegességnek a meglátogatását, mert igencsak kellemes, légkondicionált terek fogadják a látogatót, ami 35 fokos melegben nem elhanyagolható előny. Ha hozzávesszük a művészi élvezetet és (pénztárcához mérten) a megvásárolt nyalánkságot, perfekt délutáni programnak kínálkozik.
Az üzletbe lépve, épp az ajtóval szemben hatalmas, hófehér 2,5 m-es esküvői torta díszeleg. Én először a pécsi képeken ámultam el, megdöbbentő hűséggel ábrázolják városunk ismertebb épületeit. Egy ugyan kivétel ez alól, de olyan végtelenül bájos a tévedés, hogy már csak ezért is érdemes megnézni. Nevezetesen a Széchenyi tér képe talán egy negatív fénykép alapján készült, mert pontosan fordítva van rajta minden, pl. Hunyadi szobra, vagy a Kálvária, a dzsámi (lentről nézve) bal oldalán. Több portré idézi a történelem nagyjait Árpád fejedelemtől, Zita királynéig. Valódi különlegesség, az előbb képen látott városi nevezetességek – dzsámi, dóm, zsinagóga, színház kisméretű, hű másolata, de van itt ékes-díszes esküvői hintó is. A kézművesség másik válfaját idézik a párnák, kalocsai csipkék, számtalan kaktusz díszeleg itt, de láthatók mesejelenetek, mesehősök is.
Természetesen vásárolni is lehet a kézzel készült desszertekből. Érdemes egy félórás hűsöléssel egybekötött látogatásra betérni !
Cím: Pécs, Apáca utca 1. Nyitva minden nap 10-18 között, belépőjegy: felnőtt 350.- tanuló, és nyugdíjas : 200.- Ft


Nem dicsekvés, tényközlés: ez volt az 1800. bejegyzésem.

6 megjegyzés:

 1. Ez nagyon komoly! Édességet felhasználni ilyen remekművekre.
  Huuuu, én a torkosok közé tartozom, de beleharapnák egy finom darabkába!!!

  VálaszTörlés
 2. Mondjam meg őszintén, nem erre számítottam! Szombaton írtad : "jártál a Jókai téren is,belátogattál egyházba"-és majd arról is írsz... Gondoltam, kicsit "rákészülök"...és olvasgattam ottani épületekről,-gondolva arra,vajon melyikben voltál,- na,semmi baj!-majd legközelebb.) Gondolom, az érdeklődőbbek megtalálták ezt itt :
  Szabó Károly
  Benne a pécsi "üzletükről" ill. a "névadóról" is. ( jobb felső sarok)
  ********************************
  Természetesen jelenleg nem jut eszembe (...) kezdetben hol volt az "üzlet" a Király utcában ?- és (szerencsére) már csak halványan emlékszem valamilyen vitára (?)-hogy a város címerét (?)- engedély nélkül használták (?) volna ,- vagy volt/van (anno) valamilyen rendelet a címerhasználatról.(?)-
  Ismerősömnek is van blogja + írásos engedélye (önkormányzattól) hogy a címert használhatja a blogjában! Na, de ne legyek "hangulatromboló!" :-) :-)
  Más : látom, vasárnap történt a látogatásod,- remélem "felderítetted",hogy a közelében a "Szerecsen patika" múzeuma mikor és hogy' látogatható ? - Bocs'
  ********************************
  Nekem a marcipánról (?) mindig Szilveszter vagy újév (?) jut eszembe- arról a rózsaszín (malac) mignonról,- ha az egyáltalán az volt ? (...)
  ******************************

  VálaszTörlés
 3. (Nem kell mindent elhinni! Ill. egy hírt több helyről leellenőrizni!- stb.) Bocs'-de az "emlékezet" már csak ilyen! Eléggé rosszul írtam meg a "történetet!" - mentségemre : 2006-ban történt! (Legalább megtudtam, hogy 2005-óta van itt a "bemutatóterem"- stb.)
  Bővül a marcipánvilág (1.)
  Bonyodalmak a jelképekkel (2.)
  (Eléggé érdekes a 2.történet ? (...)

  VálaszTörlés
 4. Ne legyek demagóg ! (Ha "megengedhetem" magamnak a 610 HUF/19 szál cigarettát és egyebeket is)- a 350 HUF belépőről jutott eszembe (...) - persze, most a cikket nem találom! [csütörtökön ülésezett az önkormányzat ] - ki tudja hányadszor a "nyugdíjas kártyáról" tárgyaltak. Halvány emlékezetem szerint erről már épp' eleget hallottam... (2009-ben is (!) meg 2010 év elején ? ) - és csak türelem! - valamikor (?) megkaphatjuk... ne bonyolítsam. [ Mellesleg 1 évig volt az az "agyonreklámozott" "Hűségkártyám" is !- semmire nem használtam. De ez is magánügy.]
  *********************************
  Bocs' ha nem a témához tartozik ( -ill. most jöttem be (kintről) = locsolás... tetű és szúnyogirtás... stb.) - (Újabb demagóg szöveg ?) "nem elég becsületesnek lenni, annak is kell látszani!' ( sic!)
  Itt van 2 cikk (?) aki nem olvasta volna... (@Aranyosf. Tettye szeretete miatt...)
  Van video is a PécsTV archívumban
  és
  Itt is a Tettyéről
  és a többi cikket 8szerencsére) már nem is találom...(vagy úgy teszek...mintha elfelejtettem volna) -
  Na, lássam, működik-e ?
  [Dög meleg van... és sok mindenből elegem... (a még csütörtökön kapott gyógyszaraim sem nagyon hatnak...de ez egy más téma. (lehetne)] -
  *******************************

  VálaszTörlés
 5. Na, ezt is elrontottam! Bocs' -
  Talán így
  Itt is a Tettyéről
  Más : az 1800-ról ? - (demagóg...)
  Nem a mennyiség a fontos... (...)-
  ill. a "kedvenc gondolataim" [ Ancsel Éva : Hogyan kell harangot önteni ? ] - vagy az a...
  (3 feladat az életünkben ?... közül az egyik : olvass el 3 ezer könyvet...)- [ megjegyzem ebben (is) kezdek kételkedni... ] - és ne bonyolítsam.
  (ismételt kérdés : mikor jár(nál)sz errefelé ?.... [ csak NE szerda legyen... ] - :-) :-) vagy majd "beszéljük meg!" (...)

  VálaszTörlés
 6. Bocs' -mindenkitől!
  Kicsit belenézve a blogokba... (kukkolás lenne ?- vagy ilyesmi ?...) ki-mivel múlatta szombatot-vasárnapot... No comment !
  Csak az "utókornak"...pl. vasárnap (!) - DÉLELŐTT ... AZ Audi nyert a 24 órás versenyen... majd... 3 db.(!) VB ( Ausztrália ) futball...
  (kb. 13-16-20 óra) - és "kikapcsolódásként" kb. 16.30.óra az F1 (Kanada) - szót sem a kézilabdáról (- ffi) - stb. - és ne bonyolítsam! (...)- magam sem tudom,- hogy' tudok én ezekről ?- miközben : vagy 3x aludtam...ill. olvastam is... = de arról majd máskor !
  Istennek hála (?) - vagy "felsőbb szervnek" (?) - mától (hétfő) bevezetem a "nihilt!" - (?) -Úgy legyen !
  *******************************

  VálaszTörlés