2010. június 3., csütörtök

Miért vannak méhek Pécs címerében ?

A napokban a Széchenyi téren járva, készítettem pár fotót a Megyeháza Zsolnay díszeiről, és még előtte a Színház téren is találtam egy eldugott házon egy Pécs-címeres kapudíszt. E kettő miatt elkezdtem keresni, hogy pontosan miért is van Pécs címerében a méhkas ? Ez a motívum ugyanis a Megyeháza kerámiadíszein is ismétlődik.

Hát kérem, tessék, itt a pécsi címer története, de NINCS benne a magyarázat, miért is vannak ott a méhek ? Ha valaki tudná, írja már meg kérem nekem !


Az 1780. évben Mária Terézi által adományozott, szabad királyi városi státuszt biztosító szabadalomlevél közepén lévő címer, két változatban – címerpajzs és a nagycímer – használható.


A címerpajzs: „…a pajzs kék színű, melynek zöld alsó részéből három hegycsúcs emelkedik ki. Ezek egymástól elkülönülnek. A középső, mely a város felé fekszik, a Mecseknek nevezett hegyet ábrázolja és egyszerű arany koronával van ékesítve. Ennek tövénél a nevére való utalással látható ugyanaz a szabad és királyi város, melyet fal vesz körül, négy sarkánál ugyanannyi tárt kapu, csúcsos tornyocskákkal, piros tetőzettel. Feltűnő az ötödik, a középen lévő székesegyház tornyának arannyal és szabályos rendben elhelyezett ablakainak rajzával díszített építménye. Jobb oldalról az Aranyhegy nevezetű, bal oldalról a másik hegy, a Tettye látszik, melynek tövéből ugyanazon nevű folyócska csörgedezik, zöld réten át.


A bal oldali csúcsos tornyocska vidékéről aranyozott szalag vezet, mely hidat jelez. A felső részen egyik oldalról arany színű hatágú csillag, a másik oldalon ezüst színű felkelő hold tündököl. A pajzs homlokrészén felül van elhelyezve, nemesebb színnel festve, a mi különleges kegyelmünkből a legfenségesebb császárnak, a mi legdrágább fiunknak és a mi saját kezdőbetűink I(osephus) II.M(aria) T(heresia) olvashatók.”


A nagycímer a címerpajzson kívül az alábbiakat is tartalmazza: „Az egész pajzsot egyszerű arany korona fedi, kétoldalt oszlopok szerepét betöltő alakok állnak egymással szemben. Innét a hűség, arany mellvértben, kék tógában, hátul lebegő, skarlátszerű uszályban öltözötten. Lábainál homályos foltokkal tarkázott fehér kutya hever, melynek nyakát piros örv veszi körül. Amonnét az ipar, hosszú fehér ruhába öltözötten, mely felett a másik, a rövidebb mínium színű. Zöldes uszály a bal vállán átvetve. Baljában ásót tart, lábainál aranyozott méhkas helyezkedik el, felül négy méhecske röpköd. Két oldalról egymással szemben az alakok a pajzsot tartják.”
http://hu.wikipedia.org/wiki/P%C3%A9cs#C.C3.ADmere
http://www.nemzetijelkepek.hu/onkormanyzat-pecs.shtml  










Mutatok még néhány képet, a Széchenyi téren szabadtéri fotókiállítás volt, japán alkotók képeit láthattuk „Bonsailand” címen, illetve, ahogy a Király utcából jöttem kifelé, találtam még két szép, kovácsoltvas alkotást is, az egyik a színház K-i oldal-kapuját, a másik a volt takarékpénztár (ma valami kaszinó vagy mi) ablakát díszíti.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése