2010. június 25., péntek

A Siklósi Szalon Pécsett

Újfent itt járt nálam franciaországi kis barátnőm, szinte észre sem vettem, hogy múlt el a hét. Nem is tudom, miképp tudjuk az órákat úgy elmúlatni, hogy észre se vesszük, hogyan lesz este a reggelekből . :- ) Jártunk ugyan a városban is, de a beszélgetések fonala ott sem szakadt meg. Mintha 5 napon át mást se csináltam/tunk volna, mint beszélgettünk. Talán szerda volt, amikor végül is elmentünk megnézni azt a bizonyos varázslatos Kő Ferenc 3 dimenziós kiállítást a Ferencesek utcájában. (Pár napja írtam már erről.)
Ez után – hazafelé sétálva bementünk a Pécsi Galériába is, a Siklósi Szalon néven meghirdetett kiállítást is megnézni. Bevallom, előtte kicsit olvastam róluk – az így szerzett tudásnak egy kivonatos részét alább láthatjátok. Igazán mondom, érdemes volt ide is betérni.
Sokszínű, érdekes, jó kiállítás, festők, szobrászok, keramikusok, textilművész, a fa- és kőfaragás mesterei, fiatal és idősebb kiállítók számtalan jó művét láthatjuk itt, nagyszerű ízléssel összeválogatva.

Most kicsit nehéz lett volna (szokásom szerint) egy kedvencet kiválasztani, mert sokféle alkotó műve szerepel itt, és igazság szerint tudtam volna több kisplasztikát, vagy képet is hazavinni.
Mindenkinek ajánlom, hogy látogasson el ide. Július 4-ig van nyitva kedd kivételével 10-18ig vasárnap 12-18ig.

Röviden ennyit kell tudni róluk (további részletek a megjelölt cikkekben találhatók):
„Rétfalvi Sándor szobrászművész talán éppen a Pécs-Siklós-Nagyharsány-Villány útvonalra is gondolt, amikor az 1966-os bécsi alkotótelepi meghívás után több mint negyven évvel ezelőtt megalapította az I. Magyar Szobrász Szimpóziumot (1967-1970). Ezt követte a Nagyharsányi Szabadtéri Szoborpark és a siklósi Nemzetközi Kerámia Alkotóház létrejötte. Ez a három év olyan elementáris erővel hatott, olyan alapvető szemléletbeli változásokat hozott a vizuális művészet megítélésében ami a későbbiekre is hatással volt.
A Siklósi Szalon ennek a mindössze három évig működő művészeti kísérletnek a szellemi előzményén, annak követőjeként 1991. június 6-án alakult meg és működik folyamatosan. A Szalon egyik legjellemzőbb erénye, hogy – ahogyan az 1967-1970-ben is volt - nem provinciális művészeti közösség. A művészek az ország különböző részein, Pécs és környékén kívül Szentendrén, Budapesten, Szekszárdon, Szigetszentmiklóson és máshol élnek.”
http://www.terasz.hu/main.php?id=kepzomuveszet&page=cikk&cikk_id=13239
„A Siklósi Szalonban együtt dolgozik Mester és tanítvány, keramikus és szobrász, láthatunk porcelán-üveg kísérleteket, minden anyagot és minden technikát, amely az adott gondolat kifejezésére szolgál. Tudjuk valamennyien, hogy a XXI. század elején éppen az az érvényes, hogy nincs meghatározó korstílus, mindenki megteremtheti a saját világát. Ennek a világnak a megmutatása és közérdekűvé válása a cél.” http://pecsikult.hu/hu/events/show/83189/siklosi-szalon-2010  

A képek most nem a szokásos "kedves-kevésbé kedves-volt még" rangsorolásom szerint vannak összerakva, hanem művészeti ágak szerint.












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése