2010. június 7., hétfő

Street-Art

Ha valaki azt mondja nekem, hogy egy nap többet tud intézni, mint én ma - akkor az nem biztos, hogy igazat mond. Ha visszagondolok, hogy reggeltől késő délutánig mi mindennel végeztem, merre jártam, hogy 237 fotót készítettem közben, a várost keresztül-kasul buszozva - szinte magam sem hiszem el...Egyszóval nehéz nap volt. Nem is tudok egyelőre még a saját képeimből bemutatni semmit, de a Sors szerencsére kedvezett nekem, @x küldött képeket, s hogy miért épp ezekről a "műalkotásokról", arról az alábbi cikkben olvashattok:

Megszépültek azok a rossz állapotban lévő beton térelválasztó elemek, amelyek az utcai szemetes konténereket takarják el Pécs lakónegyedében, Uránvárosban. A budapesti street art művészekből álló 1000 % csoport tagjai színes mintákkal, kis grafikákkal dobták fel a sivár látványt. Némelyik betontömb mostantól a szivárványt, a kék eget vagy a zöld gyepet idézi, van olyan is, amire egy könyvet festettek és olyan is akad, amelyik egy régimódi kisvendéglő kockás abroszának mintáját öltötte magára. A lényeg, hogy az eddig lepusztult, elhanyagolt térelválasztó elemekkel jó hangulatot, egy kis szépséget csempésszenek a környéken élők mindennapjaiba - mondta a Független Hírügynökségnek Orosz Richárd, az 1000% csoport egyik tagja.

A pécsi várostisztító, városszépítő akciónak már vannak előzményei. Az 1000 % csoport korábban postaládákat is kicsinosított már, a tavaly őszi budapesti PLACCC Fesztiválon pedig rozsdás, telecetlizett pinceajtókat szépítettek meg Józsefvárosban. A kezdeményezés eredménye önmagáért beszél, mert a kortárs alkotásokkal ellátott köztéri felületeket szeretik a környékbeli emberek, és a graffitisek azóta sem firkálták össze őket.
Az uránvárosi akció a szerdán kezdődő PLACCC Pécs Fesztivál egyik programjának, az úgynevezett Lakás-kaland-túrának a része. Előadóművészek és építészek mutatják be az ambivalensnek tartott városrészt a saját nézőpontjukból, ráadásul helyi magánemberek lakásaiban. A tégla- és panelházakból álló környéken élők vasárnapig kölcsönadják az otthonaikat a művészeknek. A nézőknek nincs más dolguk, mint követni a találkozóhelyen kapott útleírást, és egy nagyjából 80 perces sétatúra alatt megkeresni a kijelölt lakásokat, ahol más-más jelenetekkel, installációkkal és előadásokkal várják őket a művészek. A lakásokat összekötő sétaútvonalon lehet megnézni az 1000% csoport köztéri festményeit is a megszépült beton térelválasztó elemeken.

A PLACCC Pécs Fesztiválon emellett vasárnapig láthatók a belvárosban a Déli Szél művészi kollektíva meglepő utcai installációi, valamint május 28-29-én a holland Compagnie Dakar társulat egy színházi thrillert mutat be egy pécsi család házában és kertjében, amit a tulajdonosok szintén kölcsönadnak a művészeknek. ( http://www.rtlklub.hu/cikk/320983 )

És akkor íme néhány kép:






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése