2010. június 12., szombat

Tündér-pince

Ha múltkor voltam bátor „Tündérkert” címet adni egyik beszámolómnak, akkor ma mindenképp a „Tündér-pince” dukál, mert olyan élményben, (?- nem, inkább) varázslatban volt részem, amilyenre nem számítottam. Talán ezért is volt akkora a meglepetésem, az örömem. Szeretek „felfedezni” dolgokat, olyasmiket, amivel eddigi életemben még nem találkoztam, s ez a mai délelőtt ilyesmivel kényeztetett.

Na ja, persze onnan kell kezdenem, hogy meleg ide, meleg oda, mégiscsak lementem kicsit a „forgatagba” megnézni, hogy bírják mások, és megkukkantani, milyen könyveket árulnak ’ócsó pénzé’ a Hamerli udvarban…. Hát kb. úgy bírták, mint én… kissé lihegve, lassúdad sétával, a menők fagyival. (Én inkább a fagyipénzen könyvet vettem…)
Aminek nagyon örültem, megint gazdagabb lettem városom két eddig rejtett udvarával. Habár nem olyan szépek, mint a múltkor bemutatott delfines-kutas, de hangulata ezeknek is van.
Először a Cooltour cafe (Király u. 26) udvarát látjátok, aztán a Hamerli udvart (Király u.9.) a könyves-bakelitlemezes kirakodóval:





Innen átmentem a Jókai térre. Itt is belátogattam egy házba – erről majd holnap számolok be. Majd mentem tovább a Kortárs Galériába, aminek a programját már otthon kinéztem. (http://www.galeriapecs.hu/festmenybolt/index.php?manufacturers_id=262 ) – itt ugyanis már múltkor is láttam egy igencsak kedvemre való kiállítást (Nimcsevity Anna – amiről be is számoltam, anno)
Most is a romantikusan titokzatos pincében vártak az újszerű és nekem mégis tetsző alkotások. Egy fiatal művész Kő Ferenc modern és helyenként mégis hajszálpontossággal kirajzolt képei. Különösek. A kígyó majd letekeredik a képről, egy másikról ő maga kukkant ránk, látogatókra, keszekusza, mégis harmonikus színek, vonalak, ábrák közül. A sárgás lámpák fényében élnek a zöldek és barnák, világítanak a pirosok, kékek.

Elmerült nézegetésemet a galéria tulajdonos szakítja félbe, s kéri, álljak a nekem legjobban tetsző kép elé. (Hm? Mi következik most ? – merül fel azonnal a kérdés bennem.) Hát kérem most jön a varázslat. A villanyt eloltja, s abban a pillanatban új képek, csodák jelennek meg a festmények helyén ! Vagyis rajtuk. Vagyis bennük. Vagyis nem is tudom. Én még ilyent nem láttam ! Aztán persze megbeszéljük, a képek különös technikával készültek, több rétegben, s mindegyik alatt van egy olyan festmény, mely csak UV fényben látható. A „fölső” és az UV-s képek bár másak, mégis szoros kapcsolatban állnak egymással, mondhatni gondolati-kapocs fűzi össze őket. Valószerűtlen és mégis abszolút reális…Hát nem győzök ámulni-bámulni.

Kicsit gondolkodtam, hogy részletesen leírjam-e az élményemet, mert így már annak, aki szövegemet elolvasva odamegy, nem lesz „igazi” a meglepetés, de hát ha meg nem írom le, akkor olyan se-füle-se-farka a történet és kevésbé érthető az ámulatom.
Szívből ajánlom minden ráérős pécsinek, látogasson el ide, különös, mondhatnám ínyenc művészi élményben lesz része !
Ferencesek utcája 5.  Telefon / Fax: 0036-72 /225-493

Nyitva tartás: hétfő-péntek: 9.00 - 18.00 szombat: 9.00 - 13.00








A mellékelt fotókról: az 1. a 3. és az 5. nem az én képem, a netről másoltam, az alábbi helyekről:
http://kultura.hu/img/upload/200704/koferencd__us20070405003.jpg
http://kultura.hu/main.php?folderID=1181&ctag=articlelist&iid=1&articleID=257662
http://www.ssprojects.net/caw_gallery/artists/Michael%20J...JPG
A többit én készítettem. Kérem, nézzétek el, hogy olyanok, amilyenek. (Aki rendszeresen olvas, ismerheti a mentegetőző szövegemet, aki nem, annak legyen elég, hogy bizonyos okokból ilyen tudok csak, és kész.)
Ajánlott oldalak: http://www.koferenc.hu/
http://www.pecsiprogramok.hu/program.php?id=1478
http://kultura.hu/main.php?folderID=1181&ctag=articlelist&iid=1&articleID=257662

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése