2010. július 26., hétfő

21 „EKF halott”

Gondolom mára már mindenki értesült a duisburgi tragédiáról. Az én TV csatornáim mindenesetre tegnap, de még ma reggel is tele voltak ezzel a szomorú hírrel. Fogalmam nincs, a magyar média mit írt/mutatott/mondott az esetről, valójában nem is nagyon akarnám a sztorit én is újra elmesélni - csak mivel ma reggel volt egy nagyon érdekes beszélgetés egy pszichológussal, röviden mégiscsak írnék a dologról.

Először önző módon magammal kezdem, végigpergettem 6,5 évtizedemet és próbáltam összeszedni, hogy hol, milyen „nagy” rendezvényeken voltam ez idő alatt? Természetesen ifjúságom meghatározó nagy rendezvénye volt a május 1-i felvonulás. Azok viszont kellő „ellenőrzés” alatt kerültek megrendezésre, nem hinném, hogy ilyesféle eset megtörténhetett volna. Tini és fiatal felnőtt koromban sosem voltam beat/rock koncerten, életem első ilyen eseménye (beszámoltam róla) egy mohácsi, Duna parti zenés rendezvény volt 2 évvel ezelőtt - de ott is elegendő tér állt a résztvevők rendelkezésére. (Igaz, ha jól belegondolok, itt már azért fennállt annak a lehetősége, hogy ha valami miatt a mólón nem lehet közlekedni, akkor bizony nem lett volna más „menekülési útvonal” csak a Duna.)
Sporteseményekre /meccs/ soha nem jártam. Színházba viszont igen, hangversenyre és moziba is – hát tény, ha egy ilyen méretű, zárt helyen tör ki a pánik, az bizony akárhogy is végződhet. Tavaly egy szabadtéri hangversenyen és egy színházi előadáson, idén meg az EKF szabadtéri rendezvényei közül voltam néhányon. Ezzel aztán kb. ki is merült a listám.
Be kell valljam ez utóbbiak esetében feszélyeztek/idegesítettek a körülöttem állók. Egyik rendezvényen sem maradtam ott végig.
Egy biztos, sosem szerettem a zsúfolt helyeket, ott, ahol a saját személyes testi szférámon belül kerülhettek idegen emberek. Meglehet, ez a magyarázata, hogy nem tudtam sok helyszínt felsorolni.

Azt, hogy egy, a szombatihoz hasonló Love Parade”-szerű rendezvényen én valaha az életben megjelenjek, azt teljes egészében kizárom. Persze az emberek egy része, s talán főképp a fiatalok nem egészen így gondolkodnak – el is ment 1 milliónál több ember a 35 fokos melegben. A tegnapi sajtótájékoztatón, meg azóta is persze, megy az egymásra mutogatás: ki volt a hibás ?
Bemutattak iwiwes, facebookos meg twitteres közösségi oldalakról már napokkal előbb írt szövegeket – az „egyszerű” civil emberek között már akkor is voltak, akik félve gondoltak arra az eshetőségre, hogy valami esetleg mégis félresikerülhet, ha összeverődik és ellenőrizhetetlenné, kezelhetetlenné válik egy ekkora tömeg. Hát ez bejött…

Egyébként a Love Parade fesztiválokat csaknem 20 éven keresztül Berlinben tartották, a rendezvény 2007-ben költözött át a Ruhr-vidékre. 2007-ben Essen városa volt a rendező, 2008-ban pedig Dortmund, 2009-ben viszont Bochum a rendezést lemondta. A hatóságok ugyanis úgy értékelték, hogy a város nem rendelkezik elég nagy területtel a várhatóan több mint 1 millió zenerajongó befogadására. Duisburg vállalkozott a 2010-es megrendezésére… A sajtótájékoztatón egyébként a főrendező bejelentette, hogy soha többet nem lesz Love Parade. Ezt meg is értem…

Amúgy meg a pszichológusnak volt egy jó mondása ma reggel:
„Az emberek mind ösztönösen helyesen gondolkodtak és cselekedtek.
Ki akartak törni szorult helyzetükből.
A baj csak az volt, hogy ezt egyszerre tette több tízezer ember…”

Hát tanuljon belőle mindenki…

Kép: http://www.origo.hu/nagyvilag/20100725-19en-haltak-meg-a-duisburgi-love-paradeon.html
EKF-ről itt olvashatsz: http://hu.wikipedia.org/wiki/Eur%C3%B3pa_kultur%C3%A1lis_f%C5%91v%C3%A1rosa

9 megjegyzés:

  1. (Szokás szerint nem szeretnék "okoskodni!" Eléggé nagy "szakirodalma" van ennek is... sajnálatos (?)- talán nem utólag kellene megismerni! Magam is "rácsodálkoztam" olyan filmekre (?) tv-ben... amikor "elmagyarázták"/megmutatták, hogy pl. [talán nem sokan tudják ] - milyen módon "irányítják" a tömeget (tudtán kívül...) pl. csak azzal, hogy bizonyos módon van lerakva a csarnokban a "kőlap" (?) - burkolat - de, ne bonyolítsam! - most.
    Azért itt van pl. ez a cikk :
    meneküljünk a tömegből,de merre ?
    (Más ... most nem témája vélekedésemnek az, hogy esetleg "bevásárlóközpontban"...is "megvezethet" a burkolat... és még csak nem is tudsz róla! - na, de ne legyen igazam!
    Hát...ennyit !
    Sajnálom, ha "kilógnék" megint a "sorból!" - természetesen elolvastam a hírt...de, nem ez áll pl. "középpontban" nálam.
    (Plagizálásom : "Bánjatok úgy az emberekkel, mint a szeméttel...és az is lesz belőlük ?" ...vagy valami ilyesmi!)
    Ki is mondhatta ezt ?... tán' Andre Malraux (?) - azt hiszem.
    ******************************

    VálaszTörlés
  2. Valami olyasmire célozgattam, hogy (anno) láttam azt a "tömegpánik szimulátort" - sajnálom, de (jó régi téma) - nem tudok most ennél jobbat keresni.
    tömegpánik szimulátor /2000(!)
    Hát... aztán csak "ésszel!"... meg "öregesen!"... :-) :-)
    (Ki ne feledjem...én pl. nem egyszer "kihagyok" egy-egy buszt, ha sokan vannak rajta... igaz, már megtehetem! ) - :-)

    VálaszTörlés
  3. (kedd) Hogy' a magyar tv.-k mit mutattak és mit sem, azt én sem tudom,mert én meg nem nagyon néztem tv-t a napokban. Viszont (-bár a FÓKUSZ c. műsort sem nézem-) tegnap (hétfő)- ezt csak-csak megnéztem. Aki nem látta volna (és érdekelné) FÓKUSZ/RTL Klub
    Visszaemlékezésem : anno 60'-as évek eleje/közepe ?- amikor a Pécsi Dózsa (futballcsapat) még a PVSK "stadionban" játszott, annak megközelítése egy "ingatag" vasúti hídon (átjárón) volt lehetséges,- máig nem értem, hogy kibírta !-(kilengett és majd leszakadt!- NEM egy alkalommal) - ezt sikeresen átéltem !- (...) Jó kérdés, mi lehet napjainkban azzal a híddal ?- mert vagy 20 éve rá sem néztem... [ főleg,hogy mekkora vita volt (anno) az újjáépítése kapcsán ?-] Írtam már : "utolsó" alkalom, hogy meccsen voltam :... még Grosics Gyula volt a kapus...és Pécs-Tatabánya (?) 1:0 (vagy valami ilyesmi) Na, "megkíméllek benneteket" a további ismétléstől : ( amikor egy közeli ismerősöm valamilyen komlói rangadón (?)- könyvet olvasott a lelátón... és ezzel "kivívta magának" a szurkolók "elismerését ?" :-)

    VálaszTörlés
  4. Ezért is elnézést (nem a témához tartozik)- gondoltam (...) kivonatosan "bemutatnám" egyetlen nap (hétfő) híreit- csak a pécsi lapokból. Lehet,hogy az időjárás változása (lehűlés)(is) okozhatta, de már kb. reggel 09 órára kellően "elegem volt/lett" mindenből és mindenkitől.
    A teljesség igénye nélkül :
    eltűnt 200 millió Ft
    Javítani kell a Jókai teret
    Szétázik a reptér épülete
    a "magas ház" meg a többi
    itt is van valami
    az M6-ról
    egészségfelmérés
    ... na, talán ennyit. ( főleg,ha működnek) - és kb. ilyenkor "szoktam mondani" magamnak... talán tényleg igaz a mondás ?
    "Boldogok a lelki szegények ?..." vagy valami ilyesmi.
    ( a szegedi linket (Délmagyar) meg elfelejtettem kijegyzetelni...) - mert arra is rá-rákattanok...
    ********************************
    -ha már dicsérték Szegedet, hogy sikeres a szabadtéri (látogatottsága)- szemben pl. a pécsi vagy siklósi előadásokkal.

    VálaszTörlés
  5. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  6. Nem először tapasztalom, hogy a cikkek linkjei is változnak! Tegnap még így íródott, ma meg úgy íródik... (ezt sem nagyon értem)
    eltűnt 200 millió Ft
    Na,- kezdődik a mai nap (kedd) vajon milyen híreket "tartogat?"...

    VálaszTörlés
  7. Kimaradt
    Itt pedig a pécsi repülőtérről pár kép,- (van honlapjuk is, de nekem nem akar betöltődni,- az sem mai téma...)
    airport-pécs

    VálaszTörlés
  8. Aki A-t mond, mondjon B-t is !
    vagy csoda történt ! (mert MA működik!)
    a galériát nézzétek meg
    (sajnálatos (?) - a régi képeket törölték ?...pl. az első gép érkezése...az "akkori politikusokkal"...
    (na,igen ! változnak az idők...)
    (Régen kirestaurálták...ma kitörlik...)
    Ki ne feledjem : jegyet venni az ÁRKÁD-ban lévő utazási irodában...

    VálaszTörlés
  9. Látom, módosítottad a címet! ( 19>20 halott)- olvasom : a 340 sérült is pontosítva : 511-re !
    (kedd)

    VálaszTörlés