2010. július 21., szerda

Átverő show - A rossz kereskedő


A cím első fele lassacskán az egész élet, a másik fele vagyok/lennék én.
Még szerencse, hogy egy nagyon, nagyon régi, általános iskolai „Válasszunk pályát” akción kívül, amikor is a Kossuth L. úti volt „Nagycsemege” egyik pultja mögé állítottak, kipróbálandó, milyen is az, ha valaki „boltos-néni” lesz – szóval ezt az egy esetet kivéve nem foglalkoztam kereskedelemmel.
Jaj, nem mondok igazat, azt hiszem a blogban is említettem valamikor régebben, hogy volt egy idő, amikor gombát termeltem, s vasárnap, amikor nem volt „állami” átvétel, a gomba viszont ezt nem tudta, akkor kénytelenek voltunk mi saját magunk megpróbálkozni az értékesítéssel. Hát nem mondhatnám erre sem, hogy abban sikereim voltak. A termés egy részét elajándékoztam, más részét „hamisan” mértem, s nem a magam hasznára…

Ez az egész azért jutott eszembe, mert mostanság apró dolgok is úgy fel tudnak bosszantani, hogy nincs rá szavam. Nem és nem és nem vagyok képes megérteni, miért kell megpróbálni a vevőt valami trükkel rászedni, hogy a drágább árut vegye ??
Ezért (is) utálok vásárolni, mert annyira észnél kell lenni, hogy az nem igaz. Állandóan nézegetned kell az árcédulákat, napra késznek kell lenned a reklámfüzetek kínálatából, és ezt én felesleges időpocsékolásnak érzem. Ha viszont nem nézed ezeket, az meg felesleges pénzpocsékolás…

Gondolkodtam a napokban, hogy a téli uborkát tartósítószerrel, vagy csak a hagyományos sós-vizes módszerrel tegyem-e el ? Az ABC-ben megkérdeztem, van - e és milyen savanyúság tartósító. Rámutat az eladó a pénztár melletti polcon lévő befőző és tartósító szerekre. Most van a szezonjuk, gondolhatnád, milyen figyelmesek, ide hoztak egy helyre mindent! De hát egy frászt !!! Az itt kirakott tartósító a legkisebb kiszerelés és a legdrágább. Pár m-rel hátrább a fűszerek között ott van 3 féle másik, és mind olcsóbb, mint az, amit a szemed elé, kezed közelébe tettek…
Más.
A napokban bementem egy gyógyszertárba, mert elfogyott a fejfájás elleni gyógyszerem. Hála a magasságosnak, nem vagyok egy fejfájós, de azért szeretem, ha van otthon tartalék-gyógyszer egy váratlan esetre. Mivel tudom, a Quarelin már csak receptre kapható, kérdeztem, milyen fejfájás elleni szert tudnak ajánlani, s milyen áron ?
A hölgy kapásból felsorolt 3-4 félét 1000.- Ft körül illetve fölött. És miután látta a bizonytalankodó képemet, kissé bizalmaskodó mosollyal azt mondja:
- Én ezt ajánlanám ! és elém dugja az egyik dobozt.
- Mennyibe is kerül ez ?
- 980.- Ft
- És hány db van benne ?
- 8 db.
- Hmmm…Van-e XY márkájú ? Kérdem, mert felrémlett, hogy milyen márka is volt, ami kifogyott.
- Igen van.
- És az hány db és mibe kerül ?
- 10 db és 540.- Ft

Persze tudom én, hogy minden kereskedő szeme előtt a vásárló legnagyobb mértékű lenyúlása lebeg szent célként. De egy szemmel láthatóan nyugdíjas öregasszony és a gyógyszerek vonatkozásában is CSAK EZ a cél ?
.
.
Hát ez….Tessék belenyugodni.

4 megjegyzés:

  1. Ismerjem el,nem egészen ilyen témát vártam... na,de ne válogasson az ember! :-) Nem okoskodnék, hogy mekkora "szakirodalma" van a "bolti árusításnak!" (ne soroljam!-pl. mit kell szemmagasságba helyezni !- mit felülre,vagy alulra = (azt utálom a legjobban!) - a gyógyszertárakra se vesztegessek sok szót... (most) ebben a dög melegben ! Összegzés féle ? hát... (orvosmeteorológia!)- még jó pár napig még kellemetlenebbül érinthet(nek) az ilyesmi(k)
    *********************************
    Remélem, ne lehúzott ablakú autóval parkoltál ? :-) :-)
    Hatósági járműtelep
    Külön elismerésem annak, aki megtalálja a h.telep címét a neten ! (...)
    **********************************

    VálaszTörlés
  2. Pontatlanságért (előre) is bocs'-(de most ezt sem keresgélem) emlékezetből : pl. a Szerecsen (Sipőcz) patika bérleti díja HAVI 250 ezer Ft körül van! -és ezt-azt még ki kell gazdálkodni. (Napokban olvastam a Caflisch-t is ,- azért is havi 200 valamennyi ezret kell8ene) fizetni. (Hát, így van ez !- napjainkban.)
    **********************************
    Dolgozzunk is : (kéretik "ráhangolódni!" )- "felkészülni !
    Az új szavazókörök @Aranyosf. Csak türelmesen! -(bár kikerestem a tiedet is)-személyiségi jogok miatt nem írnám ide ! :-) :-)
    **********************************
    Gyorsan benyomatok még egy "kulturális"-t
    Tűztorony projekt
    ********************************
    Ha nem sikerülne a fotózás.... képek itt /cikk alján :
    Homok
    ***********************************
    Végül : (kimaradt) minek neked uborkát eltenni ?- ha így folytatod...ki fogja megenni ? :-) :-)
    ***************************

    VálaszTörlés
  3. Erről szól az életünk, pl az orvosok (tisztelet a kivételnek)valahogy mindig kitalálják hogyan lehet minél több gyógysz@rt a nyakadba varrni. Jobb ha nem is mondod el a problémád.
    A napokban jártam úgy hogy a télen ( vérnyom csökk) 1 db mellé még egy másfajta felet is beajánlott, megnövelve a költségem. Jött a nagy meleg naná, hogy elkezdtem szédülni, leesett 123/68-ra és a pulzus 64-re. Rögtön egy kis kávé, elhagytam a fél adagot, beállt a rendes: 139/80/75

    VálaszTörlés