2010. július 28., szerda

A Dómmúzeum eltitkolt kincse

Ez nem egy krimi címe, ez a magyar valóság 2010-ben, Pécsett.
Egyszerűen nem értem, miképp kerülhette el a figyelmemet a „Kézművesség az egyházművészetben” c. kiállítás. A pécsiprogramok és a pécsikult is hírt adott róla – most kerestem vissza a neten, csak nem értem, miért is nem láttam én ezt, amikor naponta megnézem a programokat.... Még szerencse, hogy 4 szemem van – ebből 2 @x-nél…Egy tény, nagy hírverés nem volt a kiállítás körül...


Nem ez volt mára betervezve, ám mivel megtudtam, hogy 30-án bezár, úgy döntöttem, mégiscsak ellátogatok ma ide is. Ez a program (és ami utána következett és majd holnap, vagy valamikor megírom) – már megint olyan élményeket adott, melyekről ha lemaradtam volna, hát bizony veszteségként kéne elkönyvelnem.

Az origaminál írtam, hogy az igazán finom és mérhetetlen türelmet igénylő kézimunkafajtákkal nem volt módom megismerkedni. Tudok ugyan kötni, horgolni, de amit itt láttam, az már a művészetnek és a türelemnek olyan foka, amilyent én biztos sosem tudnék elérni.

Hihetetlen sokrétű kiállítás volt. Kétségtelen, hogy minden tárgy valamilyen formában kapcsolatos az egyházakkal – ám ettől elvonatkoztatva, igazán művészi, sőt csodálatomra méltó alkotásokat is láttam. Egészen el voltam ámulva a képsorban (természetesen) elsőként látható szobornál, ehhez többször visszamentem, próbáltam többféle helyzetből fotózni. Van benne valami leírhatatlanul légies, nemesen egyszerű, modernségével együtt élethű. (Bedők Beáta az alkotó és A Szentlélek fényessége a címe – bocs, de a többi alkotót képtelen lettem volna mind feljegyezni…)

Igen szépek voltak az ikonok, a kerámiák egy jelentős része, voltak finom-mívű ruhák – papi öltözet és magyaros női-férfi díszruha, volt zománckép, agyagból és só-lisztgyurmából készült szobrok, plasztikák, fém(gondolom nem arany) kelyhek, fa szentségtartó, és szinte fel se tudom sorolni.

Ami megfogott még, kiállítóként szerepelt egy 10 éves kislány (Kiss Orsika) „kavicsgrafikus” (nem viccelek, ez volt kiírva). Az ő picit talán sete-suta, mégis nagyon jól eltalált „művei” – gondolhatjátok – azért érintették meg a szívemet, mert ha egy 10 éves gyerek „belelát valamit” a kavicsba, abból – szerintem – rossz ember már nem lehet…(Kár, hogy nem sikerült valami jól róla a fotó.)

Nagyon sajnálom, hogy legnagyobb igyekezetem dacára is ez az anyag meglehetősen későn kerül be a blogba, s aki ezt elolvasva szeretné a kiállítást megnézni, hát nagyon kell sietnie, hiszen max. két napja van rá, ha ugyan már el nem kezdik 30-án az egész lebontását.

Mindeme fenti „áradozástól” eltekintve: igenis szerfelett dühös vagyok a pécsi egyházra is meg a Magyar Kézművesség Alapítványra is – nem csak azért, mert szinte alig volt reklámja a rendezvénynek, a sok egyéb marhaságot meg agyonreklámozták és a Dómmúzeumról is megvan a külön bejáratú véleményem.

Dokumentumnak ide teszek egy fotót a bejáratról: SEHOL SEMMI plakát, ami felhívná erre a figyelmet !! A belső portán két igazán kelletlen hölgy akképp tájékoztatott, hogy igyekezzem, mert már bontják a kiállítást…

Amiről holnap fogok beszámolni, végső soron az is innen indul, de (sajnos nem fotóztam le) egy esőáztatta, elmosott kézzel írt fecnin kívül SEMMI hívta fel rá a figyelmet. Külön szerencse, hogy észrevettem. Természetesen a dómmúzeumosok ezt is „leütötték” egy „nem hozzánk tartozik” kijelentéssel. Nem hozzátok ? Hát Pécs nem a tiétek ? Hát nem az lenne a fontos, hogy minden ide látogatót szeretettel fogadjatok, útja során segítsetek, tájékoztassatok ?

Amúgy meg azért nehogymá’ ilyen szegény legyen az egyház…Hogy egy kis reklámra sem telik neki… Vagy tán a templomokban hirdették ki ezeket és a belépés csak hívőknek volt ajánlott ???? Lám, a moszlimok ügyesebbek ! Csinálják a reklámot a vallásuknak rendesen. Ha 500 éve nem sikerült nekik, akkor most – ha valaki még erre magától nem jött volna rá – elárulhatom, a törökök „már a spájzban vannak”…

Na a dühöngés mára leállítva. Aki nem látta, szidhatja azt, aki érthetetlen okból „eltitkolta” előlünk ezeket a csodákat….




































7 megjegyzés:

  1. [1.] ... vagy ameddig bírom (ill.időm engedi)Mindenesetre egy kis "fejlődést" érzek... (nem a "duzzogással" kezdted!- bár "negatív" blogot könnyebb írni... (olvastam valahol) - szóval :
    Továbbra is (részben) egyetértve a PEK I.féléves tapasztalatai (1) c. anyagban leírtakkal : pl. "nem lettünk kellően felkészítve" (lakosság)- és ehhez hasonlók. (benne megemlítve az "érzés", hogy "lemaradunk valamiről" vagy az, hogy "mindent látni akarnánk ?"- ilyesmik. (szokás szerint) "nem védem a mundért!" - gondolom, ha minden ki lenne plakátozva, akkor te lennél az első, aki írnád :
    "miért nem vakarják le,ha már meghaladta az idő" -és stb.
    Szerintem bőségesen elegendő az, hogy minden "háztartás" kapta/kapja a programfüzetet !- (akiknek "szemük és fülük van a hallásra" - (majd)mindenről tudhat(ná)nak. Sajnálom (vagy szerencse) nincs irőm ezt jobban részletezni. (ott a tv. / az újságok/ és főként az internet!- és ne soroljam.)
    *** Kis kitérő : szerintem a "kultúra az árú" ( épp' úgy mint a mosópor/krumpli vagy egyéb) - A Ezt az "agyonreklámozásra" értem itt : (Milliókért idehozták a Munkácsy képeket,- hát' kell neki a reklám - és van pár más is - (EFOTT ?... ne bántsam fiataljainkat... stb.)
    Persze : (szerencsém volt,vagy ellenkezőleg)- itt vettem észre : Dómmúzeum Bocs' (szerintem) ehhez semmi köze az egyháznak! Talán lásd még ezt :
    Mi az az AMKA?
    Az viszont magánügyem : valahogy túlzottan (?) "bennem van" (gyermekkortól ?) az a bibliai történet... hogy Jézus kikergette a kufárokat a templomból ! (állítólag...) - mert OK! 2010-et írunk... és pl. "szépen megfér" (?) a vallás ... lásd Pannonhalma ! - (miket építettek és csinálnak - stb.)(a neten)- (bor,csokoládé,turizmus, egyebek.) [ Örülhetsz, hogy pl. mi láthattuk a (pécsi) Püspök Úr "rezidenciáját" (anno) - és ezt se bonyolítsan jobban.)
    Jaj...lássuk bemegy-e mindez ?....

    VálaszTörlés
  2. [2.] (Bár különösebben nem érdekel a..."mi lesz ha már nem leszünk ?" (50 vagy 100 év múlva - stb.).. ill. ( majd elfelejtettem : "nekem már nem trombitálnak!" ) - egy dolog azért biztos : azt azért "elolvasnám/meghallgatnám" lesz-e ennek a PEK2010-nek olyan "hatása"(?)- mint pl. annak az 1907-es kiállításnak ? - (Pécsett)- - ill. [ha csak addig el nem pusztul a Föld... miért pusztulna ?- legfeljebb az emberiség nagy része... szóval "rendesen" le van dokumentálva majd minden ! :-) :-) :-)- nem kell majd "keseregnie" az "utókornak", hogy keveset tudhatnak meg... ha egyáltalán érdekli -e őket ? - stb.
    (majd úgy nézegetik a MAI Széchenyi teret... (és egyebeket9 ahogy mi azokat az 1907-es képeket manapság.
    na, de nagyon eltértem a tárgytól...
    Gyorsan beírok pár linket, remélve, későbbi vélekedéseidet/beszámolóidat nem kisebbítve. (ill. nem kényszerítve arra, hogy azonnal "odarohanj"... :-)
    Ásványkiállítás
    Tűz és Víz (bár írtad, erről tudsz... de más talán nem annyira)
    Tudom, erről majd beszámolsz...
    Fény és forma
    Bár ...a Nádorba menni nem akarsz...
    Nádor galéria
    (Ügyes kereséssel az eddigi kiállítások képei is megtekinthetők...)
    Ma, akkor (működik-e ?)...és tán' már csak a "Sopianae Világpor"-t kellene említenem... (?)
    ...meg a "törökök (?) a spájzban...

    VálaszTörlés
  3. (Sajnos (vagy szerencsére) ha ma is úgy megyek le a kis boltba...mint napok óta ( borotválkozás nélkül... hát...az "építő jellegű" kritikákat nehezen viselném...) időm kevés...
    Aki nem olvasta volna
    2025 Magyarországa/fiatalok
    ...(abban olvastam) kb. szívesen "elvagyunk/ellennénk" a "külföldiekkel.... Ja !- csak ne költözzenek ide ! ( főleg ne a szomszédomba !- stb. ( meg l.d. régebben "Kik azok a pirézek?" ) (Google)
    Szerintem (Pécsett) (állítólag) (anno) "jól megfértek" a ... különböző vallások "hívei" - stb.
    (Ha nem zavar (annyira) ... a "Boci-boci tarka"-s autó... hát...talán a müezzin sem zavarna... :-)
    OK ! - (bocs', de hogy "jönnek ide a törökök ?" - (spájzba) - mert (szerintem) muzlim vagy moszlim... vagy ISZLÁM - Googleban elolvasható.
    Na, de semmi baj!- ( szoktuk írogatni/mondani) "nem kell egyformának lennünk" és/vagy "más nép- más kultúra" - és ilyesmik.
    [ esetleg : természetesen a "szélsőségesekkel" és vagy a terrorizmussal és ilyesmikkel (is) "fogalkozók"-at most ne említsem.
    (úgy tudom (?) - "nekünk" meg "keresztes vitézeink voltak" - és ne bonyolítsam...)
    ****************************
    Viszem könyvemet lenéretni a boltba !
    Beszámoló majd (tán') később... :-) :-)

    VálaszTörlés
  4. Csak röviden

    Az ásványkiállításra nem megyek. Milliószor különbeket láttam a börzén, amellett elég drága a belépő a term.tud.múzeumba. A Nádort kitárgyaltuk – oda sem megyek.
    A tűztoronyban voltam kedden is meg szerdán is, egyik nap SEM volt nyitva 10 óra körül (10 után) –amit fájó szívvel vettem tudomásul, mert eddig bennük még nem csalódtam…

    VálaszTörlés
  5. [x+1 ] (?) ( nem jut eszembe (...) a "bölcs mondás"...hogy ... "tudjuk meg becsülni azt, ami(nk) van ?" - vagy tudom is én. Valahogy nem hiányzott nekem (ennyire) a kölcsönadott fényképezőgépem... (eddig) - mint azóta, hogy "rátukmáltam" egy közeli ismerősömre ! [ mi ez itt ?- tukmál ?...] OK!- van ilyen kifejezésünk/szavunk(?) is - (szláv) - de ne bonyolítsam. (= Értelm.Szótár - stb.]
    OK!- a "reggeli" munkálataimmal végeztem... (minek fotóznám ?-) - pl. a "szagokat"/illatokat nem "veszi fel" a gép... ( öntöztem... és egyebekről szót sem... tegnap (szerda) [egyedül...] "megnyírtam a 3 d. - lassan - 2,5 m magas tujánkat...és ilyesmik.
    (Na, közben elvitték a "szemetet" is... ami 2010-ben "hulladék" - vagy ki, hogy nevezi ! ] -
    ********************************
    Dehogy ilyesmiket akartam volna írni... (lemérettem a könyvet ) adatok : 83 dkg!
    Vágvölgyi B.András : 1989
    (nyitott könyvműhely/2009/640 oldal ! - (...) árát nem tudom (könyvtárból) - ( akit érdekelne = Google ? ) -
    Jut még eszembe : "rácsodálkoztam"... mi minden történt a "világban" - ill. "kies kis hazánkban" - stb. kb. 21 éve !
    (Néha arra sem emlékszem, hogy 2-3 hónapja hol voltam... vagy mi is történt velem... de ez egy más téma.)
    Na, ennyit nektek !
    *********************************
    (83 dkg-t tarts a kezedben - fekve !- se semmi.) :-) :-)
    Régi, szép idők... kőtábla... vagy viaszba karcolva ?... meg a palatábla ?...) :-) :-)
    *********************************

    VálaszTörlés
  6. Kimaradt : lehet, hogy csak nekem "újdonság ?"... mindenesetre köszöntöm a 36. (blog) olvasóját is ! ( aki bejelentkezett) -
    Egoizmus (?) lenne ?- remélem... augusztus 06-ot követő napokban... talán, majd az én fotóm is látható lesz ! (?)... :-) :-) Na, ...addig maradok nektek ... @X - kösz' a türelmet (?)... :-) :-)
    *********************************

    VálaszTörlés
  7. Ezek az alkotások gyönyörűek.
    A napokban láttam a halasi csipkeverő asszonyokról filmet, iszonyatos jó szemnek, figyelemnek és memóriának kell lenni , hogy egy terítőt elkészítsenek.
    Nagyon igényes munkák, hiába kezművesek és bizonyára mélyen valásossak ( téma választás arra enged következtetni ).
    @x-nek vajon mi motíválhatta, hogy könyvtári könyvét leméresse? Talán csak nem az olvasás kilóban című vetélkedőre nevezett be?Ne talán-tán a 84 dkg-os fekvő könyvtartó csócsot szeretné megdönteni a továbbiakban?

    VálaszTörlés