2010. július 13., kedd

Éjszakai kaland

Tudom, hogy némiképp felelőtlenség, de egyszerűen képtelen vagyok arra, hogy ajtót-ablakot bezárva aludjak ebben a hőségben. A hálószobám nyitott ablaka előtt úgy engedem le a redőnyt, hogy maradjon alatta vagy 30 cm szabadon, egyrészt azért, hogy legalább itt picit mozoghasson a levegő(ha ugyan van kedve hozzá), no meg a macskák is szívesen járnak erre, hiszen ez a lakás legegyszerűbb megközelítési módja az utcáról.
Ha valami vész (=kutya) közeleg, s ők kint hűsölnek lustán elnyúlva a házfal mellett, csak egy lendület, s máris bentről nézhetik felborzolt szőrrel az ellent. Amikor napközben történik ez, nincs is különösebb probléma. Csakhogy az elmúlt éjszaka valami „nagyvad” járhatott erre mifelénk, mert hirtelen mindkét macska ezt a menekülési útvonalat választotta, egymásnak ütköztek, s a kicsi(a szürke, a Samu) az ijedelem és a lendület hevében egyenesen az ágyamon landolt.
Tán nem kell mondanom, majdnem frászt kaptam, ahogy – bár nem túl mély – álmomból, a nyakamba repült macska felijesztett. Elég nehezen tudtam elaludni, különös tekintettel arra, hogy az eset miatt eszembe jutott egy versrészlet : „Indiában, hol éjjel a vadak zöld szeme cikkan a dzsungelen át” - és se a többi rész nem jutott eszembe, se a cím, se a költő. Ettől aztán olyan ideges lettem, hogy jó ideig csak forgolódtam, és nagyon nehezen tudtam újra elaludni. Nem sokon múlt, hogy felkelek és bekapcsolom a gépet, hogy utánanézzek a rejtélyes idézetnek…
Ma reggel első dolgom volt ezt az átkozott verssort beírni a Googleba, s bár picit pontatlanul emlékeztem, de azért azonnal megtaláltam. Mivel jó korán ébredtem, úgy döntöttem, a mai kilométereimet tejesítem gyorsan reggel, fel is kaptam a nyúlcipőt és körbejártam ezt az u.n. budai külvárost. Majdnem egy óra kényelmes séta. Még elviselhető volt a hőmérséklet, ámbár a szél meg sem mozdult.
Felkerestem azokat a kutyákat, akiknél anno Lilivel is meg szoktunk állni. Nem mondom, hogy „olyan érdekes” – pedig az… Majd egy éve nem nagyon járok erre, de mindegyik megismert, vidám farok-lengetéssel, mosolygó pofácskával jöttek a kerítéshez egy kis simogatásra.
Aztán a délelőtt már csak kevéske munkával telt, mosott a mosógép és a tegnapi ebéd második részét megmelegítette a mikró – szóval nekem volt időm a könyveimmel, meg a nettel foglalkozni.
Holnap se lesz jobb – legalább is ezt ígéri a meteorológia….

És akkor a vers:

József Attila: Indiában, hol éjjel a vadak...

Indiában, hol éjjel a vadak
zöld szeme cikkan át a dzsungelen, -
mikor dédapa is kicsi volt még,
élt egy nagy fejedelem.

Parancsot adott, büszkét, szigorút:
"Fogjon mindenki szerszámot! Oda,
hol a lombzenére táncot lejt a hold,
épüljön hétszáz ékes palota!"

Hétszáz ékes palota közé
kincstárat vasból rakatott
s a napot akarta ráveretni,
mint óriás, tüzes lakatot.

Hiába szörnyedt el a nép
s kérlelték vének és papok:
"Ami égi, ne hozd a földre!"
A kapu pántja kérte a napot.

Feszült létra a felhő szélihez.
Megbillent az; a létra leszakadt.
Fogtak sasokat könnyü szekérbe.
A hámot szétszedték dalos madarak.

S míg sürgött irtózva, serénykedett
a dolgos népek megdöbbent zöme,
kisült a vetés, kigyult a város;
kicsordult a nap lángos özöne.

Mint a zuhatag, hullt alá a tűz.
Állva száradt el a fejedelem.
S a hétszáz palota helyét elfoglalta
az őserdő egy hűvös éjjelen.


5 megjegyzés:

  1. Majdnem magam is úgy töltöm a nappalokat,mint a macskák! (pár kivétel : egyedül,bent a besötétített lakásban,- a többi stimmel.)
    Mivel könyvtári könyveimet "kivégeztem"-viszont a légkondi nélküli(!) eszméletlen meleg könyvtárba még ha fizetnének sem megyek - marad(t) a régebbi könyveim újraolvasása. Pl. Kampis Péter : Vaklárma (riportok/karcolatok/1984/kiadta a KISZ Baranya megyei Bizottsága... stb.) "Érdekes", hogy miket írt József Attila... (ha már @Aranyosf.idéz tőle)
    Az enyém :
    "Totyog,totyog
    a piócahalász,
    bámul,bámul
    a sovány kanász,
    lebeg,lebeg
    a tó fölött a gém,
    gőzöl,gőzöl
    a friss tehénlepény." A vers címe (?) - tán'... Medáliák
    (Szegedhez kapcsolódik?- a szikes tavak dombján, a Fehértó (?) közelében... hát, pontosítsa @délim ! :-) :-)
    *******************************
    Sem kedvem, sem erőm (?) régebbi kommentekhez írni,- csak tegnap tudtam meg : áramütéstől (?) elpusztult HARMAT ! (06.27-én) (lásd Google)
    ****************************

    VálaszTörlés
  2. Képzelem, hogy mennyire megijedtél a nyakadba hulló macskától...
    Velem is többször előfordul, hogy valami gondolat nem hagy aludni éjszaka. (leginkább alkotós ötlet szokott beugrani, csak úgy... ) Nekem az a tapasztalatom, hogy könnyebben elalszom, ha ilyenkor tényleg felkelek, lerajzolom, leírom ami eszembe jutott, aztán nyugodtan fekszem vissza... és már alszom is :o))

    VálaszTörlés
  3. Ez jó kis történet volt. Nálam is nyitva van nyitva van az ablak, de előtte egy kis kert van. Nem közvetlen az utcára. Ez viszont nem jelent semmit, ha valaki úgy dönt, hogy ezen módon látogat.
    Ilyen esetekben jó a nyolcadikon lakni!
    Sajnos elment a környékünkön a net.
    így megint a mh-ről olvaslak:-)))

    VálaszTörlés
  4. Bocs' ha nincs "kedvem" a "helyére írni"- (régebbi témához)
    Alakul(gat)

    VálaszTörlés
  5. Ezt itt meg csak "előzetesként"- majd pontosítsad, mielőtt nekiindulnál...
    nagyítót vigyél magaddal (...)

    VálaszTörlés