2010. július 30., péntek

Felfedezem a városom...

http://art.pte.hu/21parbeszed itt lehet olvasni arról a kezdeményezésről, amiről már megint majdnem lemaradtam… (Párbeszéd – public art akció)
A napokban, amikor a Dómmúzeumba mentem, az alsó Sétatéren is keresztülvágtam, megdöbbenve láttam, hogy a Kodály szobor mellett egy gusztustalan, pink-rózsaszín-belű, hatalmas, műanyag nagybőgő-tok áll. Természetesen odamentem és lefényképeztem, ilyen rútságot ritkán lát az ember. Az „alkotás” mellett a földön volt egy kis plakát, (négykézlábra állva valóban olvasható is!) ebből indultam aztán itthon el, s nyomoztam ki, mi is ez, miért is áll itt…

Tehát az alábbi alkotók, alábbi alkotásai láthatók az alábbi helyeken…Mondjuk ne kérdezd meddig, ez teljesen egyértelműen nem derült ki számomra. Mi több rájöttem, hogy 65 éves itt-lakás után nem is ismerem a városomat, mert vannak itt felsorolva olyan helyek, melyekről fogalmam nincs, hol találhatók…

Bérczi Zsófia, Tankó Barnabás - Tisztelet az orgonaépítõknek (Dóm kert - Északi várfal sétány)
Egy régebbi fotón megmutatom, miről is van szó, ez a hajdani várfal, s ennek a D-i oldalán jártam:


A további kiállítók:
Laki Eszter Ágnes - IDE (PTE ÁOK medence)
Schmidt András, Réthey-Prikkel Tamás - Tércsengõ (Magasház)
Szigeti G. Csongor - Faemlékmû (Rókusalja u. játszótér)
Happyland (Rádóczy Blanka, Andrea Simeon) - Bicikli állomás (Hungária utca Y keresztezõdés)
Makra Zoltán - Tízparancsolat (Kórház-tér, szellõzõ)
Gyenis Tibor - Pécs dícsérete (Ferencesek utcája - Kultúrkert)
Koleszár Ferenc - Árnyas (Kultúrkert)
Tesch Katalin - Forrás (Kultúrkert)
Binaura (Prokai Ádám, Nagy Ágoston) - Éledõ fa (Kultúrkert)
Tökmag csoport (Kovács Buddha Tamás, Tábori András) - Pécs Szigetek (Barbakán)
Semmi extra (Szalay Péter, Veres Balázs) - Hangszertok (Szent István tér)
Kovács Kolos Márk - Mobil pad II. (Szent István tér)
Horváth Csaba Árpád - Fényosztás (Szent István tér)
Kocsis Zsuzsa - Rés (Fordan Center)
Csernák Janka - Tabula Rasa (Apáczai Csere János Nevelési Központ, agóra)
Bajkó Péter, Kiss Benedek Kristóf, Cziner Máté - Public paintings (ANK üvegpavilon)
Sugár János - Elnézést (Harmadik Színház, Budai vám)
Szitás Bernadett, Besenyei Zsuzsanna - Sokszínûség (Szondi sétány)
Szabó Péter - Jó reggelt! (Budai vám)

És akkor ennyi hivatalos/reklám szöveg után hadd térjek rá a saját szép élményemre végre !

Mint írtam, bent jártam a Dómmúzeumban a napokban, s a bejárat melletti lépcső korlátoszlopára ragasztva találtam egy elázott A4-es, kézzel írt papírlapot: „Angster emlékmű” . Fogalmam nem volt, mi lehet ez, különösebb szíves felvilágosítást a múzeum dolgozóitól se kaptam. Kíváncsi vérem felhajtott (fáradó lábaim ellenére) a sok lépcsőn és olyan látvány tárult elém, amiért ötször ennyi lépcsőt is érdemes lett volna megmászni. Itt élek ezer éve, s most nyílt meg számomra a városnak egy sok-sok-sok éve elzárt része, a Petrezselyem úti várfal D-i oldalon lévő belső kertje !

Csodás !!! Komolyan mondom – bár biztos elfogult is vagyok - majdnem könnyekig meghatódtam. Látni a dómot olyan szögből, amilyenből eddig még soha, ha nem is különösen gondozott, virágos a park, de azért az elfogadhatóság felső határán van. Később derült ki számomra, hogy valószínűleg ezt hívják „Északi várfal-sétánynak” és így visszagondolva, tényleg olvastam, volt itt már néhány rendezvény, így hát a kert állapotára van felmentés. Új – sosem látott szögből láttam a Kálváriára, s ahogy a teljesen embermentes sétányon végigballagtam, egyszer csak orgonasípok tűntek fel a kert vége felé. Nagy ész nem kellett hozzá, hogy rájöjjek, akkor bizonyára ez az Angster emlékmű.












Eleinte nem tűnt olyan különösnek, „csak” egy csokor orgonasíp, de aztán közelebb érve rájöttem, hogy a sípok alatti kis táblákon a gombok arra szolgálnak, hogy megnyomva, orgonamuzsikát hallhassak.






Volt kb. 10 percem, amíg senki nem volt közel s távol, szinte elmerültem a csodaszép orgonamuzsikában, komolyan mondom, eltűnt a világ, valami tényleg felemelő érzés töltött el…
A zene, a feltoluló emlékek, hangverseny-élmények tették egésszé a meghatóan szép környezetet. (Jó, mondjuk nem néztem a kiégett fűre és igyekeztem nem gondolni a néhány, még meglévő öreg fenyőt fenyegető fa-betegségre…)
Sajnos ez után érkezett egy háromgyerekes család és a gyerekek visongva rohangáltak az emlékmű körül, össze-vissza nyomkodva a gombokat – én nem is értem, anyuka miképp volt képes leülni a lépcsőre és teljes lelki nyugalommal telefonálni.

Persze, hogy elmenekültem, vagyis folytattam felfedező utamat. Rejtekutakon és kapukon áthaladva (nem s nagyon tudtam, merre is járhatok épp) egyszer csak – nagy meglepetésemre - a Kőkertbe értem…











Hát nagy felfedezés volt ez nekem – persze, nem én lennék, ha nem állapítottam volna meg, hogy a Káptalan utcai kapun sem volt semmiféle figyelemfelhívó hirdetés, hogy milyen kincset is találna itt, aki hajlandó lenne benézni ide. A múzeum is zárva volt (igaz, nem tudom, mikor van a hivatalos szünnapja, lehet, hogy épp akkor -szerda- jártam ott.) De azért egy ilyen hatalmas, zárt területen, hogy senki „hivatalos” emberrel, őrzővel, tájékoztató, a vendégeket segítő emberrel nem találkoztam, az azért kicsit furcsa volt nekem. Ugyanis, ha én vagyok egy ilyen kert tulajdonosa – gondolhatjátok – nem így várom a vendégeimet…..

Ám mindezt a keserű gondolatot most elnyomta az öröm, amit éreztem, hiszen felfedeztem valamit a városomból, több lettem valamivel és ezért hálás vagyok a Sorsnak, vagy tán az Őrangyalomnak, hogy bevezérelt ide. Kíváncsi vagyok, jövőre is nyitva lesz-e ez a kert, és nagyon sajnálnám, ha - mint gondolom – ez az Angster emlékmű elbontásra kerülne. Pedig az az érzésem, ez lesz a sorsa… Kár…

És csak-csak beteszem a végére a két képet, ami nem váltott ki belőlem eufóriát (mert én márt csak ilyen vagyok és nem hinném, hogy a hátralévő időben megváltozom):



 

8 megjegyzés:

  1. Ez aztán a felfedezés! Micsoda zegzugos izgalmas területről adtál hírt. Az orgonasípos alkotás méltó helyre került, de jól látod nem sokáig fognak a hangjába gyönyörködni, ha ilyen látogatók keresik fel, mint a gyermekek neveletlen anyja! Ami még egy kicsit zavart az a Dóm felújított kék színű teteje. A képről nézve förtelem.Lehet hogy egy kis idő múlva átszíneződik, tompább lesz a harsogó nem odaillő kékes szín?

    VálaszTörlés
  2. (1.) Először @Kyba-nak : (ill. aki szintén úgy gondolná) - a Dóm "teteje" (talán csak nem helybelieknek furcsa ,) NEM kék!- hanem a rézborítás (rézlemez) ahogy oxidálódik (?) - akkor lesz zöld.Lásd hozzá pl. a Széchenyi téren a Dzsámit/belvárosi templom.
    ************************************
    Ennyit most, mert még nekem is "fel kell készülnöm" @Aranyosf. témájára ! (Elég nagy "szakirodalma" van azoknak a "kerteknek" !- (persze vagy 75%-ban elfelejtettem a témát...)

    VálaszTörlés
  3. (2.) nem ez a legjobb oldal (amit ajánlok) de most csak ez jutott eszembe
    Pécsi templomok
    (Tekerj benne lefelé és láthatók a (zöld/réz) tetők )
    ************************************

    VálaszTörlés
  4. (3.) becs' szó nem "okosodás"...(vagy az én szerencsém, vagy ellenkezőleg) Sajnos ti a neten nem olvashatjátok, de volt a Pécsi Szemlében (2000 nyár / 22-41 oldal) Sonkoly Károly : Barokk díszkertek Pécsett ( nevezék Püspökkertnek is - stb.) Kb.Káptalan u. 4. -és szót sem, hogy az acikk tartalmazta a többi (azóta már "eltűnt" kertet is, fotókat is - stb.) Pl. a volt Litke-pezsgőgyár mellettit is,- talán abból is van még valami...
    ***************************
    Igen! Sajnos én sem vagyok mindig tisztában az ÚJ elnevezésekkel,-(nem egyszer tőlem kérdezik!- stb.) - szerintem igen nagy a "zavar és keveredés" ?- mert pl. a Nyugati várfalsétányt néha nevezik Kultúrkertnek... =ne bonyolítsam)
    Ahol @Aranyosf. járt (most) az az Északi-várfalsétány!
    "Kultúrkert"/2009
    Bár ajánlottam én régebben ezt is...
    északi várfalsétány ( Talán abban van a "Kőkert" is ?- vagy lassan má' én sem tudom !...)
    Bízzunk benne (...) vannak/lesznek "térfigyelő kamerák"... ( nagy "szakirodalma" van annak is... remélem (egyszer/végre) lesz is eredménye !- stb.
    ********************************

    VálaszTörlés
  5. Bocs' a hibákért/sietek nagyon...persze,hogy Littke-t írtam volna ill. az egyik link sem jó -
    Kultúrkert/2009
    ( mellesleg - ha igaz - (egy glosszában olvastam,) kisgyerek kérdezte szülőjét a homokszobroknál (ÁRKÁD) kb. "mikor lehet széttaposni" ?- (vagy rúgni) - ( a szülő válasza nem ismert)
    Kifelejtettem... és ott a kb. Káptalan utcában "Kőtár" (vagy mi a kapu felirata (...közelében van/volt a "Szabadtéri színpad" is - ( felújítása ?) elég macerás volt (anno) - úgy tudom az is rendbe téve ?- mert vannak előadások.

    VálaszTörlés
  6. (07/31/szombat)
    Utókornak :
    Még pénteken (07/30) este,-kb. 20 órakor (?) - volt egy eléggé nagy eső... illetve igen erős dörgés kíséretében 01 órakor. (+ hidegfront)
    Jelenleg még semmit nem tudok (04 óra van és tök sötétség)- remélem, hogy mindenki "túlélte" az éjszakai eseményeket ? (kb.+18C°van kint,-ill. tegnap napközben sem volt több mint kb.+22 C°- emlékezetem szerint.)
    *********************************

    VálaszTörlés
  7. (07/31/szombat)
    Olvasgatva (utólag?) mások gondolatait... (pl. az "elmúlásról" ill./vagy arról, hogy mi is lesz "velünk" x év múlva ?- (pontosabban: kinek "emlékezetében őrződünk meg" ?- vagy sem... ) stb.
    (Tudom - de nincs időm visszatekerni a megfelelő helyre - volt egy blogbeírás a....IRIX spray-ról ?- vagy (Naksol-ról ?) Így aztán 8sajnálnám,ha "elfelejtődne ?" ...)
    Széles Lajos-ról
    ( és még a felét sem írtam meg a pénteki "témáknak?"- miközben már szombat van...) :-)

    VálaszTörlés
  8. Savanyúcukor !
    Széles Lajosról
    (remélem) Vagy a cikk címe :
    Csodaszer kontra hideg víz ( Széles- szoba Naknak,apró hibával.)
    Na, ennyit most.

    VálaszTörlés