2010. július 1., csütörtök

Fű, fa, virág...

Olvasom itt: http://www.pecsiujsag.hu/index.php?p=article&aid=30656   hogy zöldbe borul(HAT) Pécs belvárosa.
Nagyon jó kis téma ahhoz, hogy elmeséljem egy régi élményemet. A tér, ahol 40 évig dolgoztam, a kezdetekkor, (1964) a hozzá vezető úttal együtt gyönyörű fákkal volt szegélyezett. Aki elég öreg, emlékezhet arra az időre, amikor még a Rét utca mindkét oldalán gesztenyefák álltak, s tavasztól-őszig csodálatos zöld alagútban haladt, aki erre járt. (Mellesleg tudnátok mondani ma egy ilyen utcát ? Nekem ugyanis nem jut egy se eszembe.) Szóval a téren körben fák álltak, igaz, nem cikkcakkos dekoratív fenyők, nem is illatos hársak, nem büszke tölgyek, hanem csak olyan egyszerű juharfák. Tudjátok az, amelyiknek a termése olyan mókásan pörögve, mint a helikopter propellere, hullik a földre, s amelyiknek ifjúkori termését körömmel szétfeszítve kiskakas taréjét lehetett az orrunkra ragasztani. Egy véletlenül, tán madár által elhullajtott magból, a déli oldalon egy kicsi girbe-gurba mandulafa is állt itt.

Szóval én szerettem ezeket a fákat (is). Csakhogy az idő fölöttük is eljárt, egy-egy vihar alkalmával elkezdett csökkeni a számuk, megpudvásodott törzsük nem bírta a hatalmas ázott lombkoronát, s eltörtek. Aztán elkezdték a „lomb-igazítást” hivatalosan is, egyes ágakat levágtak, másikat megkurtították. Amikor már több fa is hiányzott, a munkahelyem egyik vezető beosztású alakjának javasoltam, hogy szervezzünk egy „kommunista műszakot” – bár akkor már a kommunizmus már letűnt a történelmi színpadról, de igazán jó kifejezést nem találtam helyette. (Nem is tudom, mi van manapság e szó helyett, mert demokrata műszak nincs, az tutti…) Legfeljebb társadalmi munkának lehetett volna még nevezni, (bár sokkal az sem szebb kifejezés) szóval, javasoltam, ültessen a cégünk a hiányzók helyére kis facsemetéket, s mivel akkoriban még nem volt divat az „állami” locsoló-kocsiból való öntözés, még azt is vállaltam volna, hogy a nyári forróságban azt a pár kis tövet 2-3 naponta egy vödör vízzel megöntözöm. Hát nem aratott sikert a javaslatom, egy „majd megbeszéljük”-kel lettem lerázva. Azóta sok sok év eltelt, a fák még kevesebben vannak, és változatlanul nem jut senkinek eszébe ilyesféle akció. A téren dolgozóknak (sajnos) a legkevésbé.

A fenti cikkben is az a baj, hogy hiába „áldoz” a parképítő vállalat (vagy bárki) pénzt arra, hogy ládákba kitelepít növényeket, ha azokat nem ápolják, öntözik, nyugodtan mondhatom, ha nem becsülik és szeretik eléggé, akkor azoknak annyi. Egy növény, a kő-városban, emberi gondozással is csak vegetál, de ha még azt a picurka szükséges szeretetet, figyelmet sem kapja meg, akkor elpusztul.

Amúgy elképesztően sivár a városom. Valamiféle kősivatagra kezd emlékeztetni, a nyári hőségben izzó fehér-sárga-szürke köveivel. Sehol egy árnyékot adó lombos fa, vagy csak nagyon nagyon kevés helyen van ilyen. Arról hogy „fű” már ne is beszéljünk. Kinevetnének a mai ifjak, ha az mondanám, volt idő, amikor a fű zöld volt, rendszeresen kaszálták, táblácskák álltak rajta, hogy „Fűre lépni tilos !” és igenis volt parkőr, szöges végű botjától féltünk mi gyerekek, akik mindig készek voltunk valamiféle huncutságra, pedig ezzel a bottal azt hiszem inkább csak az elhullajtott szemét került felszurkálásra, és sosem kisgyerek. De hol van már ez az idő, vissza sosem fog jönni…

Tudom, nem vagyok egyedül, aki pl. többek között azért sem nagyon szereti elhagyni az otthonát, mert a virágait nem szívesen hagyja másokra. Ha nincs olyan barátod, akire nyugodt szívvel rábízhatod a virágokat, míg te kalandozol erre-arra, akkor bizony keserűen meg fogod bánni, esetleg hosszú évek féltő szeretete, gondos munkája mehet tönkre 1-2 hét alatt.

Hát én szurkolok, hogy ébredjenek már fel az emberek, ne csak beszéljenek arról, hogy milyennek kellene lenni egy kulturált városnak, hanem tegyenek is érte valamit ebben a vonatkozásban is. Nem akarok most kedvenc szokásom szerint, a tőlünk Ny-ra élők szemléletével példálózni….Komolyan mondom, ha ide elém hoznának konténeres virágokat, boldogan öntözném. Még a 700 Ft/m3-es vízzel is.

(Kép régi, eredeti helyét helyét nem tudom...)

Mellesleg pl. Te kint mernéd hagyni így (mint a képen) virágaidat a ház előtt ???


6 megjegyzés:

  1. (Megőrülök ! - minden hozzászólásom "elveszett" - nem ment be !
    Próba...

    VálaszTörlés
  2. (2.) Gondoltam (...) kicsit pontosítom a dolgokat 8emlékezetből!...) - főleg a fiatalabbaknak ?- szóval :
    A "kommunizmus" = (Marx K. szerint) a "szocializmus" átmeneti állapot és azt váltja (majd) fel a "kommunizmus". A kommunizmus politikai és gazdasági IDEOLÓGIA, ill. társadalmi forma : (osztálynélk.társadalom, tulajdon a közösségé (állam) - stb.
    Úgy emlékszem (...) a szocializmus alapjait leraktuk 1962-ben - azután a fejlett szocialista társadalmat "építettük"...(1989-ig) A párt MSZMP (szocialista munkáspárt)- ill. franc tudja mi a neve most Thürmer Gy. pártjának ... (Magyar Kommunista Munkáspárt ?) - 1989-óta - szóval kommunizmus, mint olyan Magyarországon nem volt.
    (na, bemegy-e ez ?)

    VálaszTörlés
  3. (3.) való igaz, volt a szocialista brigádmozgalom ! ( a 3-as jelszavával : szoc. módon dolgozni,tanulni és élni!) - abban volt (többek között) a "társadalmi munka" - általában munkaidő után pár óra... ill. volt a "kommunista műszak" (= az pedig egy teljes műszak /8 óra )- és legtöbbször szombaton. [ lehet, itt "hibázott" @Aranyosf. - ha szombatra (8 óra) munkát javasolt !- nem pedig munkaidő után párszor mondjuk 2 órát - ne bonyolítsam)
    Fiatalabbaknak : (pontosítandó) pl. 1973-ban még csak minden 2. szombat volt "szabad" - "érdekesség", hogy "volt barátnőm" épp' ellenkezőleg volt, mint én... de aztán lett az, ami van ,- jelenleg.
    (Retro : amikor bevezették a "lépcsőzetes munkakezdést!" Pécsett ... vagy amikor kiszámolták, hogy 22 perc lett a "reggeli időnk" -és ilyesmik.)
    Ki ne feledjem : nekem még az is "megadatott", hogy sztrájkolhattam is ! (igaz, csak 1 órát ?- vagy hogy ) - és a tiltakozási akcióinkról szót sem.
    Utólag gondolom : micsoda időket éltünk mi meg ?- :-) :-)
    ********************************

    VálaszTörlés
  4. (4.) Bocs',hogy elkalandoztam...
    Nem akarnám én "vitatni" @Aranyosf. "gondolatait/érzéseit" - azért manapság is vannak ..."társadalmi munkák"...(civil összefogások ?- kezdeményezések)- ne soroljam !
    (hulladékgyűjtés( szemétszedés) - virágültetés - ( minden évben van "verseny" - I.kerület meg kertváros stb.) - azért semmivel nem rosszabb a helyzet ( jobb se...) mint abban a "piszkos/átkos/mocskos" Kádár-rendszerben... de ezt majd döntse el az utókor.
    Joggal, vagy ellenkezőleg ? - alaposan hozzászoktunk /megismertük... minden a mi pénzünkből (adójainkból) van! - és elvárnánk, hogy ... abból aztán MINDEN legyen megoldva ! -
    de talán ezt se bonyolítsam ! -
    Amúgy itt egy másik cikk is :
    Városüzemeltetés ( és szót sem pl. az önkormányzat közterületekről szóló rendeletéről !- benne az EGYÉNEK feladatairól !-) - vélekedésem : ki-ki végezze el azt a munkát (csak) ami őrá tartozik!- de azt "rendesen!"
    Azért ne feledjük pl. az ilyen munkákat se : parlagfű irtás/kaszálás /patkányirtás (!)/ szúnyogirtás/aknázómoly (?) - és sok-sok ilyen más...)
    *****************************

    VálaszTörlés
  5. Ja ! - a fákról ?... hát... (nézegetve a régi pécsi fotókat... anno... pl. sem a Széchenyi tér - se pl. a Köztársaság tér... nem volt ám annyira fásítva (mint ahogy az kb. a mi fiatalságunk (?) idején lett ! - Nem vagyok szakember... de van a fáknak egy bizonyos életkoruk! - ( bár majd most sokan felemlegetik a Mecsek "tarvágásait" -és ilyesmiket) - azért magad is "célozgattál" arra, hogy a fák elöregedtek... ( a levelek összesöpréséről meg szót sem !) - régebben (ugyebár) volt a kmk ( közv.munkakerülés)- állítólag mindenki "dolgozott"...
    (ki ne feledjem...pl. volt kb. 2000 fő (szénbányász) a föld alatt...és volt vagy 12-14 ezer további "dolgozó"...és pl. a Buzsáki I. utat az üzem "dolgozói" (takarítók) söpörték ! - nap mint nap! - ( és lett a vége az, ami) - na, bocs !- a mai "bőbeszédűségért..."

    VálaszTörlés
  6. Kimaradt : sajnos elfelejtettem már, de pl. volt "faültetési akció" is - ( az a mandulafa ültetés) - és a jó ég tudja mennyi (tulipán) hagymát adtak a hollandok...és ne soroljam.
    ****************
    Na,inkább ezt : (ha tudtad, akkor bocs')
    Péntek (ma) 07/02. Fürdő u.1. (17.óra) (Zsidó Hitközség díszterme)
    Király Lajos (1921-1944) festőművész alkotásait bemutató kiállítás.
    Vasárnap (04-e) Vasútállomás /12 óra - Zsidó Mártírok Emlékmű avatása. ( mellesleg a pécsi és Pécs környéki zsidóság deportálásának évfordulója van a héten. De ez egy más történet)

    VálaszTörlés