2010. július 23., péntek

Havas Boldogasszony temploma

Dacára, hogy igen gyakori látogató vagyok a Havi hegyen, a templomban huszonéve nem jártam… (A templomról : http://hu.wikipedia.org/wiki/Havihegy#Hivatkoz.C3.A1sok
http://www.bucsujaras.hu/pecs/index.html  )

Most úgy hozta a véletlen, hogy budapesti vendégeimmel a városban tekeregve, épp akkor értünk a templomhoz, amikor nyitva volt, mi több a templom gondozója, idegenvezetője, leghűségesebb híve is ott volt. Épp csak kicsit körülnéztünk, amikor megkérdezte tőlünk, szeretnénk-e a templom történetét meghallgatni ? Igent mondtunk, s jó egy órára ott-ragadtunk.

Nagy örömömre, életemben először volt lehetőségem a hívektől elzárt templomrészeket is megnézni, a sekrestyét és a felette lévő – nem is tudom pontosan minek nevezzem – pihenő helyiséget ? vagy vendégszobát ? Felmehettünk a kórusra is, ahol „természetesen” egy kicsi Angster orgona áll. És szokás szerint az engem megbűvölő csigalépcsőről is készült fotó.
Kivételesen elég jók voltak a fényviszonyok, egészen meg vagyok elégedve a belső fotókkal. (Hja kint ezerrel sütött a nap, volt vagy 40 fok – egyszerűen kibírhatatlan már ez a forróság. Estére derült ki, hogy elég rendesen megfogott a nap – hiába no, rendes öregasszony vagyok én, nem nagyon járkáltam napsütésben kint az utcán…)

Végre az is kiderült, hogy a templom É-i oldalán álló, elég idétlen hatalmas kőtömb (amit egyszer régebben már lefotóztam, azt hívén, hogy valami szobor talapzata lesz) az egy „szabadtéri oltár” (Nem a templom kérte!). A többi idétlen, s a környezethez egyáltalán nem illő „betonbútorral” valamint a beépített/megszüntetett parkolóval együtt EKF „ajándék”…..
Mint ahogy az is a csodás átalakítás eredménye, hogy a templomig autóbusz nem tud már soha többé bejönni. Max 5 szgk. parkolására van lehetőség a templomtól ÉK-i irányban, de hangsúlyozom, személygépkocsinak, mert autóbusz itt megfordulni nem tud. Az idén még hátralévő 36 esküvő násznépe átkozottul boldog lesz, ha majd a szmokingot előbb egy túraruhára kell cserélni, illetve a menyasszony is felsöpörheti a szép sárga kockaköveket hófehér fátyla csipkéjével. A zarándokok és egyéb csoportosan érkező látogatók is gyalogolhatnak, ami érthető, hiszen ez egy zarándokhely. Gyalogoljon is az, aki ide csoportosan akar jönni. Nem is néztem, van-e a vakoknak „kijelölt” útvonal, ami most átkozott nagy divat lett hirtelen…Lehet, hogy az van, de egy idős, nehezen járó ember – amiből tán mégiscsak több jár ide - bizony nehezen fog eljutni a templomig.

No de majd ezt is megoldja az evolúció….. mint egyik kedves kommentelőm a minap mondta. S a jövőben csupa ifjú ember fog, nordicwalking botját lengetve, fülébe MP3 lejátszót dugva, gyalog felszaladni ide, hálát adni a Havi Boldogasszonynak, hogy végre felszívódtak a vének az útból…

  










  

 

A Havi hegyi látogatással együtt igen jól sikerült napunk volt – mondom én, - de remélem a vendégeim is ezt érezték. A Felszabadulási emlékműtől indulva, (jajistenem elfelejtettem a ma aktuális nevét…) Francia emlékmű, Tettye, Havihegy, Zsolnay negyed, Kertváros és Uránváros felújított terei fértek bele a napba.


Búcsúzóul még egy kép, az uránvárosi gyönyörű játszótér mögött végre üzemel a kis szökőkút – kivételesen szerettem volna a galambok helyében lenni…




7 megjegyzés:

  1. "Emlékezetem szerint" egy ismerősünk 1987.12.27-én született és úgy gondolom 1988.év elején (hideg volt és talán hó is ,) járhattunk ott a keresztelőjén. (nekem emlékezetes ?- mert a Tettye étteremben vagy csoki vagy tojás likőrre (?) hívtam meg Édesapámat,-de ez egy más történet)
    Szóval...kb. 22 éve én sem jártam a templomban.
    Szerencsém, (vagy ellenkezőleg) a Pécsi Szemle Várostörténeti folyóirat 2008.nyár / Boros László : A pécsi Havas Boldogasszony kegykápolna / 4>18 old./ sok fotóval!- és majd mindennek a művészettörténész (?) által leírt adataival, nekem megvan. Viszont a "kegytárgyak" (?) nincsenek fotózva (csak leírás)- így aztán én most "könnyű helyzetben" voltam. (vagy ellenkezőleg)
    Esetleg ezt küldöm még az érdeklődőbbeknek :
    Körpanoráma/1 (remélem működik ?)
    Körpanoráma/2 Lehet, hogy a közelében ( lap alján a felsorolás !) több pécsi helyszín is megnézhető !
    *******************************
    1975 Felszabadulás emlékmű Makrisz Agamemnon (szobrász) és Jánossy György (építész) - a szobor(alak) : NIKÉ (stb.)
    ******************************

    VálaszTörlés
  2. (Épp' nézgetem (még csak9 a tegnap készült fotóimat...dátumból látom : a temetés (Hosszúhetényben) 16 órakor kezdődött és kb. 17 órára véget ért, látszólag csak 1 óra... de csak-csak 15.15.órakor indultunk... (OK!- az autónk (VW) légkondicionált és vizet is vittünk magunkkal)- hát,majd "odavesztem!" (Micsoda szerencse ?- (délelőtt gondolkodtam... aminek az elmúlást /halált megörökíteni... nem viszem a masinámat / - nem is kérték)- de aztán elvittem. ( én voltam az egyetlen "fotós"- na, ne bonyolítsam.
    Szóval nekem is eléggé "fárasztó" napom volt,- (ti meg remélem autóval tettétek meg azt az útvonalat, amit felsoroltál!- még olvasni is fárasztó! (nekem) :-) -na, de ha úgy érzitek, hogy "jó volt", akkor én se rontsam az emlékeket. ( Elmentünk a ...Dohánygyár "alatt" - volt PEAC pálya - valami új út megy arra... (jaj,jaj...régebben fotóztam!-és nem küldtem el neked...)- hát...ezt-azt (megint) én is láttam. (autóból) - nekem elég is volt.
    Bocs' : (nem kell(ene) azonnal "elrohannod", de egyszer/majd a Pálosok (templom) -belső tér bemutatása is sorra kerül ? -
    ( Na, ennyit - tán' - mert "nyomasztanak" az el nem végzett feladataim... (d.e. Indóház ! -(Posta - ajánlott levél elhozása - stb.) Hát...ki-ki 8ahogy tud!) vigyázzon magára!

    VálaszTörlés
  3. Nem kisebbítve @Aranyosf. "munkásságát!" - (sajnálnám, ha elfelejteném) -
    Máshol sem sokkal jobb
    Remélem, ma/holnap(?) azért nálunk nem lesz ilyesmi ( vagy "ekkora")
    (Remélem tudjátok, hogy' lehet "magyarra" fordítani.)

    VálaszTörlés
  4. Utókornap (szombat) kb. 15.15.órakor egy "eső" ! (vagy zivatar ?) - Ne öregedjetek meg soha ! (...) Az autó ablaka le volt tekerve... bár sikerült becsuknom, de szemüveg nélkül a riasztó kódját nem tudtam beütni! Basszus ! T**ig el/átáztam! ( kissé csillapodott, de dörög... stb.) valamelyest esik is -

    VálaszTörlés
  5. Akit érdekel(ne) az ilyesmi :
    (Már pénteken "vettem észre", hogy újságom (190-ről) 200 HUF-ra változott - ( a szombati is !)
    Esetlep pár érdekesség ?
    ne kelljen megvenned ! és
    Miért vagy a neten ?
    Na, a 3. linket nem jegyeztem meg!
    (mi lesz "halálunk után ? "...
    **********************************

    VálaszTörlés
  6. Próbálom újra ...
    Az internet prémvadászai
    és
    családi állapota halott
    Hát, ilyesmik. (ha sikerül) -

    VálaszTörlés