2010. július 8., csütörtök

Keserédes

Nem egészen véletlen, hogy tegnap az a vers került be, ami. Egy picit mintha a hangulatomat tükrözné, vagy nem is tudom…Szerdán Drávasztárán voltam és az oda-vissza 120 km alatt volt elég időm meditálni.
Nagyon szeretek autót vezetni. Tulajdonképpen úgy általában utazni szeretek. Vagyis szerettem. Kiegészítem: szeretek egyedül utazni. Ugyanis ez esetben senkihez nem kell sem alkalmazkodni, sem udvariasan beszélgetni útitársammal, ha én pont ahhoz nem érzek kedvet. Megállok akkor és ott, amikor és ahol nekem tetszik.
Persze a legjobb az agyamban lejátszódó utazás – ami a ténylegessel szinte párhuzamosan történik, hiszen az olyan úton, ahol hosszú hosszú évek óta rendszeresen járok, már nem kell se a térképet, se az útjelző táblákat lesni, megyek, csak úgy előre az orrom után. Vagy tán pontosabb lenne, ha azt írnám, megyek az emlékeim nyomában. Azt hiszem többször is írtam már, de egy mondatos említést most is megérdemel: 1972 óta minden nyáron lementem Sztárába, ahhoz a családhoz, akikhez a nagy árvízkor beszállásoltak. Így aztán az oda-vissza úton van milyen emlékeket feleleveníteni.
A legjobb persze, amikor kis szüneteket adok magamnak és megállok az út mentén.

- mert látok egy tábla csodás napraforgót, és mit ád a mennybéli, elkattintom a gépem, s egyszer csak „kiszalad a képből” egy nyuszi,  (remélem, látod ?)


- mert felsejlenek a horvátországi hegyek, és rögtön eszembe jut első két, vagy három szlovénia utam, amikor arrafelé indultam a hegyeimbe, s régi, jó, már meghalt barátoknál töltöttem az első éjszakát ott túl a Papuk hegyen,


- mert elámulok a rengeteg, belvízzel még most is elöntött mélyedésen, s elgondolkodom hogy bizonyára csak picurka részét látom annak a kárnak, amit ezen a vidéken (is) okoztak a hatalmas esőzések,



- mert meglátok egy döglött borzot - mellesleg esküszöm nem gondoltam volna, hogy élnek errefelé – nem is tudom miért, tán mert még élőt sosem láttam sehol. ( http://hu.wikipedia.org/wiki/Borz  )


- mert egyszerűen csak elgyönyörködöm a színekben: a napraforgó izzóan sárga, az érett búza és a sokhelyütt látható repce aranybarna, a kukorica még haragoszöld, és az újabban több helyen is látható mák halvány-szürkés-zöld, festő se tud ennyiféle csodás színt kikeverni.



- Aztán leállok az igazi vajszlói dinnye felől érdeklődni, hiszen a gazos földek sora mellett hajtok el, ahol régen ilyenkor már álltak a dinnyések sátrai, s megtudom, alig vannak már, akik errefelé dinnyét termelnek. Mellesleg a vajszlói dinnye most még csak bébifej nagyságú, tehát amit bárhol úgy hirdetnek, hogy „mézédes vajszlói dinnye” az megint már csak ugyanolyan hazugság, mint volt a dolog múltkor a pellérdi eperrel.


- És lefotózom sok közül az egyik gólyafészket, ahol ketten is ácsorognak, lábukat váltogatva, szárnyukat néha meglengetve. Egyszer régen hallottam, hogy a gólya fészkébe rakott tojásokból lehet megállapítani, milyen lesz a nyár. Ha sok tojást tojt, akkor sok lesz az eső is, ő előre tudja, hogy lehetősége lesz több gólyafit is felnevelni. Persze nem tudom, igaz-e ez, de idén tényleg igen sok gólyát láttam a földeken is, és szinte mindegyik gólyafészek „használatban” volt, csak kettőt láttam begazosodva.

- Elámultam az amúgy nem túl gazdag Csányoszró fantasztikus virágos járdáin. Nem is emlékszem hol láttam ilyen szépen felvirágozott falut mostanság. Csakis az lehet, hogy valahonnan kaptak erre külön pénzt, mert hogy egy világvégi kis önkormányzat manapság erre nem képes, az egészen biztos. Ami pluszban öröm volt számomra, azt is láttam, hogy szorgos asszonyok gazolgatnak a virágágyások között, és (mivel kiszálltam fotózni) azt is érzékeltem, ezeket a virágokat ma reggel már megöntözte valaki.

- Aztán nagyon rövid ideig fotóztam a Pécsi-víz (arrafelé Büdös víznek is hívják) hídjánál – és tényleg büdös az még ma is, nem is tudom, mi lehet az oka, hiszen Pécsett már semmi sem működik, amitől anno oly rémesen büdös volt.(Mellesleg ma találtam egy nagyszerű térképet, aki akarja, nézegetheti Magyarország vizeinek rajzát http://www.kvvm.hu/cimg/documents/HU_jel_melleklet_1.pdf  ) A második képen már a Fekete-víz látható.

- Hazafelé nem a szokott úton jöttem, lementem Zaláta felé. (Kár volt.) Akinek van kedve, nézze meg a térképet, ez aztán az igazi „világvége”. Az út félhalott, roskadozó házú, pici falvacskák között kanyarog, néhol felbukkannak az átkozott kommunizmusban oly szépen működő sertéstelep, tehenészet, baromfiüzem vagy egyéb, mára romokká szétdőlő épületei. A torkomat sírás szorongatja. Még szerencse, hogy a falu végén egy tábla figyelmeztet „ Európai Falu” – jó hogy kiírták, mert azt hinném, valahol a balkán legdélibb csücskében járok. Amúgy meg cigányokkal vannak teli a falvak, egyébként már Sztárán is kevesebb a horvát, pedig valaha ez egy nemzetiségét büszkén vállaló, színtiszta horvát település volt, ahol magyar szót nem is lehetett hallani. Vendéglátóm, egyedül élő idős asszony, bent Sellyén füstölteti fel a téli húsárút és részletekben hozatja haza, mert nem mer egy disznónyi élelmet otthon, a padláson tárolni. Haldoklik ez a vidék, se munka, se biztos kenyér és mállik, mállik az átkos…Megírta ezt az egészet Moldova „Ha az Isten hátra nézne” c. könyvében pontosan. Járt-e errefelé az elmúlt 20 évben promi-politikus ? Nem hiszem….



- És végezetül: természetesen megálltam „csak úgy” a semmibe vesző, árnyas fákkal szegélyezett, abszolút forgalom-mentes utakon, hogy ha lehet még jobban ellazuljak, beszívjam az avar és érett-búza illatú levegőt, hagyjam, hogy az arcomat simogassa a vízillatú szél. Ilyen pillanatokban az az érzésem, hogy szinte atomjaimra esem szét, és feloldódom a környezetben. Ilyenkor megáll a kedvemért az idő is, ahogy a szél ringatja a fák ágait-leveleit, szinte azt érzem én is valamiféle láthatatlan csónakon ringatózom – nem is tudom én ezt leírni….Teljesen egy vagyok a természettel, beleolvadok és hajszál híján felszívódom….(Nem is lenne rossz, ha lenne erre mód…)


Aki ilyent még nem érzett, annak persze hiába próbálom elmondani, mert a szavak semmit sem adnak vissza ebből az érzésből.
Keserédes volt a tegnapom.




10 megjegyzés:

  1. Szívesen olvastam, ott voltam mögötted, nem szóltam csak csodálkoztam :)

    VálaszTörlés
  2. Az állatok kapcsán (borz és gólyák)- eléggé szerencsés (?) voltál, (nem akarnék hangulatromboló lenni,de tény)- még jó, hogy nem Baja felé jártál (Gemenc) tv-ben láttam a képeket, még úsztak (!) az őzek és vaddisznók - utóbbiak meg az út szélén mászkáltak! (Elpusztult állatok számát elfelejtettem.)[Mindig leellenőrizni a dolgokat! :-) ] = Gólyák/Baranya/2010 a sokk cikk közül csak egy.
    Büdös víz : úgy tudom, a büdösség okát (anno a sok lakossági panasz!) sem a Bőrgyárra sem a Keményítő Üzem (?)-re nem tudták rábizonyítani,- (ill. volt még a halpusztulás is)- na, legalább van változás! (mellesleg a víztérkép 2004-es !- nem lepne meg,ha abban is lennének változások.)
    ********************************
    (na, lássam,bemegy-e ? )

    VálaszTörlés
  3. Na, igen Moldova Gy. : Ha az Isten hátranézne... (2008) 2 kötet - és a mottója : "Az Ormánság még nem a világ vége,de innen már látni... " Oly' rég'nek tűnik, hogy olvastam, lehet,megint belenézek ? - Ismerjem el, ha nincs a fotó az Európai faluról (LEADER)- hát meg nem mondtam volna annak jelentését... (mozaikszó...) Nem hinném,hogy túl sok "városi ember" foglalkozna ilyesmikkel is (se) -
    a LEADER történet
    (mellesleg van még összesítő oldal
    ****************************
    Találtam még :
    Ormánságtól a Szársomlyóig akciócsoport vagy valami ilyesmi a nevük.
    Kimaradt : vajon lesz-e Prima Primisszima díjas Moldova ?- és vajon szavaztatok-e már ?... (bár nem sürgős)
    *******************************

    VálaszTörlés
  4. Javítom, nem w hanem v (umvp)
    a LEADER története ( LEADER = Közösségi kezdeményezés a vidékgazdaság fejlesztése érdekében) - stb.
    Más : (magánügy) épp' írtam más blogba is,- valamikor a 18.30-as tv. híradó alatt(?) elaludtam és...valamikor 23 óra körül ébredtem. OK!- (kellett nekem ránéznem a PC-re) :-) (Igaz,elég rövid,de jó hírek is érkeztek távolabbi helyről,- de ezek már nem tartoznak ide.)

    VálaszTörlés
  5. Ez a kedvenc blogom, régóta olvasgatom csöndben... Nagyon sokszor szól a szívemből, ez a mostani is. Édesapám az Ormánságban született, nagymamám ott volt postamester valaha. Amit ezeken a néptelen utakon járva érzek, még nem tudtam ilyen szépen leírni, és most már nem is akarom, mert talán soha nem is tudnám. Az utolsó mondat egyszerűen szíven ütött. Én is éreztem már ilyet... Egyszóval, köszönöm szépen, ezt az írást IS!

    VálaszTörlés
  6. Tegnap (csüt.) elfelejtettem említeni ( bár nem ez a legrészletesebb)
    "Kákicsi" Kiss Géza
    Aki nem ismerné,- majd nézze meg, hogy az Ormányság vagy Ormánság hogy is van ez. stb.
    (unoka : Achs Károly ?-) stb.
    ************************************

    VálaszTörlés
  7. Azt hiszem ezért a hangulatért kerékpározom. Pontosan átéreztem a hangulatot, a "keserédes", melankolikus élményt, amit a magányos vándor érez, szépségek, és az enyészet láttán. Pontosan egy hasonló élmény hatására néztem én is nemrégiben utána, a Leader közösség táblának, ami szinte minden településünk előtt büszkén hirdeti a semmit. A szavak tényleg nehezen adják vissza egy ilyen utazás élményét, mégis ezzel az írással Neked sikerült a lehető legjobban visszaadni a megélt élményeid. Képek nélkül is láttam volna, a Te szemeden keresztül mindent. Kellenek az ilyen keserédes élmények, mert valahol ez a teljes és valóságos világ. A jin és a jang. Köszönöm az élményt.

    VálaszTörlés
  8. Jó volt veled kirándulni!
    Az élménybeszámoló és hozzá a fotók segítettek, hogy részese legyek.

    VálaszTörlés
  9. ["átk.komm.-ban oly' jól működő"...gondolatodhoz. ]
    OK! Volt tsz. Zalátán csak azt 1972-ben(!) Vejtihez csatolták... frissebb hírt meg nem találtam. (A tsz.-ek megszűnését ám' pontosítsátok!- hogy' és mikor is volt.)Sajnálatos, hogy az ÚDN több (régi) cikke Zalátáról már nem olvasható a neten. Talán még ÁFÉSZ van ?- (mellesleg "látom" kb. 60 valahány vonalas telefon van - (...)Lakosság száma 296 ~ 276 fő (kb. 30 iskoláskorú gyerek ?)
    Bár ez sem egy friss hír : mert 2-3 éve is írtak róla (?)
    Gázmező Zalátán (?) (lehet,hogy nem jó a link ?- akkor pontosítom.
    Hát...talán még ezeket. (a témához)

    VálaszTörlés