2010. július 6., kedd

Király Lajos élt 23 évet

Egy 23 évesen elhalt fiatalember hagyatéka. Elgondolkodtató e kor. Ha ma élne, épp befejezte volna a főiskolát, épp nekikezdhetett volna valami nagyszabású képnek, és egyáltalán, épp elkezdhette volna az életét.

A kiállítás prospektusából nem sok derül ki a képek alkotójáról, bár annyi megtudható, hogy a háború előtt már szerepelt Király Lajos neve a Pécsi Képzőművészek és Műbarátok Társaságának kiállításán, illetve, hogy a most kiállított képek, egy kiégett balatoni ház padlásáról kerültek elő. Milyen különös véletlen, hogy a tűz pár alkotását megkímélte, őt magát nem…

Ezt olvasom: „Édesapjánál volt éppen Budapesten, amikor a deportálások megkezdődtek, de a híreket hallva hazautazott Édesanyjához és nővéréhez. Együtt deportálták őket.”
És mi van, ha a fiút nem hajtja az aggodalom haza szülőanyjához ?
Hiábavaló kérdés…
Elnéztem a kisgyerekkori, öreg-papírra rajzol vonatot…
Egy ilyen, vagy hasonló vagonban utazott aztán 20 év múlva élete végállomása felé…
Elgondolkodik az ember néha, egy-egy rajz/kép sorsán, jelentésén, jelentőségén. És elgondolkodik a semmibe-hullt életeken.

„…Este van, egy nappal rövidebb, lásd, ujra a fogság
és egy nappal az élet is. Alszik a tábor. A tájra
rásüt a hold s fényében a drótok ujra feszülnek,
s látni az ablakon át, hogy a fegyveres őrszemek árnya
lépdel a falra vetődve az éjszaka hangjai közben….”
(Radnóti Miklós: Hetedik ecloga)





9 megjegyzés:

  1. (Próba beírás...)
    Nem kritika,de (szerintem)Radnóti M. munkaszolgálatos volt,- (nem deportált)- bár ezt bizonyára más is tudja.

    VálaszTörlés
  2. (A "lecke fel lett adva " nekem - keresgéltem ezt-azt a neten ( a témához kapcsolódóan ?) - [természetesen sok mindent nem tudtam, pl. a (mai) Mártírok u. anno Bánnfy Dezső u. volt (br.) (1843-1911/miniszterelnök volt/ stb.)- majd kicsit kutakodtam az Emlékezz! (1994-es könyvben)- nem tudtam, hogy (Mitzki Ervin/ 2009. A pécsi zsidóság története /új könyv) - ezt-azt keresgéltem a Pécsi Szemlében -(pl. Rekviem egy iskoláért (1999.nyár)- na, ne részletezzem.
    *******************************
    Aki nem látta volna :
    Király Lajos kiállítás
    (Sajnos hallásom is rossz... 4 mártír festőt említenek - pl. Károly Ernő-t (?) - a többit nem értettem)
    ********************************

    VálaszTörlés
  3. (Csak-csak hallom még Kellermann Emil (?) nevét is említeni, illetve (aki nem ismerné) (fekete ingben/szemüveges) Start András - kiről sok minden megtudható a netről.)
    ***********************************
    A témához : van a "Könnyek Könyve" - az áldozatok nevét évente egyszer felolvassák- stb.)A pécsi zsinagóga orgonája az első Angster-orgona és különleges a homlokzati óra is,- ami kétféle időt mutat!- (a jeruzsálemit is)- (az "visszafelé jár"- stb.) - persze mindezt összeszedhetitek a netrpl is.
    ********************************
    Hogy többet ne feledjem el...
    (Amosz Oz író könyvét (is) olvastam,- de elfelejtettem) Oz =erő (felvett neve) viszont Ámosz =..."beszélő próféta" - (stb.) írom azért,mert a pécsi izr.cserkészcsapat neve is "Ámosz" volt.
    *********************************
    [Magánjellegű dolog : amit itt nem részletezek)- kb. az 50'-es évek végén(?)- hogy' tudtam meg a "holokausztot"- látva egy osztálytársnőm édesanyjának karján a tetoválást.(számot)- de ez egy más történet. Kerestem még pl. a neten pl. a Blancz Vilmos (?) (töltőtollas (?) "említését", de nem nagyon találtam semmit sem. ] -

    VálaszTörlés
  4. Természetesen STARK Andrást akartam volna írni ! - elnézést)
    és -bár nem akartam volna többet írni -
    (a MÁV-bérház (getto) falán lévő emléktábla feliratát (vers) (1988-óta van az emléktábla) -dr.Zeleni Ferenc (?) írta
    "Mentek az úton
    Szívükben szorongás,félelem,
    Ki értette akkor,
    Mivé fajul az emberi értelem..."
    **********************************

    VálaszTörlés
  5. Ide teszem a megjegyzésemet, mert kezdem egyre kevésbé érteni ezt a blogspot-os változást. Most itt nem részletrezendő beírási és javítási prblémáim vannak az utóbbi időben, de az, hogy a tegnapi kommentek este még nem voltak láthatók ....hát azt aztán végképp nem értem.
    Még halkan "számon is kértem" @x-et, hogy nem írt be semmit.

    Komolyan mondom, néha teljesen elmegy a kedvem mindentől. Én igyekszem lehetőleg alkalmazkodni a megtanult dolgokhoz, aztán egyszer csak hipp hopp már nem is azt látom, nem is úgy kell csinálni.
    Szóval még az is meglehet, hogy egyszer csak tényleg kidobom a gépet az ablakon. (..és a saját kis technikai problémáimat akkor még nem is említettem...hogy néha ötször kell ki-be kapcsolnom a gépet, mire elindul. Mi van itt ??? Összeesküvés ?)

    VálaszTörlés
  6. ?? Én sehol sem írtam, hogy Radnóti deportált volt. Én csak idéztem a verséből. Amúgy meg szinte mindegy. Sokkal több esélyük a megmaradásra a munkaszolgálatosoknak sem volt...mint azt épp Radnóti példája is mutatja.

    VálaszTörlés
  7. Hmmmmm.....További morgolódás. Ez a HETEDIK komment és elöl csak "2" látszik. Hát nem és nem és nem értem !!!!!!
    Arról már nem is beszélve, hogy minden egyes alkalommal be kell jelentkeznem, ahányszor elnavigálok innen...Ez valami teljesen új dolog, vagy nálam romlott el valami, hogy enné meg a fene.

    VálaszTörlés
  8. Szerintem nem romlott el nálad semmi, mert tegnap nekem is be kellett jelentkeznem és még plusz a biztonsági betűket is beírni.

    VálaszTörlés
  9. Bocsánat!- de lesz**om!
    Ma (szerda) reggel beírtam vagy 3-4 hozzászólást, de magában a blogban úgy mutatkozott, hogy megjegyzés = 0
    Viszont, ha rákattintottam, (pedig 0 volt kiírva) akkor ott volt minden !
    @Aranyosf. : lehet, hogy te csak ránéztél, láttad, hogy 0 - és nem kattintottál rá!
    Na, ennyit ! és - tényleg - próbálj meg abból nem "problémát csinálni", ha nem épp' én írom tele (hajnalban) a blogot. :-) :-)
    **********************************

    VálaszTörlés