2010. július 24., szombat

Mecseki körutazás

Ma hajnali ötkor arra ébredtem, hogy mintha nem csak a ventillátor lapátja mozgatná a levegőt ! S tényleg – szép csendesen ideért a hidegfront. Meglebbentette a függönyöket, pici esőt is hozott. Végre – mondom, mert tényleg az ilyen hosszantartó hőség nem európai embernek való. Én legalábbis nagyon szenvedtem tőle.

Mára egy kisebb kirándulás volt betervezve pesti ismerőseimmel, melyre igencsak örömmel vállalkoztam, mert szívemnek kedves vidékeket kerestünk fel.
Orfű volt az első állomásunk, szerencsések voltunk, mert bár már a (sajnos lezárt) kilátótól láthattuk a Ny felől közeledő front újabb felhőcsapatát, s a benne cikázó villámokat, annyi időnk azért az eső megérkezése előtt volt, hogy lemenjünk a rétre, megnézhessük a vízimalmot, a Vízfő forrást, ifjúságom szép barlangos kalandjainak helyszínét és mellette a régi „vízmű-gombát” .







Körbejártuk a Pécsi tavat is, kiszálltunk a gátnál, s ettünk egy fagyit a strand büféjében. Megnéztük újra Orfű (Mecsekrákos) főterén a napórát, a kemencés házat a madárijesztőkkel, és a kis Szt.Márton kápolnát.









Újra jött egy kis eső, de nagyon hamar átszáguldottak felettünk a felhők. Ám, hogy a mai napra rendelt esőadagnak nincs vége, azt jósolták az égbolt Ny-i oldalán tornyosuló, tipikus frontfelhők.



Hazafelé a Magyarhertelend-Barátúr-Magyarszék útvonalat választottuk. Az idő rövidsége és bizonyos fokig tán lustaságunk miatt is úgy döntöttünk, hogy a Napszentély kilátóhoz nem mászunk fel, csak messziről fotóztuk. Benéztünk viszont Sikondára, ahol egy esküvői pár fotózásának lehettünk szemlélői. Bementünk Komlóra is, és a „Halálúton” (ahol olyan sok motoros vesztette már életét), illetve a Tripammer-Kozári kőbánya-Lapis-Mandulás-Székely B. útvonalon kacskaringóztunk hazafelé. Közben újra utolért bennünket egy jó nagy zápor. Hogy milyen meleg volt az eső előtt, azt mutatja a fotó, amin láthatod, „gőzölög” az úttest.






Nagyon jó, laza kis nap volt, örülök, hogy újra végigjárhattam ezeket az ismert és kedvelt helyeket.

12 megjegyzés:

  1. Egy picit félrenézek és új köntösben a "Fejrész"!
    Csodálatos úton voltam már megint,sok-sok képpel illusztrálva.Visszafele-nézve is szép utazásban volt részem.Köszönöm.

    VálaszTörlés
  2. Remek felhőfotók! Eső előtt és után a legszebbek.

    VálaszTörlés
  3. Nem semmi ! [ "kisebb kirándulás" > "laza nap" !- milyen lehet akkor pl. ennek az ellenkezője ? :-) ] -
    Gondolatom : elképzelhető ,hogy a 300 (301) m magas Balázs-hegyen lévő - mobil átjátszóállomás- (kilátó) [79 lépcső és 5 kilátóterasz] - azért lehetett lezárva mert nemrég ott volt az EFOTT ? - vagy ki tudja. (valami oka bizonyára van)- "esőre álló" időben (villámlás ?)- ki tudja,hogy milyen veszélyeket rejt(het) ? - Olvasom : 1975-ben ott még fa kilátó volt (én láttam)- majd 1986-ban [Rockenbauer film/ 1 millió lépés...]- már nagyon romos állapotban volt. Gondolom az orfűi malom megemlítése csak kifelejtődött. (Jó kérdés, hogyan áll(hat) az orfűi "aquapark" építése ?- de ezek csak eszembe jutottak,.(nem kritika) - ill. ott lakik Nagy Bandó András is,- ( faszobrai régebben a neten láthatók voltak)- remélem a medvehagyma téma sem lett elfelejtve!
    ******************************

    VálaszTörlés
  4. (OK!- az EFOTT a tó környékén volt,-nehogy a kilátóra értsétek !-stb.)- Mivel Sikonda is említésre került (-máig nem tudom, hol lehet a Sikondai templom (?)- állítólag azt is Gebauer Ernő festette ? )- ill. úgy érzem, nem azon az úton mentetek, hogy a mánfai (?) Árpád-kori templomot láthattátok volna ( ismerjem el 60...év sem volt elegendő,hogy közelről megnézzem...)
    Esküvői képhez : látod!- ha olyan helyen fényképezkednek (ifjú pár /fűben)- akkor nem lesz gond a Havi-hegyen sem!- hogy poros lesz a ruhájuk ! :-) :-) (előző napi téma)

    VálaszTörlés
  5. A "halálútról" pedig inkább egy "családi történet." Anno (50'-es évek végén?)- gyakran leomlott(suvadt?)az úttest egyik oldala,- (amiatt még napjainkban is láthatók azok a "kitérők"(útkiszélesítés ) szóval : egy autóbusz az árokba "esett", amiatt torlódás volt az úton,- (egy közeli ismerősünk...) leszállt a buszról és inkább visszament Komlóra. Otthon aggódtak érte ,hol lehet ?- (azt hitték,az árokba borult buszon volt)- majd estére "kiderült" sok minden más is ! (ami itt nem publikus) [Érdekes, (?) (m)ennyire megmaradt bennem annak az estének a története ?...]
    ********************************
    Gondolom, azt a...Mecsek Extrém parkot (?) vagy mit... sem érintettétek.
    Hát,"szép napotok" lehetett!-szerencsés,hogy valamelyeset csökkent a nagy hőség ! (?)- engem "kellően megviselt" a lehűlés !- "halni készültem"... vagy csak a szombati újságcikkektől készültem ki alaposan ? - (na, de hagyjam a (bel)politikát...

    VálaszTörlés
  6. Bocs, bocs ! Utólag észrevettem, hogy a vízimalom meg lett említve és nézve !
    Itt egy link : hátha @ZÉTA és @EXIT is megnézik (kerékpárosok)
    strandról/kerékpárútról
    (Ki ne feledjem : @hawah is (anno) "nagy elismeréssel" írt Orfűről és környékéről a blogjában.)

    VálaszTörlés
  7. Hát... "nem semmi!" Cím/hír : Németországot sokkolta a Love Parade tragédiája. Jó kérdés, hogy EK-programnak "számított-e?" ( Duisburg= Ruhr vidék - és ők is Európa Kult. Főv.) -épp' a napokban "duzzogott" valaki a neten, hogy mekkora programokat csináltak ( pl. az autópályán)...Pécs meg "sehol sincs"... ne,bonyolítsam.
    Ezt meg azoknak, akik nem olvasták volna
    Családi állapota halott
    (Érdekes dolog" az a törlés... )

    VálaszTörlés
  8. 1. Örülök Délim, hogy újra itt vagy, s élvezted a virtuális utazást.
    2 Exit, kösz a bókot, ahhoz képest, amilyenek a valóságban voltak azok a felhők, a én fotóim mínusz 1 értékűek. Valami fantasztikus látvány volt. Amúgy nagyon szeretem a felhőket, mindig elvarázsolnak, akármilyenek (értsd: cirrus, cumulus, stratus vagy egyéb kombinációk...)
    3.@x Ha nem mondod, nekem teljesen kiesett az emlékezetemből az a régi fa kilátó ! Igaz, nagggyon régen láttam. (Tán mikor épült…) A malmot valóban csak kívülről láttuk, ugyanis vészesen közeledett a vihar (mint az a malmos képen látszik is) és inkább a Vízfő forrást akartam megmutatni a vendégeimnek. Nagy Bandóról „természetesen” szó esett és messziről láttuk az aquapark létesítményeit is, de nem működik az még.
    A Mánfa közelében lévő Árpád-kori templomot részben azért nem néztük meg, mert – mint magad is rájöttél – Komló felé hagytuk el Sikondát, meg ha a kaposvári úton jövünk, akkor se biztos, hogy bemegyünk, mert az eső után elég vizes volt a fű. (Én már jártam ott, nem is egyszer.) A sikondai templomról: kb. tudom merre van (a Camping mellett) de eszembe sem jutott ott megállni, mellesleg a Gebauer freskóról sem tudtam. Na majd legközelebb…
    És végül: a duisburgi tragédiával – gondolhatod - tele a német TV.
    Tanulságos – csak nem tudom, „az emberek” levonják- e a tanulságot ?

    VálaszTörlés
  9. (Hogy ez a "hír" se vesszen el...)
    "állapotok"
    Ne kelljen keresgélni a "humoros" (?) képet
    részemről nem reklám

    VálaszTörlés
  10. Ez a „vízmű-gomba” úgy néz ki mint egy köztéri szobor.
    Nagyon érdekes, ha jól látom alatta pad van?

    VálaszTörlés
  11. Igen Kyba, jól látod, a gomba alatt van egy kis összetákolt pad ! Sok vitát váltott ki annak idején az épület, de én kedvelem...

    VálaszTörlés