2010. július 31., szombat

Nekem túl modern

Pár napja az alábbi kiállítást is láttam a Civil közösségek Házában. Bemutatom a képeket, habár az én ízlésvilágomtól eléggé messze esnek.


Mobil MADI Múzeum http://hu.wikipedia.org/wiki/Nemzetk%C3%B6zi_Mobil_MADI_M%C3%BAzeum Poligon – töredezett formák
A MADI-t az impresszionizmus, a kubizmus, a fauvizmus, a futurizmus, a dada, a szürrealizmus, az orosz szuprematizmus, és a konstruktivizmus együttesen formálták, ezen művészeti mozgalmak, stílusok örökségét viszi tovább. Ahol a szögek kinyílnak a végtelen felé, ott születnek meg a MADI formák.

Saxon poliuniverzuma
Saxon-Szász János festőművész, http://hu.wikipedia.org/wiki/Saxon-Sz%C3%A1sz_J%C3%A1nos  a Mozgás – Absztrakció – Dimenzió – Invenció nemzetközi képzőművészeti csoport tagjának kiállítása. A kiállításon bemutatott Poliuniverzum Modulok, eltérő léptékű formák együtteséből kirajzolódó képstruktúrák saját törvényszerűségeik alapján felépülő rendszerek. Ezeket a geometrikus képstruktúrákat Saxon Szász János „polidimenzionális mezők”-nek nevezte el. Perneczky Géza művészettörténész fedezte fel először a kilencvenes évek közepén hogy a Saxon által készített alkotások fraktáltermészetűek, és egy könyvet szentelt ennek ismertetésére.
(Írta ezt: http://newtest.bama.hu/programajanlo/program/kiallitas/23978 )














5 megjegyzés:

  1. Nem kritika!- sajnos úgy alakul(t), hogy EGYSZERRE (?) olvassa az ember az írásodat és látja a képeket és az (talán) nem olyan "hatás" mint a kiállításon. (?) -
    Nem okoskodnék hosszasan, de (persze én sem tettem meg most!) - mennyi ideig nézhetted a képeket ?- és egyáltalán akartál-e "valamire" (bármire) gondolni ?- ill. időd/kedved engedte-e,hogy "beleláss" bármit is ? - (szerintem nem - de ez sem kritika) -
    Így hajnalban ...(rövid idő alatt) a gondolatom volt : a képeket látva - OK!- és akkor pl. Lantos Ferenccel mi lehet ?- (rá is kerestem -később pár Lantoshoz kapcsolódó dologra - bár (anno) azt Op-Art-nak nevezték - stb.
    Második gondolatom volt : mi lehet ebben a fraktál ? (...) - (ismétlés : kedvelt témám pl. a Mandelbrot halmaz és ilyesmik -)-
    Persze, elég sokat segített a net ! Wikipediában : fraktál - majd azon az oldalon (alul) Saxon-Szász említése - majd legvégül
    /Saxon-Szász honlapja - talán ennyit. (ehhez)
    [ A Lantos anyagot elég nehéz megtalálni - hacsak be nem írjátok (Google) Szénosztályozó 1964 (?) vagy valami ilyesmi...és ott lesz Keserű Katalin : Lantos Ferenc 80 éves (írása) és sok fotó.] -
    Nem lepne meg, ha gondolataim "hibásak lennének"... viszont belőlem kb. ilyesmiket váltott ki ! (Bocs' Saxontól! :-) :-)

    VálaszTörlés
  2. (2.) Ezért meg elnézést,de ha már annyit "erőltetem", hogy (bizonyára) mindennek -mindenkire más és más a hatása,) írhassam még le ezt itt.
    Tegnap(szombat) - a napilapom olvasásán túlmenően... egész nap Vladimir Nabakov: Tündöklés c. regényét olvastam.
    (Tudom : a "tiltott" dolgokat szeretjük megszegni !- így aztán ha javasolhatom,- ne úgy kezdjétek el olvasni, hogy előzőleg (most!)- rákattantok a neten és elolvassátok mindazt, amiket mások írtak ?- ( pl. úgy, hogy nem is olvasták az író "előszavát"- stb.) Tipp: ( én is az írótól tudom...) lehetőleg az "Ada" és a "Szólj,emlékezet" c. könyveivel se hasonlítsuk, vagy lehetőleg ne "gyorsan" egymás után olvassátok azokat,mint én.)
    Szóval : belőlem - a gyermekkorommal kapcsolatosan (?) - olyan gondolatokat "váltott ki", "hozott felszínre", hogy azt mondtam magamban : "ilyen nincs!" -) természetesen, sorolhatnám a példákat, de felesleges !- mert azok a "dolgok" (emlékek) velem történtek és nem mással !- hiába írnám azt, hogy pl. milyen "hosszú nyelvű" (?) cipőm volt... (utáltam ?) - ill. ha kimelegedtem (játszás közben ?)- akkor inggallér alá nyúlva leellenőrizték ( a "család női") - mennyire vagyok kimelegedve ?- (izzadt ) stb. - Na, ne bonyolítsam.
    (ennyit - arról - hogy' ... nem is tudom. )
    (Háy Jánost akarnám említeni ?) (még) :-) :-)

    VálaszTörlés
  3. (Sajnos vagy szerencsére...) -időm sem nagyon van már rá... (ill. nem is találom azt, hogy melyik írónk (?) - nem is oly' régen halt meg?) gyónta azt gyermekkorában, hogy : "pápai vizeken hajóztam" - ezt említettem volna még :
    Háy János : Gyónás
    (Aztán, hogy olvasása közben,ki-mire gondol... az maradjon "titok!" :-) :-)
    (pl. "szemérmemet érintettem és cselekedtem"... bár nekem voltak más gondolataim is...)

    VálaszTörlés
  4. Na, nem jött össze...
    Háy János:Gyónás
    (Ezt meg csak azért, ha már annyit "ostorozzuk" a "mai fiatalokat"...ill. egy kis "önvizsgálat ?"
    Cekkeres hatvanas évek
    Szép vasárnapot !
    (Balaton átúszása elnapolva...) (08.28-re és egyebek...) :-)

    VálaszTörlés
  5. Nekem is túl modern, de bizonyára az ismétlődő alakzatok színek egyértelmű logikai felépítésen sokkal több értelmezhetőbb üzenete van, csak talán mélyebben belekéne ásnom magam. Lásd. Vasarely vagy Rubik munkássága.
    @x már megint nagyon jó linket talált. Érdemes volt elolvasni a Gyónás cikket jót mosolyogtam rajta.
    A cekkeres hatvanas évek című meg kimondottan megnyugtatott, büszkévé tett.:-))))

    VálaszTörlés