2010. július 3., szombat

Ökörfarkkóró szesz

Nem emlékszem pontosan, de azt hiszem, nem írtam még le részletesen az ilyenkor aktuális ökörfarkkóró-szesz elkészítését. (A pitypangmézről írtam, azt megtaláltam…)
Az ökörfarkkóró kétnyári virág, azt jelenti, hogy egyik évben kifejlődik a növény, de virágot csak a következő évben hoz. Itthon a szöszös ökörfarkkóró az elterjedtebb, de van többféle változata is, sőt lila színű virágokkal pompázó is létezik. (A nevét egyébként az ökör farkához való hasonlatossága miatt kapta.) A sárga virágúról van most szó, amit én már évek óra rendszeresen gyűjtők így a nyár közepén.
Egy jó nagy marék virágsziromra (csak a szirmot kell leszedni!) ráöntök 2 dl. alkoholt (jelen esetben más nem lévén, 2 kis üveg vodkát), és 24 óráig állni hagyom. Ezalatt a szép sárga virágokból kiázik valami, amitől a szesz megbarnul. Ezt teszem sötét, jól záródó üvegbe, s amikor jön a torokfájás télen, ebből a szeszből keverek el egy kanálnyit egy kis mézben és elszopogatom. Hatásos a torokfájás ellen. Egyébként megfázás és köhögés elleni gyógyteák alkotórésze, vizes kivonata pedig állítólag gyulladáscsökkentő. (Ezt én még nem próbáltam.)




(Az első kép innen: http://probalkozas.lapunk.hu/tarhely/probalkozas/kepek/okorfarkkoro__verbascum_.jpg    a második saját)
Szokás szerint, a régi lelőhelyre mentem kora reggel érte, de bizony megnehezült a szívem a szirmok tépkedése közben. Csodálatosan tiszta, üde, nyári-fű-illatú volt a levegő, még nem is volt meleg. Cipőm, nadrágom szára vizes lett a nagy harmattól. Egy őzcsapáson mentem át a derékig érő fűben – a rétnek csak kis része van lekaszálva. Hiába, mi már nem járunk arra, s nem taposunk ösvényeket, mint a boldog időkben. Merthogy sírnom kellett, nem figyeltem eléggé a virágfürtre, és szerencsétlen módon egy olyan virágszálról szedtem a szirmot, amin egy méhecske is gyűjtötte a virágport. Két hátsó lábán hatalmas narancssárga pollenzacskó feszült, szeretett volna hazamenni a közeli akácosban álló kaptárak egyikébe, ehelyett ott halt meg a virágszirmok között, a szemem láttára, hiszen belém döfte a fullánkját, s ez a méh halálát jelenti.
No így legalább kétszeresen is volt okom a sírásra…
Nem maradtam sokáig, mert Ady szerint is „minden önkínzás, ének” hiábavaló…

12 megjegyzés:

  1. Lilinek már jobb! És a Jó Isten vigyázza lelkét!
    Olyan szépet írtál a természetről,hogy meg sem merem írni mi van itt mifelénk.
    Minden,csak nem barátsaágos.
    Tegnapelőtt kicsit ránk sütött a nap.Azt hittem jó kedvem is lesz.No,nem tartott sokáig.
    Azóta és most is "morog az ég",ha úgy gondolja kicsit esik,vagy zuhog,vagy eláll.Én is egy elállásban mentem boltba-,mire leértem a kapuig már esett.Mire kijöttem a boltből már zuhogott,most meg villámlik dörög,dörög,mikor ennek vége?.....

    VálaszTörlés
  2. Megértem a fájdalmadat, de valóban jobb Lilikének...Neked meg nem szabad marcangolni magad! Előbb - utóbb bele kell nyugodni abba, amin nem tudsz változtatni...Tudom, könnyen jár a szám, de Te is tudod, hogy mégsem annyira...
    Nem hallottam még erről a gyógypálinkáról! Diópálinkát mi is szoktunk csinálni, de az idén pocsék lett a dió nálunk, meg el is felejtettem Szt.Iván napján leszedni, mert akkor kellett volna, még átvágható!

    VálaszTörlés
  3. Próba beírásom
    [egy átlagos dolgozó méh élete során kb. 1/12 teáskanálnyi mézet gyűjt]- bár ez így kissé pontatlan.

    VálaszTörlés
  4. [4.] Bravó! Így kell ezt csinálni! (házi gyógyszerkészítés) - csak aztán nehogy olvassa az OEP (?) is -és hozzáírják a listádhoz!
    Kétségtelen, én szoktam "javasolgatni", lépjetek be az ügyfélkapuba... és akkor az egész betegéletutadat "leellenőrizheted"- stb. Mostanában azonban kezdek kissé bizalmatlanná válni (?) - jó-e ez nekem ?- (vagy kinek jó ez -és miért - és stb.)
    Adatgyűjtés
    ( van a cikknek előzménye is,- olvastam régebben)
    Hát, talán ennyit a gyógyszarokról...
    ******************************

    VálaszTörlés
  5. [5.] (Nem tudom vette -e észre közületek valaki is- vagy csak nekem volt újdonság ?- pl. a receptet(vényt) 2 helyen (azaz 2 x) kell aláírni! - a 2.= ki vette át a gyógyszert !- ( bizonyára ennek is oka lehet,- ne bonyolítsam most.)
    Érdekesség (?) : (még Horváth Ágnesnek "köszönhető"- részben...) a 2 évente /csak egy testrész DEXA mérésén voltam ( bal csípő) - látom a leleten, ezért kb. (kalkulált) 2868 Ft-ot fizet (majd) a TB. OK!
    Beszélgettünk... megtudtam... ha "zsebből fizetném"- akármennyiszer mehetnék,- és egy "komplett" vizsg. ( több testrész) az 4.000 HUF lenne. (nekem)- hát, ezen "morfondíroztam" el ... de ezt se bonyolítsam.
    Na, meg is nézem... "betegéletutamban" szerepel-e ?- (minden bizonnyal)
    *********************************
    Ki ne feledjem... (mivel egy "gyógyszerzabáló" népnek (lakosságnak) neveznek minket.... (és nem egyszer vettem gyógyszert EU állampolgárnak is...) - egyáltalán nem vagyok ellene annak, hogy legyen valamilyen "nyilvántartás"...
    Egyéb eü. témák ?- hát... a kb. 74 milliárd Ft. hálapénz...amit fizettünk (állítólag) 2009-ben... vagy a bejelentett "patikamoratórium"... (közelünkben egy téren - (kis terület) vagy 4 db. gyógyszertár is van... és azt "favorizálom", amelyik a nagyobb ajándékot adja (!) - legutóbb mosogatószert kértem... (ha má' sört nem lehet kérni...) :-) :-) stb. na, tán' elég is az eü.témákból. (Hétfőn 08 órára jelenésem van... r(h)eumatológus...

    VálaszTörlés
  6. [6.] Dolgozzun is ! 8szokásom mondani...) ill. @Aranyosf.-nak itt egy téma, (legyen ideje lelkileg felkészülni... bocs' :-) ) -
    ill. a fotók miatt!- pl. nem tudtam, hogy a volt (OTI)- SZTK ...majd rendelő Intézet mögött (?) ilyen belső udvar lenne ?- (van)
    Lassan 2 év telt el (...)
    *********************************
    Na, ezt se bonyolítsam - jobban.
    ********************************

    VálaszTörlés
  7. (7.) más dolgok: (...)
    gondoltam (...) még 1-2 újság olvasását elvégzem kb. 09.45.órakor...totál siker !- mert most ébredtem! Igaz, volt barátnőm (hagytam, ő csukja be az ablakokat...)- túlzottan leengedte a redőnyöket is... becs,szó (hirtelen) azt hittem má' vagy még...este van!
    ***********************************
    nekem friss hír : (?) van egy újabb "pécsi újság?"...állítólag ez :
    Pécs ma (?) Bár még nem néztem...
    **********************************
    Ezeket itt (részben) a képek miatt !- Ill. jut eszembe, azért nem csak PEK 2010-ből "áll a világ!" -
    Gombák(?)
    Lángos (?)
    Na, az aranyosgadányi "faszobor" téma linkjét meg nem találom most!
    ********************************

    VálaszTörlés
  8. GYORSHÍR
    &Aranyosf.-nak!
    Bár eléggé nehéz a linket beírni,- ezt találtam neked !
    (esetleg a nemezezés témához )
    Nemezezés (?)
    (Belépőjegy árát megtudakolni! ?- mert a "Hétkaréjosban" van ? )

    VálaszTörlés
  9. A gombás rendezvény biztos érdekes (lett volna) - a palacsinta már nem annyira...Aranyosgadány (faszoborpark) meg majd ha nem lesz ilyen meleg...

    VálaszTörlés
  10. Na, igen - lángost írtam ?-palacsinta helyett.
    Itt van még pár esemény,- (ha nem is annyira látványos,mint személyesen ?) - de a nagy melegben csak-csak megválogatnám, hová menjek.
    Király Lajos festőművész
    Miniaturák (?)
    Falmenco (?)

    VálaszTörlés
  11. @x kösz a tippeket, a Flameco-s már elő volt jegyezve, viszont a másik kettőről nem tudtam.

    VálaszTörlés