2010. július 18., vasárnap

Pécs, Zsolnay negyed 2010.07.18.

A frontátvonulásnak köszönhető a mai post…Amikor kora reggel az első fuvallat becsapta a szellőztetés miatt kitárt ajtót, amikor a szél telehordta a lakást falevelekkel, akkor már tudtam, lehetőségem lesz mégis ma ellátogatni a Zsolnayba, a nyílt napra. Tegnap este, a majd 40 fokos lakásban ehhez nem éreztem elég erőt…

Az utolsó nyilvános rendezvényen is részt vettem tavaly nyár végén –anno képekkel is beszámoltam róla. Most, ha nem lenne olyan bonyolult a képfelrakás arra is gondoltam, jó lenne az akkor és a most készült képeket egymás mellé tenni, de nincs idegem ehhez a macerához, kénytelenek lesztek megelégedni a ma készült 116 db. képből néhánnyal.

Először azonban egy kis szöveg: Dacára, hogy a szervezés már megint kritikán aluli volt, 9-kor elég szép számmal gyűltek össze érdeklődők. Az első megállapításom: 90 %-ban idősebb emberek jöttek, dacára, hogy ez az egész a fiatalok miatt készül. Igaz, mi öregek meg beletemethetjük régi álmainkat az összedöntött épületek sittjébe. Több alkalommal hallottam olyan megjegyzéseket, amelyből kiderült, az illető itt dolgozott, egy még nálam is öregebb „néni” megszólított, hogy „Tudja, én nagyon sokáig ott, abban az épületben dolgoztam…hát sosem gondoltam volna, hogy ez lesz a vége…”
Mivel sokat fotóztam, a vezetőnk ismertető szövegét nem hallottam végig, ezért csak 1-2 mondatot emelek ki belőle.
A 10 milliárdos beruházásnak jelenleg 1/3-a kész. (? Nem tudom megítélni, lehet, hogy igaz.)
Az 5 ha-os park és benne a játszótér használata ingyenes lesz (ó, micsoda kegy!) és esténként zárni fogják (ez viszont jó ötlet)
Jelenleg folyik a szabadtéri szobrok restaurációja, minden vissza fog kerülni a helyére. (Szerintem a szobrok zöme most is a helyén van, mindenhol deszkaborításokat látni ott, ahol én határozottan tudom, szobor, vagy szökőkút áll.)
2000m2-nyi épületet bontottak le (nem semmi)
A D-i és É-i rész között, a 6-os út fölött gyalogos híd fog épülni. (Jobb, mintha a lámpánál kéne átmenni, ez tény.)
Parkoló a negyed déli felén lesz, egy, az egész komplexumnak (jó kis túra lesz ezt az egészet bejárni onnan elindulva…)
Őszre kész lesz a Balokány park is (? Hiszem, ha látom..)
Napi 2-3000 látogatóra számítanak. (Hát ezt viszont egyáltalán nem tudom elhinni.)

A látogatás a régi gyár területén épp egy óra hosszat tartott, ezután átmentünk a Zsolnay mauzóleumba. Nekem ez nem volt újdonság mert többször jártam benne, bár tény, a kupola kész van, s azt ilyen állapotában még nem láttam. Az altemplomi rész még totál szétdúlva, szóval van ott munka még rendesen…. Nagyjából kész viszont a kerítés is. Gondjuk van a felvezető úttal, olyan meredek, hogy kerekes székkel nem lehet felmenni rajta. Egyelőre nem tudják, mi lesz a megoldás.

És most jön a tejszínhab a tortára: A mauzóleumhoz felvezető út alatt egy „alagutat”(átjárót) építenek a téren kutyájukat futtatók kérésére…... Hát azt hittem ott rögtön dobok egy hátast, amikor ezt meghallottam. 20 éven át hordtam oda én is a kutyáimat, ha valaki, hát én aztán jól ismerem a terepet. Igaz, a tér egyik felén lévő lépcsőt az útépítés miatt megszüntették, de a másik oldalon simán le lehet menni. Na mármost aki amúgy is „sétálni” viszi a kutyáját, hát ennyivel többet nem tudott volna még menni ? Ehhez kellett egy ilyen idétlen megoldást találni ? Van persze tippem, hogy kinek volt ez a javaslata, nagyjából tudom, kik hordják oda a kutyájukat. De hát ezt, ilyesmit is csak ebben a szerencsétlen, hülye, nyomorult városban lehet/képesek megtenni.
És ne jöjjön nekem senki se most azzal, hogy ott esetleg mások is fognak sétálni. Az a „pálya” aknásított – vagyis tele van kutyakakával. Aki ott akarna sétálni, vagy oda vinné a gyerekét játszani, hát az nem épelméjű. (Azon kívül, hogy semmi ülőalkalmatosság nincs ott, meg egyelőre egy szál árnyék se, mert max. 10 db. csenevész kis fácskát ültettek el.)
Hacsak… Hacsak szét nem választják majd egyszer a területet, s ki nem alakítanak egy elkerített kutyafuttatót (mint a sörgyár mögött), és akkor a park többi részére tilos lesz kutyát vinni. Ha ez a jövő, akkor talán hajlandó vagyok az alagutat elfogadni….bár ha engem kérdeznek, hát miért nem lett volna elég a régi lépcső helyétől 10 m-re megépíteni egy új, másik lépcsőt ??? Jó válaszom erre nincs.

Nos, akkor jöjjenek a képek:

Az érdeklődők zöme idős ember...

Itt állt/nak a sárkányok

Az oroszlánok és a táncoló pár becsomagolva

A virágtartók szintén zacskóban

A két hatalamas korsó is deszka mögött

Ez a lányos szökőkút

Itt viszont a csodálatos, óriási türkizkék váza helyett egy csodálatos hatalmas türkizék konténer látható

Képek az új csarnokról/ból/ban






A Do-Zso, itt lesz a hatalmas játszótér. 

A Szikorszky ház. Itt lesz a Gyugyi gyűjtemény.

A piroigránit üzem. Itt van a legtöbb rombolás.







A régi porta az északi kapunál

Ő csak mosolyog az egészen (Vagy nem jól látom, inkább hallgatásra int ?)


Az elkészült új mennyezet

A felújításra váró oltár

Csodás csempeborítás a falon (egyelőre még nem mindenütt)

Az a bizonyos titokzatos, beeső fény - dec. 21-én kell nézni !

A mű csúcsa: a kutya-alagút

Ha a képekre kattintasz, nagyobb méretben is láthatod !

10 megjegyzés:

  1. Jó az új blog-sablonod. Egyszerű, áttekinthető, jól olvasható. Ettől a témától biztos nem dobódtál fel! A képriportod is igen lehangoló.
    Semmi esztétikai összefüggést nem vélek a régi és a leendő ifj- és kulturális igényeket kielégítő új épületek között.

    VálaszTörlés
  2. Sajnos,vagy szerencsére (?) - [annyira "nyomasztanak" az el nem végzett feladataim,-amiket napok/hetek óta halogatok...ma (hétfő)hajnal óta (...) azokon "dolgozom." Általában így szokott lenni... a "virtuális barátoktól" is ilyenkor jönnek e-mailek és egyebek...és nehéz megállni,hogy ne válaszoljak,- annak ellenére, hogy "nem akarnám a világot megváltani!" stb. És akkor szót sem, hogy ma (hétfő d.e.) mindenféle "ügyintézések" a (bel)városban...amitől (én) már "előre tök ideg vagyok!" - na, hagyjam.
    @Aranyosf.: utólagos engedelmeddel, (bár majd megkapod te is) a "diasorodat" azzal a címmel továbbítom, hogy "Több szem,többet lát!" -és nem fogom kommántálni! Sajnos,vagy szerencsére...nincs időm újra beírni azokat a (hivatalos!) linkeket, amik bizonyítják (?) - mennyire "másképp'" lehet látni/vélekedni ! stb. "Ők" "így" vélekednek - a "polgárok"(mi) meg "így" vélekedünk... ( én meg valahogy má' sehogyan sem! )
    Megjegyzem : pár napja "nézegetem" azt a csekket is... és "vívódom",- mennyit fizessek pl. a "Gyugyi gyűjtemény" támogatására ?...
    ( tervem : ma- próbálkozom a nyugdíjas kártyám (TÜKE) kiváltásával is...) -
    Fotókhoz : ( pl. nem feledni !- vajon a (volt) Rózsakertben álló - nagy / világoskék / Zsolnay-"váza" megvan-e ?...) Na, hagyjam. :-) :-) Továbbá : má' megint "dicséretes" hogy mekkora "túrán" vettél részt! ( nem csak "fizikálisan"...inkább "lelkileg" (?) ) -

    VálaszTörlés
  3. Kedves blog író, lehangoló a stílusod és hát látni, hogy pontos tények ismerete nélkül hordasz össze mindent. Az összefüggések nyílván nem érdekesek. Csak a szokásos puffogások és siránkozás.
    Kár. Kár érted. Kár, hogy ilyeneknek (is) készül. De azért nem adom fel. Hátha átalakul a Te fejedben is valami, ha majd betérsz egy sétára, vagy elolvasni egy újságot.
    Korán van ez az EKF, még 20 évet kellett volna várni. De majd az evolúció megoldja.

    VálaszTörlés
  4. Ha-ha-ha ! (Nem semmi!) :-) :-) Épp' kiváltottam ma a "TÜKE" kártyát... és ELSŐ alkalommal bent jártam (2010!) a (bel)városban... remélem egyhamar nem kell mennem. - stb.
    Volt nálam fényképezőgép is ! (-de mielőtt még "megkapnám" én is a vélekedést... nem adom oda @Aranyosfodorkának a fotóimat!- pedig igyekeztem NEM negatívumokat fotózni! )
    Nos, én nem akarnék az előttem hozzászólónak válaszolni,...de nem tudom milyen "egy újság" (sic!) elolvasását javasolja... (miközben tele van a blog újságok linkjeivel...)- (pl. a hozzászólásokban)
    Arról szót sem, hogy milyen "újságja" van Pécsnek ?- (vagy az online kiadványok lennének azok ?) - na, ne minősítsem....
    OK! Állítólag "demokrácia" van... mindenkinek jogában áll "siránkozni (is) meg "pufogni" <<(sic!)
    Bocs' gondolom (...) ha az autónak kipufogója van... akkor az "ember" meg pufog ? :-) :-) :-)
    (na, "újságírók"...)

    VálaszTörlés
  5. (Má' én is olyan leszek mint ez az egész PEK...)
    Itt egy másik hír...

    VálaszTörlés
  6. Itt egy hír
    Kedvelt "újságom!" - vagy 10 napja (?) "áll".... (szóval "naprakész" )

    VálaszTörlés
  7. Ma (hétfő) kutya is volt benne!
    Történet (tanúm is van) d.e.11 óra - egy nő pórázon lévő kutyáját húzza befelé a szökőkútba (!) - hogy a ffi. le tudja őket fotózni...
    (no comment!)

    VálaszTörlés
  8. Van ám' még több "pécsi újság"...
    Bűz van babám...

    VálaszTörlés
  9. Pécsi STOP
    Bocs', de a többit keressétek meg öntevékenyen !
    Pl. a baranyanet.hu -t és stb.
    hellocity / ilovepecs /... stb. stb.

    VálaszTörlés