2010. július 2., péntek

Zsolnay-negyed 2010.nyár

Perszehogymármegint @x találta, de én is olvasásra ajánlanám ezt: http://koos.hu/2010/06/29/ekf-kinek-epult-ez-a-kerekpar-ut
Elég jó részletesen le van írva benne közvetlen környezetem számtalan visszássága.
Az tisztára véletlen, hogy pár nappal ezelőtt, amikor a Színerő-s kiállítást nézni indultam, magam is készítettem pár fotót, bár ezek inkább csak a Zsolnay domb, ill. a mauzóleum környékére korlátozódtak. (Tudtátok-e, hogy hajdanában danában ez volt a városi kivégzőhely, itt álltak a bitófák ???)
Néhányat beteszek a saját képeim közül ide – de az ajánlott cikkben is vannak hasonlók.
Érdemes elmeditálni azon, amit ott olvashattok – ámbár a meditálás (így utólag meg pláne) semmit sem segít a kialakult helyzeten.

Egy ősrégi kép és a ma alakuló új kerítés


Kerítésrészletek - olyanok, mint régen


A mauzóleum déli oldalán még van munka...



"Lázas tempóban" folyik az építkezés


A régi focipálya, ahol Lilivel olyan sokat sétáltam,
illetve mossák  a kerítés-elemeket


19 megjegyzés:

  1. Könyvet tudnék írni a dilettáns módon megtervezett magyarországi kerékpárutakról, Exit fotóival akár egy disszertáció is lehetne az emberi hülyeség végtelen. Csak át kéne lépni az osztrák határt és megnézni hogyan kell ezt csinálni úgy, hogy a kerékpárosok is használni tudják, uram bocsá' a kerékpáros turizmust is segítse. Mindig sajnálom azokat a nyugati bicajos kollégákat, akik Németországból, Hollandiából, Londonból tartanak déli irányba (sok van ilyen) végig robbantanak a Dunau radweg-en, ami még az ártéri erdőkben is jobb minőségű és követhetőbb, mint nálunk a városokban található bicaj utak, aztán ideérnek a teljes káoszba, és a kátyus hirtelen véget érő, Lieder közösségek által kijelölt harmincéves járdából átminősített kerékpárutakra. Kár, hogy olyan emberek hoznak döntéseket kerékpáros ügyekben, akik kerékpárt csak autóból látnak, de fogalmuk sincs egy kerékpáros társadalom igényeiről.

    VálaszTörlés
  2. [3.] Minden elismerésem @Aranyosf.-nak, akitől a dög meleg ellenére ismét megkaptuk a képes beszámolót a - most a ZSKN (!)-ről.
    [na, igen !- kezdődik ?- újabb "mozaikszó" van kialakulóban ?] -
    Bár ezt-azt tudok Pécsről (?) - minél többet,-annál jobban érzem,hogy mi mindent nem ! Pl. nem tudtam ( elfelejtettem volna?) hogy a Zsolnay mauzóleum körbe volt kerítve ? - (Munkát adni nem akarnék!-de az 5. sz.kép mellé (nekem) nagyon odakívánkozott volna, egy régi foto ( a 42 oroszlánnal!) Na, de majd megoldom! (remélem)
    Figyelem! (majd a dátumot nézzétek ! = 2008.04.21. ! <
    Itt a cikk :
    Oroszlán született/2008 ( azt hiszem ebben a cikkben lehet olvasni pár érdekességet a mauzóleummal kapcsolatban ! )- aki nem ismerte volna (vagy elfelejtette már)
    Az oroszlánok/2008
    (remélem)
    (Örülök, hogy (végre) "egy helyre" kerültek ezek a linkek, nem úgy mint máskor.)
    Lássam,működik-e ?

    VálaszTörlés
  3. [4.] semmi baj! a második link nem működik, de az tkp. a cikkben lévő képgaléria,- kattintsatok rá!-és ott lesz ! Itt van még a Zsolnayhoz kapcsoló pár téma :
    Őszre(?) kész a mauzóleum
    (bocs'- lehet keverem a témát ) ebben van, hogy július 18-án ?- lesz lehetőség (lakosságnak) megtekinteni ?

    VálaszTörlés
  4. [5.] (ZSKN) - ezt csak a képgaléria miatt raknám ide
    Képglaéria
    (Épp' tegnap kérdezték tőlem,mi lehet az a "kis ház"- [2 oszlopdísz ? + egy kémény ? van rajta ? - mi volt/vagy van abban a (kis) épületben. )
    **********************************
    A volt futballpálya (?) nekem kissé "zavaró" - az hol van ?- mert pl. a gyártól D-i irányban volt sportpálya ( kézilabdapálya is) - ill. voltak csapatai a Zsolnaynak. (anno) - mindenesetre nekem "fájóbb", hogy pl. mi lett a (bitumenes) kézilabda "stadion" sorsa Újhegyen ( pontosabban a Buzsáki I. u sarkán) - mi lett a "Gorkij" Művelődési Házból - (mellette) ill. milyen "egyháznak" van ott valamilyen "imaháza" ?- vagy mi. Na, de ez egy más téma.
    ***********************************[Kevesen tudják, hogy az egész Budai vám-i autóbusz végállomás a volt "szemétlerakóra"(!) épült (én még láttam...)- ill. ott volt a téglagyár !-(kémény robbantást is láttam...)- ill. az "iszaptavak" - kb. ott, ahová a 2. T***O-t építették... (na, nem többet!)

    VálaszTörlés
  5. Ezért itt elnézést (más újságban találtam a hírt!- )
    "Betonból öntött,gránit borítású emlékmű ILLA GÁBOR képzőművész terve alapján - ( majd próbálom a cikket (linket) átküldeni neked.)
    terv: Illa Gábor képzőművész
    (Az állomás D-Ny-i részén, a városhoz legközelebb álló vágány mellett" - stb.
    (megjegyzem : sosem szokom meg! (?) - miért nem lehet egy cikket "rendesen" megírni ?... részben ez a "válaszom" arra, hogy @x (megint) talált egy "hírt" (vagy blogot) vagy ilyesmit. :-) :-)

    VálaszTörlés
  6. Illa Gábor terve alapján
    **********************************
    @Zétának ( és Exitnek) - nincs kedvem/erőm beírni :
    Téma : kerékpárkölcsönzés Pécsett (Google) - (kissé meglepett a dolog, úgy tudtam szem.igazolványt (okmányt) ilyen célra átadni tilos ?- de lehet,én tudom rosszul.)

    VálaszTörlés
  7. @X:
    Köszi, de inkább maradunk a saját járgányunkon :-)
    Én nem is hordok igazolványokat :-)

    VálaszTörlés
  8. Valahogy így vagyok én is, három hagyományos, és két fekvő bicaj van a garázsomban, kizárt, hogy kölcsönözzek. Én sem hordok többnyire igazolványt a mindennapokban,csak a nagy túrákon. mert "...csak éppen, hogy megyek egy kicsit...". De ez a "kicsi" egyre hosszabb, néha a 180 km-t is eléri, és ha egyszer valami bajom esne azt sem tudnák ki vagyok.Ezen változtatnunk kéne szerintem, mert nem jó szokás.:)

    VálaszTörlés
  9. Zéta/Exit: én ugyan nem vagyok bicajos, de annyit látok, hogy M.o.-on ennek sincs meg a kultúrája - vagy/és a hozzá szükséges pénz. Pár lelkes bringás pedig nem képes "nyarat csinálni" - sajnos.

    @x: a focipálya az közvetlenül a mauzóleum mellett, attól K-re van, a majdani oroszlános bejárati útnak a K-i oldalán.

    VálaszTörlés
  10. Aranyosfodorkának köszönet a sok, szép képért!!! Én is azt kérdeztem volna, hogy hol van az a focipálya??? Soha nem láttam! Ez persze nem jelent semmit...
    A kerítés, nekem nagyon tetszik, még ha Ytonggal - vagy mivel? - is van belül kibélelve! Nagyon szép lesz, VÉGRE!!! Csúnyán, méltatlanul elhanyagolt hely volt!
    @X-nek: az egyik cikkben szerintem tévedés van, de tudja mindenki, hogy a "Felsőmalom u.-i támfal, lépcsősor...", az Felsővámházat jelent!...

    VálaszTörlés
  11. @ Ildinek kösz' - (bezzeg az én figyelmem elkerülte)
    Más: hogy megmaradjanak a képek, berakom ide.
    Újabb képgaléria
    ***********************************
    (remélem)

    VálaszTörlés
  12. OK!- lehet,hogy azt a füves térséget... a lakók csinálták meg "focipályának" - ( a Zsolnay pályája a Basamalom u. mellett volt)
    Nem tudom,milyen kiadású Pécs térképem van, de azon a focipályák (még) be vannak jelölve !
    Később : térképem 2005- ös
    Sajnos az újhegyi volt P.Bányász focipálya már nincs rajta.

    VálaszTörlés
  13. Ha az igazolványról nem is, de a telefon segítségével könnyű beazonosítani valakit. Az enyém címlistájában is szerepel az ICE (In Case of Emergency)cím, amit nemzetközileg a mentősök használnak értesítés céljából.

    VálaszTörlés
  14. Exitnek: megírnád, hogy hogy működik ez az ICE dolog? Csekély értelmű, ámde nagyon ritkán bicikliző NŐ vagyok..., viszont "jobb a békesség" alapon szeretek ilyeneket megtudni! Kösz!
    @X-nek: A Felsőmalom utcában laktam 20 évig, azért kaptam fel a fejemet rá, hogy ez tévedés!:) Így könnyű..

    VálaszTörlés
  15. Hogy esetleg ez se felejtődjön el :
    A mauzóleum témához

    VálaszTörlés
  16. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  17. 2010. július 3. 4:18 kommentelő.
    Szeretném Önnel felvenni a kapcsolatot.

    VálaszTörlés
  18. Meg fogom kérdezni tőle, hogy kiadhatom-e a címét ? Egyszerűbb lenne az ilyesmit nem kommentben, hanem E-mail-on keresztül intézni!
    Írjatok ide: aranyosfodorka@gmail.com

    VálaszTörlés