2010. augusztus 8., vasárnap

644 daru

A Hirosimára és Nagaszakira hatvan éve ledobott atombomba (19545.08.06 és 09) szörnyűségeire emlékezve láttam egy dokumentum filmet. Nem, arról inkább nem írnék. A képek jó részét bizonyára mindenki látta már.
Találtam azonban ez történetet, amit közreadnék:

Szadako Szaszaki története

A daru az elmúlt időkben vált a béke nemzetközi szimbólumává, ami egy 1943-ban született fiatal japán lány, Szadako Szaszaki (Sadako Sasaki)nevéhez fűződik.
Szadako mindössze két éves volt, amikor az atombombát 1945. augusztus 6.-án Hirosimára dobták. Ahogy növekedett, erős, bátor és sportos lánnyá vált.
1955-ben 11 éves korában, amikor egy versenyre gyakorolt, hirtelen megszédült és összeesett a földön. Megállapították, hogy leukémiában szenved, ez volt az atombomba utóhatása.
Szadako legjobb barátja egy japán legendát osztott meg a lánnyal, ami úgy tartotta, hogy ha valaki ezer darumadarat hajtogat, közben kívánhat valamit és az teljesülni fog.
Szadako remélte hogy az istenek teljesítik kívánságát és meggyógyul, ezért elkezdte hajtogatni a madarakat. 644 darabot sikerült befejeznie mielőtt 1955. október 25.-én 12 éves korában, a kórházban meghalt.
Soha nem adta fel, folytatta a darvak készítését egészen a haláláig. Barátai és iskolatársai meghajtogatták a maradékot és az 1000 darut Szadako sírjába helyezték.
Bátorsága és kitartása arra ösztönözte barátait, hogy összegyűjtsék leveleit és könyv formájában kiadassák. Elkezdtek álmodozni egy olyan szobor építéséről, mely Szadako és mindazon gyerekek emlékét őrizné, akik áldozatul estek az atombomba támadásának. Japánban minden fiatal gyerek segített hogy összegyűjtsék a pénzt a terv megvalósításához.
1958-ban felavatták a Hirosimai Béke Parkban a szobrot, ami Szadakot ábrázolta egy arany darumadárral a kezében.
A következő idézet olvasható a szobron:
„Ez a mi könyörgésünk. Ez a mi imánk. Béke a földön.”
Napjainkban, az emberek a világ minden részéről darumadarak ezreit hajtogatják és küldik Szadako emlékművéhez, melyeket a szobor alján helyeznek el. (http://origamisok.fw.hu/erdekes/sadako/sadako.htm )

Képek: http://www.photodiary.org/large/c_6703.jpg http://sadakosasakipictures.com/  

4 megjegyzés:

  1. Nagyon megható... Hirosimai témát nem bírok olvasni, ezt is majdnem tovább hajtottam, de örülök, hogy nem tettem! Köszönöm...

    VálaszTörlés
  2. Origami legszebb tárgya a daru madár. Nagyon szeretem hajtogatni. Sokszor csoportosan, kisebb-nagyobb méretben helyeztem el a magasban, olyan érzést keltve, mintha közelebb és távolabbi madarak röpködnének a fejünk felett.Ezzel is érzékeltetve az ovisok térben való elhelyezkedését a zárt területen ill. a szobában.
    Nem tudtam az eredeti történetről. Hálás vagyok érte, hogy megismertettél vele.

    VálaszTörlés
  3. (na, ez a nap is jól kezdődik ?)...

    VálaszTörlés
  4. (Minden beírásom elveszett)
    Szerencsére (?) - ma már tudhatunk jó sok mindent erről a témáról is,- sajnálatos,hogy nem túl sokat tanult belőle az emberiség. (?) Értsd - aki nem tudná : atomfegyverrel rendelkező országok + akik titkolják + akik meg készülnek csinálni!
    (Ki ki vélekedjen, ahogy akar... ill. utólag meg ne mondjuk, hogy "mi lett volna, ha..."
    Csak-csak Pearl Harbor ( amiatt lépett be az USA!) - aztán a "magyar fiúk" is... Szilárd Leo -Neumann János -és Teller Ede - ( a többieket nem említem most,-Oppenheimer - stb.)
    Ne legyen igazam- de (tartok tőle) origami hajtogatással nem sok minden fog megoldódni. ( igaz,mással sem nagyon) de,ez legyen majd az utókor problémája.

    VálaszTörlés