2010. augusztus 2., hétfő

Jártomban-keltemben

Ha már kezemben a fényképező – persze, hogy lefényképezek mindent…Magam sem értem, valahogy ritkábban kerül lencsém elé valami varázslatos szépség, inkább a bajok, hibák, rossz dolgok kéretőznek a fényképezőmbe. Most is van néhány, megmutatnám, s nem azért, hogy elrontsam mások esetleges jó hangulatát, csak egyszerűen azért, mert nem értem. Nem és nem… Nem értem, miért vannak ezek a dolgok ? Amikor úgy érzem, „semmibe” sem kerülne ha mindezeket nem, vagy jól/rendesen készíti el az alkotója. Esetlen NEM csinálná…

Az első legyen a sokat emlegetett Széchenyi tér. Meglehet, ezen a fotón olyan pontosan nem látszanak a méretek – de ahányszor ezen a csodálatos új téren járok, felmerül bennem a kérdés, hogy aki ilyen „esőelvezető csatornákat” (nem is lenne szabad persze annak nevezni, mert vízelvezetésre tökéletesen alkalmatlan, max. a megbotlás utáni hasraesésre megfelelő..) szóval ezeket a kis folyókákat aki tervezte, nem látott még Pécsett esőt ?? Amikor lezúdul a hegyről – és nem felhőszakadást mondok - csak esőt, olyan normálisat. És a vizek elnyelésére alkalmas lesz ez a kb. 15 cm átmérőjű „elnyelő” cső ???


Vagy itt a másik kép még mindig a város központjából...Mi lehet a földréteg alatt, hogy így megállt ott a víz ? Beton ? Akár az is lehet. Szabad, kell-e ilyen vékonyka földrétegbe virágokat ültetni ? Bevallom, nem tudom és nem értem az okát a nagyhirtelen tönkrement, városháza előtti virágos kockáknak. De NEM a virágok a hibásak, abban biztos vagyok….


„Városfoglalás” címen most igen sok helyen jelentek meg plakátok, híres pécsi születésű emberekről. Most nézd meg ezt ! Hát szabad kitenni egy ilyen szarvas-hibával egy plakátot ? Nem tízezer pl-ban készült, csak egyben, hát miért nem lehetett kijavítani ? Valaki, láthatóan golyóstollal, megpróbálta már, nyilván bántotta a szemét. Na de csak a javítónak és nekem tűnt ez fel ???



Végezetül talán legjobb lenne ha az alábbi képhez nem is írnék kommentárt. A vadonatúj Holokauszt emlékművet tisztelte meg valaki ilyen módon: az emlékkőbe kővel vésve magas-szintű kultúrájának bizonyítékát…

5 megjegyzés:

  1. Na, akkor a "lecke" (nekem) fel van adva! :-) Legyek-e "egoista" és először magamról ? (...) Írtam : Hankisst olvasom (Csapdák és egerek)-(-és a nagy emberek bölcs mondásait sem kedvelem)- de talán ennél a témánál "elsüthetem" az egyiket : [A.Einstein(1879-1955)] " Csak két dolog végtelen: a világegyetem és az emberi butaság,de a világegyetemben nem vagyok olyan biztos." Nem tudom, ki az aki "kapásból" megmondja (röviden) a regresszió szó jelentését... (akit esetleg érdekelne "önmaga" vagy a "környezete"(társadalom)- esetleg olvassa el ezt:
    a Nagy Regresszió ([ bocs',ha nem annyira a témához tartozna. (?) ]
    (A könyvben áttekinthetőbb, mert egy-egy szó(regresszió fajta?) vastag betűvel van írva- stb.)
    **********************************

    VálaszTörlés
  2. (2.) Továbbra sem könnyebb a helyzetem...mert : milyen "stílusban" válaszoljak ?- [legkönnyebb lenne cinikusan... ] (?)- vagy tudom is én...
    Na, ok ! (majd csak lesz valami)
    VÍZELVEZETÉS : (annyira összetett/bonyolult...inkább nem vélekedem! (Vannak a szakemberek/tervezők - vannak a 100 valahány éves adatok (esőről) és egyebek (lehet,hogy "szárazság" jön...(felmelegedés)... és/vagy lásd hozzá a Szt.Vince u.-val kapcsolatos legújabb cikkeket (egy napja)- ["milliók" mentek el... és még "milliók" fognak elmenni...na, de ne legyen igazam! -és már bocs'!- nekem nem trombitálnak! - 7 éve nem kátyúznak az utcánkban... na bumm!- meg 1..2 x 7 évig sem fognak !-és kész!)
    VIRÁGOK : van annál rosszabb is... (régebbi cikkek) a kiültetett fákat körbeépítették... majd észrevette valaki, a "sittre" és minden "sza**rra"- rászórták a földet és kész! (Az is lehet,hogy "csak" a föld nem megfelelő (úgy legyen!) - agyagos ?- és attól áll meg a víz... és ennek is sok oka lehet. (legfőbb ok ? : persze: maga az "ember!")
    PLAKÁTOK : (olvasom ...(ilove.pecs - vagy hol) van vagy 100-110 db. plakát- stb.) - Gondolom "számítógépes" módszerrel (?) készítve... (kapkodva/sietve... stb.) [OK!- ez nem mentség...] - (ne legyen igazam... de bizonyára az angol szövegben még nagyobb hibák lehetnek... de ezt se bonyolítsam most.]
    EMLÉKMŰ : ( OK!- a térfigyelő kamerák... majd működnek... stb. ] - (ill. ha elolvastad Hankisst) " legelterjedtebb regressziótípus : az agresszió állapota... (török/zúzok/kárt okozok/graffitizek...és ne bonyolítsam...)- tudom!- ez ennél bonyolultabb!- ( és bizonyára mindenki tudja pl. egy emlékmű "megrongálásának" okát !-)
    Ki ne feledjem : mennyien vannak, kiknek fogalmuk nincs, hogy pl. az "ősei"... (déd,vagy nagyszülők..esetleg más vallásúak voltak... aztán "teszi dolgát" - de ez már megint egy más történet.(lehetne)
    Összefoglalás : részemről a "szokásos?"... (?) ...
    Bocs', de (talán) "szerencsés" vagy, hogy "csak" ennyi "probléma" jutott = egy napra neked ! :-) :-) vagy :D :D ( érthetőbben = belpolitikai (országos) események... és ilyesmik.)

    VálaszTörlés
  3. (Ez sem épp' a témához tartozik. (?) ) Bizonyára sokan/többen..olvastak már nem egy "utópisztikus" regényt,- (ne soroljam most,Orwell/Huxley/Lem és mások)ezek többsége (ugyebár) negatív utópia (?) volt... most viszont olvasom A.Huxley : Sziget c. regényét (bár-állítólag- a 60'-70'-es évek "ellenkultúrájának alapvető műve" volt... ez viszont POZITÍV utópia! (?)- innen (ebből) "eredt a gondolatom" (vélekedésem) - ...és ha körülöttünk "minden jó" lenne (és tökéletes) - az vajon "jó lenne-" nekünk ?- (nem hinném...) de ne legyen igazam !
    (Na, ezt viszont "magamtól találtam ki!" - )
    Pusz' nektek !- mára is !
    (Most meg - valami - "hidegfront közeledése" van bejósolva... )
    Ja !
    Hangot ráadni!

    VálaszTörlés
  4. Jaj, már megint funkció csere történt, lehet hogy az a rács nem a vízelvezetésére lett oda helyezve, hanem csikk gyűjtőnek, v. a második kép a kísérletezők nagy örömére, megfigyelhetik hány nap alatt lehet kirohasztani 10x2 m2-es virágültetvényt. Köztéren, közemlékmű, közvagyon rongálókkal, közösségi ( bunkók ) kézjegyével.

    VálaszTörlés
  5. Kimaradt: a plakátkészítő, a képolvasás módszerével tanult meg írni olvasni, nem sajátította el a szótagolás és ez által a helyesírás (elválasztás) szabályait.:-))))

    VálaszTörlés