2010. augusztus 4., szerda

Pécsi Kisgalériában Bauhaus

A tegnapi egész délutánom ráment a „Bauhaus” témára, illetve ennek Péccsel való kapcsolatára. Ha valakinek van ideje a böngészésre, az alábbi helyeket ajánlom:
http://bauhaus.lap.hu/
http://www.propannonia.hu/konyvhtml/bauhaus.html
http://www.pecskep.hu/logic/pages/showdoc.php?id=760

BAUHAUS - FÉNY ÉS FORMA
MODERN ÉPÍTÉSZET ÉS FOTÓ kiállítás
Helyszín: Pécsi Kisgaléria – itt jártam.

A kiállítás célja, hogy felhívja a figyelmet a modern mozgalom jegyében született építészeti alkotásokra, amelyek közül már sokat átalakítottak, sőt néhányat lebontás fenyeget. A műemlékvédők szerepe nyilvánvaló: védeni a legjobb műveket, és gyűjteni a rájuk vonatkozó dokumentumokat. Ezek között talán a fotó az, ami a legtöbbet mond magáról az épületről és annak környezetéről. A fényképezés azonban önmagában is jelentős a korszak történetében. Ezért fontos, hogy a közönség ezen a kiállításon eredeti nagyításokon is tanulmányozhassa az ábrázolás addig ismeretlen módjait és technikai bravúrjait. E szakma művelői is építkeztek, elsősorban fényekkel, árnyékokkal, szokatlan képkivágásokkal és az 1940-es évek közepéig szinte kizárólag feketével és fehérrel. A korabeli építészeti szaklapok és kiadványok arról tanúskodnak, hogy az építészeti fotó is létrehozta a maga architektúráját. A modern villák, nyaralók, mozik, portálok, berendezési tárgyak fényképezése ekkor már többet jelentett a puszta dokumentálásnál. Ezek a fényképészek a "szép új világgal" társított új életforma híradói voltak. ( http://www.tedeempecs.hu/index.php?id=3388 )
A kiállítás megtekinthető: augusztus 15-ig
H, Sze-Szo 10.00-18.00, V 12.00-18.00 Kedd szünnap









A téma iránt érdeklődők itt is böngészhetnek:
http://www.goethe.de/ins/hu/bud/ges/eur/eku/hu6127035v.htm http://www.goethe.de/ins/hu/bud/ges/eur/eku/ver/hu6314367.htm 
http://www.origo.hu/itthon/20100702-ekf-pecs-csuszik-a-kiallitoter-tartalek-helyszinen-a-bauhaus-kiallitas.html

A Pécsi Kisgalériás kiállításon elsősorban azt reklamáltam, hogy sem a fotók sem a makettek között egyetlen pécsi alkotás nem látható. Aztán idehaza kiderült, hogy (mint ez az egyik ajánlott cikkben olvasható is) lesz itt augusztustól decemberig egy nagyobb szabású Bauhaus kiállítás – nagyon remélem, ott majd szó/kép esik a pécsiekről is. (Persze ezzel is baj van, mert nem készül el addigra a Papnövelde utcai épület és a kiállítás megrendezésére más helyszínt kerestek.)

Megpróbáltam (fejből) a legismertebb pécsi Bauhaus épületek felsorolását – hát szégyen, de többre, mint amit itt alább láttok, nem jutottam. A neten nem találtam sehol pl. egy listát ezekről – persze lehet, nem kerestem elég kitartóan. Sőt az is lehet, hogy inkább könyv formában kellene keresnem a választ… Viszont a könyvtáram csak szeptemberben (remélem) nyílik. Hát egyelőre meg kell elégednem ennyivel. Véletlenül van néhányról régebbi fotóm, beteszem ide azokat is.






Amelyeket én ismerek, ill. most meg tudok említeni: Mikszáth K. úti „Forbáth ház”, Magaslati út Kalivoda Olga háza, Pálos templom, Bolygó villa, Mecsekoldal Fecskefészek ház , Üdülő Szálló, Rákóczi u. Felsőmalom u. sarok bérház, Uránia (Petőfi) mozi, Siklósi út temetőkápolna…. Egészen biztos, van még több is…
És ha már itt ilyen hosszan fecsegtem az építészetről, akkor íme, itt van két cikk a „hipermodern-bauhaus”-ról, ami szerintem rém ronda… http://hg.hu/cikk/epiteszet/10037-eloskodok-a-hazakon  (és a cikk alatti további ajánlatok)

11 megjegyzés:

  1. Előzmény : a kiállítást nem láttam - (lehet, hogy az említettet sem fogom)
    ezért nem "okoskodnék" itt és most és majd. Bizonyára nálam/nálunk sokkal hozzáértőbb (szak)emberek állították/állítják össze a kiállítás(oka)t - az is lehet, hogy csak én hiányolom, hogy : a VASZILIJ-szék (!) - említését se feledjük! (nem részletezem) - hagyján! - mert,ha Bauhaus, akkor NEM csak Breuer Macell, hanem : Molnár Farkas - Forbáth Alfréd-...és Fischer József (?) - bocs'- valahogy róla tudok a legkevesebbet.(pontosítandó)
    Más : a könyvet olvastam (- emlékezetem szerint B.M. (Lajkó) 100.szül.napja idején "irányult rá" a figyelem (Pécsett...) - ill.Molnár Farkasról meg idén volt cikk a Pécsi Szemlében - ne keressétek a neten.)
    (M.F. sajnos meghalt 1945-ben (?) - és ha nem hal meg, vagy ő is az USA-ban élt volna (mondják!) - legalább akkora "építész" lehetett volna mint Breuer. (stb.)
    (Gondolom a rendszerváltásig (1989)- (vagy előzőleg) - nem Breuer az egyetlen , aki csak-csak "el lett hallgatva" idehaza. (?)
    **********************************
    Persze, nehéz a kommentelés, mert ha a "Bauhausról beszélünk" - nekem/nekünk - nehéz elválasztani Pécstől (?) - illetve magát az "irányzatot" a személyektől ?- (nem is tudom)
    Mindenesetre : (nézzed végig !)
    Mi várható a kiállításon (!)

    VálaszTörlés
  2. (2.) Bocs'-de régebbi blogjaidban jól írtad,- most meg nem (szerintem) Kalliwoda Olga. (helyesen írva ?) - látom, csak-csak megtaláltad azt a linket, melynek címe A bauhaus nyomai Pécsett ( kb. 16 épületet említenek ott ?)- ne "gyötörjed" magad! - (én sem tudtam többet...kb. mint te)- bár... a Köztársaság téren (?) (az a neve most?) - egy kis bolt van alul (szemben a VIZIG ?) - az is az... (lényegtelen) - ill. ne feledd !- ezek 1936-37 körüli épületek (?) pontosítandó - valahogy nem értem - milyen "maketteket" akartál volna látni ?- (de ne bonyolítsam)
    NEM PÉCSIEKNEK : a Bolygó villa - egy pécsi fényképész háza (volt?)-
    (50'-es évek közepén fotóztak engem (is) ott- úgy emlékszem)- (na, de ez sem fontos)
    Nem tudom lesz-e kedvem/időm/erőm... beírni a linkeket, de ezen az oldalon (remélem) több pécsi épület is említésre kerül...
    Zehmeister-villa ( vagy annak közelében... 3-4 bauhausos téma is van - régebbiek)

    VálaszTörlés
  3. Zehmeister-villa
    (Nem épp ez a legjobb link...) de még az 549 - 435-218 végű linkek is azok.

    VálaszTörlés
  4. Bár ezt itt épp' eleget emlegettem már (régebben)
    Molnár Farkas
    (+ mellett jobb old.)

    VálaszTörlés
  5. (Remélve, hogy a blog 37 olvasója (?) csak-csak "felnőtt a témához"...
    természetesen volt/van ez is !
    Miért nem kellettek (?)

    VálaszTörlés
  6. (És bár nem akartam ezt sem...)
    Utókornak :
    2010/Magyarország/és Pécs
    (55 komment)(...)

    VálaszTörlés
  7. A Batsányi utcai Zehmeister házat nem ismertem, de eszembe jutott, hogy anno, átépítése előtt, a Bauhaus stílusjegyeit viselte magán pl. a Blanzék háza/villája is a Magaslati úton. Ma már felismerhetetlenségig modernizálták, bővítették...

    VálaszTörlés
  8. na, látod ! megy ez... csak akarni kell ! - (valamelyik általam ajánlott anyagban elhangzik/ vagy olvasható : némelyik épület át lett építve...és el lett rontva - stb.)
    mellesleg Blancz-ék.... de sebaj!
    Na, az utókornak :
    (ha nem is retro dolgok)
    benne az a nextroom.at- stb.

    VálaszTörlés
  9. (Bár -nagyjából - ismerem "vélekedésed"... a Mecsek fái alatt/mögött... stb. meghúzódó építkezésekről...
    (bár régi téma) de itt van ez is :
    Weiler Árpád
    Na, ennyit...látom már kész az újabb blog (téma)... (csütörtök/16.05.óra)

    VálaszTörlés