2010. augusztus 12., csütörtök

Rózsakert - ilyen volt 2010. augusztusban

„Régebben Pécs egyik közkedvelt szórakozóhelye volt a Rózsakert. Ezt az ingatlant a püspökség bérli, s az a terv, hogy ismét megnyitja kapuit. Wolf Gyula elmondta, egy olcsó, menüket is kínáló, a turistáknak is szóló éttermet szeretnének nyitni, amelyben azonban a hét második felében zene is szól, s polgári, kulturált szórakozást nyújt. Az átalakításokhoz egyelőre várják a szükséges szakhatósági és építési engedélyeket. Jelenleg a meglehetősen romos ingatlanon olyan munkák folynak, amelyekhez nem kell ilyen engedély: az elvadult növényzetet teszik rendbe, a parkot rendezik, beleértve a névadó rózsákat is. Amint megjönnek az engedélyek, az építési munkák is elkezdődnek.”

Olvasom a fenti hírt – mondhatom, örömmel, mert a Rózsakert hajdan (tán sose? volt) ifjúságom legszebb emlékeit idézi. Persze nem tudom, milyen lesz felújított állapotában, mert most itt-ott bekukucskálva ilyesféle kép fogadja a kíváncsiskodót:



Számtalan randevú, még több táncos este, később nyaranta „ötye-bulik” helyszíne volt.

A Nádor után a második olyan hely a városban, ahová igazán kedves, szép emlékek fűznek. Ide – ha megnyílt – egészen biztos el fogok látogatni, míg a Nádorba (ha ugyan egyszer tényleg elkészül) talán soha többet nem fogok bemenni. Vagy, na jól van, egyszer, egyetlen egyszer, de csak azért, hogy megállapítsam, semmi nincs már meg abból, ami az én emlékezetemben él…
(A képeket köszönöm @x-nek)

P.s. Valahogy napok óta dögledezik a netem... Már jártak itt a szerelők - aztán tegnap estére tejesen elment a kapcsolat... Most meg sikerült (remélem) ezt beírnom.
Szóval ha esetleg holnap nem jelentkezem, semmi ok az aggodalomra. "CSAK" nincs módom jelentkezni...

Na, lássuk....

Bingó!!! Sikerült !!!

Esti kiegészítés. (Egész nap nem volt netem, most varázsolódott valami, tán be tudok tenni egy kis kiegészítést a fenti anyaghoz...A szerelő állítólag holnap jön...)
Kaptam @x-től még néhány érdekes fotót. A Janus Pannonius utcában, a közismert szerelmesek lakatfalánál folyik most valami építkezés, s eközben természetesen találtak már megint valamit... A képeken nem látszik más, csak a feltáró árok, látható viszont a Rózsakert melletti épület néhány csodaszép, sok-sok évvel ezelőtt épült szobája, ami a hajdani mesterek fantasztikus kézügyességét, pontos munkáját dícséri.
http://www.bama.hu/baranya/kozelet/megszepul-a-pecsi-lakatfal-320288   vagy
http://www.pecsistop.hu/articles/article.php?id=714852






7 megjegyzés:

  1. 1.sz. képen a Janus Pannonius u. 6. sz. épület (?) - talán @Aranyosf.majd pontosítja. Állítólag (?) a XIX.szd.elején (1820 körül) klasszicista stílusban épített 6.sz. és az 1766-ban épített - udvari részén árkádos- ház mellett elhaladva a Rózsakerthez érünk. (idézet egy Pécs-ről szóló könyvből.)
    ********************************
    A fotókon látható pincék (?)- (4 égtáj irányában!) - közül némelyik teljes egészében betonnal lesz tömedékelve! -( ma - csütörtök reggelre megtörtént) - de ennél jobban ne bonyolítsam! (most)
    ********************************
    A házak közelében lévő 2 db. "lakatfal" közül - az egyik (ma reggelre) elkerítve!- mert közelében (mellette) "régészétei leletek" kerültek elő ?- (Kéretik ott nem idegeskedni!)-
    Újabb képek... majd legközelebb... vagy ahogy @Aranyosf.jónak tartja ! :-) :-)

    VálaszTörlés
  2. (2.) (péntek/13) Lássam, tudok-e beírni ?...

    VálaszTörlés
  3. (3.) (péntek/13) Egy régebbi témához nem sikerült beírnom!-kénytelen vagyok ide írni,-bocs' ha nem a témához tartozik!
    Bauhaus pécsi módra

    Bauhaus kiállítás (2.)
    (Szubjektív : Én pl. nagyon nehezen viselem a kb. Budai vámtól > kb. az Árkádig látható "reklámtábla erdőt" !- (M6-os út 2 oldalán - stb.)

    VálaszTörlés
  4. (3.)
    El kell (-e) menni ?
    Majd az ott megadott linkben- van egy video is ! tanulságos meghallgatni ! (szerintem)
    P.s. : nem tudom mi van ma ? (péntek/13) a kommentjeim beírás után "elvesznek ?" (...)

    VálaszTörlés
  5. (3.) Már a másodszor beírt (!) kommentem is elveszett... (na, én abbahagytam !)
    Derűs napot ! (...)

    VálaszTörlés
  6. Szép a kovácsoltvas kerítés az első képen a pincébe vezetett csövön már a betonozás történik? Azt olvastam, hogy beton törmelékkel lesz feltöltve és egyáltalán miért kell feltölteni talán statikailag indokolt? A régészeti leletek feltárását a betemetett pince nem befolyásolja?
    Milyen időtálló is a mennyezet, nem hiába a görögök (a boltív kitalálói )nagy örökséget hagytak ránk. Nálunk is van egy ilyen jellegű épület a Fekete holló ami étteremként üzemelt. Most megvette valaki és átépíti, tavaly decemberre kellett volna megnyitnia, elmaradt.

    VálaszTörlés
  7. Kis türelem... (majd ha több időm lesz,- akkor részletesebben...) Igen ! - "statikailag indokolt!" -
    A "pince" -szerintem kb. majd 2 m. magas... és "színültig" lett töltve betonnal. ( viszont - nem értek hozzá - valamilyen "habbeton" - de ne bonyolítsam. ) -
    A pince mélysége (?) - hát... legalább 12 m. (ha nem több) a talajszinttől - ott már nem nagyon vannak "régészeti leletek!"
    (tegnap (csüt.) csak-csak "megcsapott a múlt"... mert láthattam ...kb. 4 m. mélységnél (?) - 1-2 sír (?) feltárását...
    Bocs'- nincs több időm... (és még a blogodba sem írtam...) - mindenkitől bocs' :-)

    VálaszTörlés