2010. szeptember 17., péntek

Bánki Judit Hagner szobrai Pécsett

Szeretem és sokra értékelem az u.n. autodidakta művészeket. Akikben egyszer csak felbuzdul az alkotási vágy, és kezük alól hirtelen szépségek kerülnek ki.
Most Pécsett is van egy ilyen alkotónak kiállítása – habár túl nagy visszhangot nem kapott. Én  @x ajánlása alapján értesültem róla és nagyon örülök, hogy elmentem megnézni.
Amúgy – bevallom – életemben nem hallottam, hogy van Pécsett a János utca 22-ben  A Határokon Túli Magyarságért Alapítványnak valami háza….Na, most már akkor ezt is kipipálhatom.
Nagyszerű volt a látogatásom, mert senki nem volt ott – el is gondolkodtam, hogy mégis csak talán jó, hogy nem volt akkor hírverés, mert akkor biztos lennének itt rajtam kívül is látogatók… :- )
Az alkotó az én legkedvesebb szobrászom, Varga Imre mesteriskoláját látogatta. Látszik is a szobrain. Valószínű ezért is volt több igazán kedvemre-való köztük.
Bemutatom az össze most látható szobrát, de azért aki a belvárosban jár, nézzen be, csak más eredetiben látni. (Ha zárva lenne, a 20.sz. házba kell becsengetni!)
(Szokás szerint elnézést kérek a messze nem tökéletes képekért. A ragyogó napsütés, a vörös függönyök csak nehezítették a helyzetemet…Az utolsó kép meg olyan vacakra sikerült, hogy a művész weblapjáról „kölcsönöztem” a fotóját - bár tetszési sorrendben ez lenne a második !)

Pegazus, a kedvenc

Ezra ---Vizsgáztató professzor

Meteora---Elégedett

Elvágyódás---Fekete éj


Eroica---Karácsonyi leves

Kis halászasszony --- Slampe

Szép fegyverkovácsné---Balatoni halász

Ketten a szél ellen

Amúgy nagyon régen jártam a János utcában. Készítettem pár képet  ott is: 





Modern, de szép emeletráépítések




Szabadkővűves jelvény az egyik ház oromzatán és a kedvenc Színház téri szökőkutam

Ez a csodálatos Zsolnay óra a Városháza előterében látható

7 megjegyzés:

  1. (péntek) Nem tagadtam egoista (?) - ...exhibicionista (?) ...[alkoholista] - és egyéb tulajdonságaimat... de azért nem kellene oly' gyakran felemlegetni ! (engem) - Ismerjem el : a "dicsőség" ( a hír) innen van :
    6.cikk fentről
    L.Csépányi Katalin. Írtam már : sajnos az újság (papíron) megszűnt,- de attól még "él" a neten ! " -
    Mellesleg ( a héten) Bokor Béla Úr több tv. csatornán is "nyilatkozott" - (én sem tudtam róluk...) - stb. Hát, így valahogy ! (Sajnálom - de a megjelent (új) pécsi könyv linkjét már nincs "erőm" benyomatni! ) -

    VálaszTörlés
  2. (2.) Bocs' - a "városházás" képek régiek ?- mert (friss) hír : Megújult a Városháza (kb. szept.01.) - Google keresőbe írva ?- Sajnos, nem tudom ,hol voltak róla fotók is ! (11 millába került... és vannak Zsolnay-k is kirakva és egyebek.(?) Hát...ha esetleg arra járnál... :-) :-) vagy valaki megtalálná a fotókat a neten. (nem miattam!- én már láttam.)
    [Portással nem összeveszni ! :-) :-) ]

    VálaszTörlés
  3. (3.) Tipp: storno ?
    Megújult a Városháza bejárata
    ( van hozzá cikk is )

    VálaszTörlés
  4. Nem, tegnap voltam a Városházán, a megújulás annyi, hogy balról középre került a "Porta" és megépült egy kerekesszék-feljáró. Meg talán kifestettek ?
    Igen, van néhány Zsolnay kerámia is kiállítva - de különösebben azok nem érdekeltek, más ügyben jártam ott. Hogy miért, megtudjátok holnap :-)

    VálaszTörlés
  5. Ja, igen, a nagy kapu mellett/mögött van egy automata módon szétnyíló üvegajtó is.

    VálaszTörlés
  6. (6.)(szombat) Utókornak : kb.+14C°és esik az eső!...
    Ha már többször említődött a Zsolnay" - esetleg itt egy friss fotósorozat :
    Tartozik hozzá cikk is
    (Gondolom a Drakula-storyt meg többen láthattátok a tv.-ben) - (bár nem hinném, hogy az lenne a legfontosabb hír a pécsieknek... de a tv. má' csak ilyen ? )

    VálaszTörlés
  7. Erről az óráról érdemes lenne többet megtudni. Utána nézek a neten.

    VálaszTörlés