2010. szeptember 2., csütörtök

Időutazás

Az élet - egy nagy kaland…Számítógéppel/Internettel meg különösen.


Nem akarom itt és most a szereplők neveit nyilvánosságra hozni, de egy csodás „kalandban” volt részem, mely tegnap este érte el tetőpontját, s azóta sem hagy nyugodni a gondolat, hogy micsoda hihetetlen helyzeteket tud az élet, a véletlen produkálni - egy kis netes segítséggel.

Az internet-dzsungelben felröppentettem egy rövid kis véleményt valamiről, ami tetszett nekem. Teljesen váratlanul, az alkotó reagál a vélemény-nyilvánításomra, mire én pár szóban megköszönöm a jelentkezését, a küldött fotóit. A levélíró – otthon említést tesz a blogomban olvasottakról nagyszüleinek, akik elkezdenek érdeklődni, hogy ki is vagyok én, aki még a régi időkből emlékszem reájuk ?

És ekkor, ebből a levélből derül ki, hogy kik a nagyszülők, hogy a levélíró tulajdonképpen unokája azoknak, akikről a blogban írtam… (Vezetéknevük nem egyezett, mármint a blogban említett családnak és a mostani levélírómnak.)

Nem is tudom elmondani, milyen örömmel vettem a hírt, hogy nagyszülei még élnek, (habár igen idősek) és hosszú levélben írtam le részben neki, a fiatalnak, részben a nagyszülőknek, hogy honnan is ismerjük mi egymást. (Bár szerintem a nagyszülők a nevem elolvastával feltehetőleg tudni fogják, hogy ki is vagyok …)

A meglepetés öröme visszarepített a múltba – (akkor jutott eszembe ez a kifejezés, hogy) az „idő féregjáratán” átszáguldva – pillanatok alatt 10 éves kislány lettem, visszaidéződtek események, képek, szinte valami fura „időutazáson” vettem részt a saját múltamban.

És olyan jó volt ! Pedig épp ebben a koromban megnehezedett és talán mondhatom, picikét kisiklott az életem, mégis sikerült valahogy inkább a jó/szép élményekre, emlékekre koncentrálnom. Biztos mindenki volt már úgy, hogy hosszú, hosszú idő eltelte után találkozott egy gyerekkori baráttal, ismerőssel. Azonnal azok az idők, azok az események tolulnak fel az ember agyába, amit közösen megéltek. Én szeretem a múltamat. Sőt, - nyilván mivel azt ismerem jól – azt szeretem csak igazán…

Eljátszottam a gondolattal, miképp fognak majd az én régi ismerőseim reagálni a levelemre, s talán akkor lett volna igazán kerek ez a mapi post, ha az egész történetet beírom, de egyszerűen nem tudom kivárni a reakciójukat. S talán igazán nem is az a lényeg.

Ez az áldott/átkos Internet csodát csinált - pillanatok alatt elevenített fel olyan képeket/eseményeket, melyekre nélküle talán soha az életben már nem is gondoltam volna. Köszönet érte annak, akit illet.

(Csak zárójelben : a fenti „csillagkapus” szavak miatt – mely témában én egyáltalán nem vagyok otthonos, kicsit kutogattam a neten, s elég sok érdekes olvasnivalóra bukkantam. Pl. erre is http://zedpapa.blogter.hu/370545/technologiai_szingularitas   Hát ez a téma is megérne egy kis eszmefuttatást…)


6 megjegyzés:

 1. Micsoda véletlen!!! Fantasztikus ez a net, az biztos! Engem a múlt nagyon felkavar. Ismerem azt az érzést, amiről írsz és van olyan, hogy összetalálkozom rég nem látott emberekkel, aztán napokig tolulnak fel az emlékek jók, rosszak egyaránt. Kibillent a megszokott kerékvágásból, felizgat...Nem is találok jó szót rá! Talán az idő múlásától félek tudat alatt? Merthogy nagyon rég volt...

  VálaszTörlés
 2. Igen, Ildi, fura dolgok vannak földön és egen...
  S az idő mint olyan (ami állítólag ugye nincs is) milyen csalóka.
  Elgondolkodtam, hogy anno a 10 éves kislánynak a 25 éves "néni" volt, most 65 évesen azt mondom, hogy ő még "csak" 80 ?

  VálaszTörlés
 3. (3.) kedd
  (elég hosszas "vívódás?" után...)
  Hangsúlyoznám, hogy NEM a konkrét esetről írnám, hanem általánosságban ! ( nevezhetjük akár plagizálásnak is,- ill. lehet, hogy (csak) az elmúlt napokban olvasott könyv... vagy az időjárás... vagy a velem történt "egyebek" mondatják" velem-

  " Aki még szükségét érzi az emberi melegségnek, hajlamait korlátozott számú barátai körében élheti ki, mivel arra nem vagyunk képesek, hogy minden embert egyformán szeretni tudjunk, bármennyire helyes vagy etikus is ez az elvárás. Válogatnunk kell, vagyis sok olyan embert, akiket egyébként barátságunkra érdemesnek tartanánk, "érzelmileg távol kell tartani magunktól."
  "No to get emotionally involved"
  [ Érzelmileg ne keveredj bele ] ...- vallja sok nagyvárosi ember.
  --------------
  Talán ennyit (Konrad Lorenz : A civilizált emberiség nyolc halálos bűne. - szerint.) II. fejezet
  --------------------------------
  Szokásom mondani : olvassatok sokat...[aki megteheti ] - meg azt is, hogy nem kell mindent elhinni... (lehetőleg minden hírt/témát vagy 3-4... n számú helyről leellenőrizni !- stb.
  [Má' azt hittem, hogy a naponta (?) látható "Csillagkapu" (vagy mi a címe ) tv.sorozatra célozgatsz...]-
  ********************************
  Remélve, hogy ettől senki "nem akad(t) ki ?... mert akkor, bocs' !
  Na, de ti tudjátok !

  VálaszTörlés
 4. (4.) Ezt itt talán csak azért, mert a napokban annyit volt Szlovénia említve.
  (Időm rövidsége miatt nem áll módomban beirkálni, hogy (azért) vannak további "szép helyek" - magánházaknál (?) - @Aranyosf.is említett párat - stb. (magán arborétum -és ilyesmik.)
  Legöregebb szőlőtőke /Pécs
  *****************************

  VálaszTörlés
 5. Néhány éve egy helybeli osztálytalálkozón zenéltem, teljesen véletlenül lett a miénk a buli, az előző zenekar lemondta, mi pedig éppen szabadok voltunk, így egy nappal az esemény előtt kerestek meg minket. Ezen a bulin találkoztam 25 év után az első szerelmemmel, a buli után közel egy órát beszélgettünk, és én akkor éltem át egy ilyen időutazást. napokig a hatása alatt voltam. Érdekes, izgalmas, és csodálatos volt. Mindezt az agyunk teszi velünk, ami néha mélyen eltemet emlékeket olyan zárt ajtók mögé, melyek kulcsát egyszer csak valami, vagy valaki ismét elfordítja a zárban, és a rengeteg emlék szinte maga alá temeti az embert. Nekem az eset kapcsán eszembe jutott minden a lánnyal kapcsolatos dolog, újra éreztem az akkori illatát, emlékeztem a ruháira, mondataira stb. Néhány napig ismét egy kicsit egy szerelmes kamaszfiú voltam. Soha rosszabb élményt. :)

  VálaszTörlés
 6. (5.)
  Mindenki okulására ! (aki nem tudná)
  A Zsolnay (Gyugyi-féle) kiállítást csak előzetes bejelentkezés után (!) csüt./pént./szomb./vas. lehet megnézni,- 10-14-16 órakor. (30 fős egy-egy csoport - stb-) Jegy : 1000 -szépkorúak 500 (aki adakozott,- annak ingyenes,de a csekket is vigye ? ) - pontosítandó.
  Hát... ne rohanjatok ! (ráértek) Itt van egy kis (kár)pótlás:
  Zsolnay kiállítás
  Tipp: tekerj lejjebb!-és ott keressed a tágyakat a kis képek között.
  ********************************
  Esetleg még :
  További Zsolnay-képek
  ********************************

  VálaszTörlés