2010. szeptember 8., szerda

Ma elmentünk megnézni a Munkácsy trilógiát.

Nem is tudom, miképp írjak róla, valahogy csak olyan „tudathasadásos” formában lennék képes nyilatkozni. Mert ugye egyrészt valóban lenyűgöző. Elálldogálhatsz akár egy órát mindegyik rész előtt. Mi kb. háromnegyed órát töltöttünk bent – de sajnos azt nem mondhatom, hogy zavartalan élmény volt.

Először is már ott kicsit felhúztam magam, hogy ezen a kiállításon SE ér semmit az a híres-neves pécsi nyugdíjas kártya. Igazán nem tudom, mi a csodának váltottam ki. Eddig még sehol se használtam. Még jó, hogy nem került pénzbe…

Másodszor, alig mentünk be, jött egy kb. 50 fős diákcsoport. Még akkor is, ha viszonylag kulturáltan viselkedtek az ifjak, 3 perc múlva mi kimentünk. Ugyanis abban a picike térben, ahol a 3 kép van kiállítva, rettenetes volt ez a tömeg. A mozgás, a sutyorgás. Jó, kint az előcsarnokban bekapcsoltak egy videót, Munkácsy életét lehetett volna nézni míg várakozunk, ez viszont annyira életlen, rosszul hangolt anyag volt, hogy se látni, se hallani nem lehetett 3 m-ről se igazán jól. Arról már nem is beszélve, hogy a biztonsági őr és a jegykiadó személyzet – mintha ott se lettünk volna – megbeszélték fennhangon hétköznapjaik eseményeit. Zavart. Hát igenis zavart. Amikor a diákcsoport elment, visszamehettünk. Igenám, de közben összejött kb. újabb 15-20 ember. Először azt hittem „szerencsére” korosabbak, aztán kiderült, hogy ez se jó, mert ezek közül meg néhányan vagy bunkók, vagy nagyothallók voltak, és a halknak szánt beszédüket is jól hallottam a terem tőlünk „távoli” (értsd kb. 5 m. ) pontján.

Szóval mindent egybevetve én ezt a három képet egy Székesegyház méretű helyiségben állítottam volna ki, ahová bekötött szájjal mehettek volna be az emberek és max. 3-5 fő egyszerre. Azt az áhitatot, amit az ember egy ilyen csoda megtekintése alatt érez/(het) mindenféle kellemetlen mellékkörülmény nagyon megzavarhatja. Ronthat az egész értékén – és ez az én esetemben is így volt.

És a képek ? Hát igen, a képek fantasztikusak. Lehetne hosszan beszélni róluk, de a pécsieknek nagyon ajánlanám, hogy inkább nézzék meg ! Mindhárom képen vannak hihetetlen élethűen ábrázolt alakok. Magam számára is meglepő volt, hogy én nem a Krisztus alakot tartottam a legmegkapóbbnak egyik képen sem. A festmények mérte, a színek, az ábrázolt különös személyek/alakok viszont valóban lenyűgözőek. Csak a lábak, a bőr, a ruhák színe/redőzete, mintája, az arcformák/kifejezések, a hajviselet, stb. mind mind külön megértek volna a rááldozottnál jóval több időt. Ja és hát a méretek ! Ha tudnám, hogy mikor van egy olyan időszak, amikor senki nincs ott rajtam kívül, esküszöm, nem sajnálnék még egyszer „rááldozni” egy ezrest, és akkor aztán még alaposabban szemrevételezném ezt a csodát.
Pécsiek, menjetek és nézzétek meg ! (Olvasni :  http://www.pecsiprogramok.hu/program.php?id=1692 )


6 megjegyzés:

  1. :))))) Bocs! Teljesen igazad van, szívemből beszélsz! Csak eszembe jutott, hogy én is kezdek rosszul hallani és az nagyon kínos tud lenni!:)))Képes vagyok úgy tenni, mintha érteném, csak nehogy ordítsanak, mert azt még jobban utálom, mint a süketséget!
    Feltétlenül megnézzük, csodás lehet élőben!

    VálaszTörlés
  2. (2.)Derűs(ebb) Napokat ! ( a szerda éjféli (?)-nagy esőről majd máskor !- remélem mindenki jól van ! ? )
    Bocs' nem tudom, sírja-e vagy nevessek ? ["borítékoltam" volna,hogy valamilyen problémád lesz !- ill. "aggódtam" hátha a Gyugyi-féle Zsolnayt akarnátok megnézni...arról is később! ]
    Pár gondolat ( többségét emlékezetből) - bocs' aki tudta/tudja !
    1.)Szakemberek szerint (!) Pécsett egyetlen "alkalmas" helyszín az az, ahol kiállították! (sajnos) mert 20 C5 és 50% páratartalom kell ! (állandó)- (mellesleg a Dóm/Székesegyház meg még be is ázik...)
    2.)Csak sejtéseim vannak, miért lenne szükséges,hogy legalább 60 ezren lássák ? (belépőjegy 1.500 és 1000 (nyugd.) - [úgy tudom 30 millió Ft-ba került az önkormányzatnak ? ] - (3 tulajdonos van : Debrecen - Pákh Imre (!) - és egy kanadai múzeum.)- és ne bonyolítsam.
    ****************************
    (Régebbi hír : Seal ( ő egy énekes...) 40 millió Ft-ért lépett fel Pécsett (jegyár : 7.500 (álló) és 12.000 Ft?(ülő) - kb. ha 7.000-en látták... a jegyár 20%-át az önkormányzat megkapta - szorozza be, aki akarja - na, ez itt csak egy adalék volt.)
    Árú-e a kultúra ? Igen ! Árú...
    **********************************

    VálaszTörlés
  3. (3.) Javítás : 20C°-ot akartam írni.
    Nincs kedvem hosszasan megírni (újra) de pl. a Gyugyi-gyűjtemény (Zsolnay) megtekintése előtt (!) is tájékozódjatok, hogy milyen "feltételekkel" lehet jelenleg megnézni! [Írtam anno, nem a bejárat előtt "duzzogni!" - stb.] -
    Írtam azt is : pl. a Rippl-Rónaira sem "érvényes" a TÜKE kártya !- legfeljebb "csak" arra, hogy prospektust olcsóbban vehetsz.
    (Telefonon mondták nekem... pedig azt sem fogom megnézni...)
    ********************************
    (Mi tetszik egy képen ? ) = hát... jutott eszembe (egyik) kedvelt íróm Szabó Magda !- (és az Ecce homo-n a kutya ! )- Biztos sokan ismerik a storyt (...)
    Ecce homo és a kutya
    *******************************
    Re 1 @ Ildinek ! De "jó" is neked ! - ha még csak "süketülsz!" - mert én már rosszul is látok !
    hagyján!- (sokan nem tudják rólam, kb.20 éves korom óta (?) rossz a hallásom...és azt hiszik "egoista"-ságból ! (na, hagyjam ! )

    VálaszTörlés
  4. (4.) Na, ez sem jött össze...
    Ecce homo és a kutya (remélem )
    ...és kimaradt : azt hiszik, hogy "egoista-sárból" "kiabálok" - beszélek olyan hangosan!
    (Szót sem, hogy utálom a szinkronizált filmeket ! (is)- és ezt se soroljam.
    Ja !- hát... ne öregedjetek meg ! (vagy csak sokára...)
    Adalék :
    Munkácsy (1.)

    Munkacsy (2.)
    (reménykedjünk)

    VálaszTörlés
  5. (5.) kellett nekem a "járt utat" elhagyni ! (itt van az a video, ami nem működik -előzőleg)
    Munkácsy Pécsett

    és a kutya... :-(
    Szabó Magda
    Na,- már ennyit...

    VálaszTörlés
  6. A Szabó Magda történetet nem ismertem, köszönöm, nagyon tetszett és bizony elgondolkodtatott, mert azt hiszem, én se azt láttam fontosnak a képekből, amit egy művészettörténész, vagy festészethez értő ember. Ez azonban cseppet sem zavar. Egy éjszaka elmúlt és csak azt tudom mondani, fantasztikus ez a három kép !

    VálaszTörlés