2010. szeptember 20., hétfő

Munkácsy utcai belső udvarok

Mivel – teljesen véletlenül - a tegnapi kommentek között szóba kerültek a belső udvarok, ez kapóra jött, mert éppen be akartam számolni legújabb felfedezettjeimről.

Szombaton, a várostorony-járás után a Munkácsy M. utca felé  indultam a buszmegállóhoz, s nagy meglepetésemre a  3.sz. ház kapuja most tárva-nyitva állt. Na, én se voltam rest, uccu be, gép elő, képek elkattintva. Mire elkészültek a képek, a kapu már csukva volt… Akkor jutott eszembe, hogy amikor a ház elé értem, akkor állt ki az udvarból egy autó – meglehet, sőt biztos amiatt volt nyitva – én meg besétáltam…még jó, hogy nem olyan automata kapu, amin aztán ki se tudtam volna jönni…
(Találtam egy régebbi fotót a „pécsi kapu-gyűjteményemből” – azon látszik az utca felől, milyen ronda kapu rejti ezt a szép belső udvart…)

Két házal odébb, a 9. számban, már teljesen nyilvános a belső udvar, üzletek vannak itt. Ez volt hajdan – ha ugyan mond ez valakinek valamit - a Józan fodrász üzlete és háza. Amint kimondom a nevet, persze, hogy gyerekkori emlékek bukkannak fel az agyamban, hiszen szomszédok voltunk egy ideig, az ő fiuk esett bele a kútba – ahonnan aztán sikeresen kihúzták. Ezzel a gyerekkel „mostunk ki” pár  piszkos kiskacsát (egyszer már említettem régebben – de olyan jó sztori, hogy most is megírom a végét – szóval kimostuk), kicsavartuk és kiteregettük szegény kis jószágokat…
Én nagyon örülök, hogy ilyen helyekre is be lehet  mostanában osonni, bár valahogy bennem van az a fura érzés: ez valamilyen szinten azért mégis csak az itt lakók élettere és én egészen biztosan nagyon utalnám, ha a mi udvarunkba „csak úgy” besétálhatnának és fotózgatnának vad idegen emberek.
Nem tudom, meddig maradnak nyitva az udvarok, de én elég sokat meg tudtam idén örökíteni.

Íme, ezeket láttam a Munkácsy M. utcában:
A 3. sz. ház belső udvara:9.sz.ház és belső udvar-részei:10 megjegyzés:

 1. (1.) A Munkácsy M.u.9-ben elég régen jártam már (valami ING - bank- ügyben ?)- emlékezetem szerint eléggé nehezen "keveredtem" ki az emeletről.(?) Mellesleg kb.1992.és Dévényi Tibor (esetleg érdemes megnézni a Dévényi-épületeket a neten.)Látható, hogy a kőburkolatok (udvarban),hogy színeződtek el az évek múlásával.(!)
  ***********************************
  Munkácsy M.u.3. Jó példa arra,hogy a "magyaros" esővíz elvezetés (csatorna)milyen károkat tud okozni. A ház tulajdonjogát (?) nem ismerem,- annak ellenére a kaput megcsináltathatnák. (...)- hacsak nem engedélyköteles ! (?)- (műemlékesek)- mint pl. az Apáca utcában sem lehetett engedély nélkül ajtót cserélni! (ismétlés)
  Na, kezdem. (remélem "bemegy")

  VálaszTörlés
 2. (2.)"Kifog" rajtam a mai téma ?- (vagy saját magamat okoljam ?) Nubkácsy M. 1865-ben és 1867-ben járt nagybátyjánál, Reök Lajosnál,aki (uradalmi) főügyész volt. Emléktábla a 31.sz. házon (?)-ill. erre utal az utca elnevezése. (?) Már csak azt lenne jó tudni, a szegedi Reök-palotával való kapcsolat ?
  ******************************* A 3.sz. ház műemlék jellegű...barokk lakóház (egyemeletes) épült a XVIII.szd.végén, kosáríves kapu (?) csehboltozatos kapualj.
  *******************************
  Hagyján! - mert nem jut eszembe (!) a kb. Munkácsy u.1.(sz.) ház aljában lévő BOROZÓ ! (pince)- ha még működik? (aki arra járna, térjen be!)

  VálaszTörlés
 3. (3.)Hibákért elnézést,de a billentyűzetem kopott.(...) bár még egy éves sincs...
  Sajnos,szinte semmit nem találtam az "Arany Sas" gyógyszertár épületéről - (nagy) saroképület- (Munkácsy M.-Perczel M.u.sarkon)- engem mindig "izgatott", az milyen lehet belülről ?- (kb.1965-66-ban egyszer jártam ott ?- ott tornászott/vagy balettozott ismerősöm ?)- Na, OK ! (magánügyem)
  "Józam-fodrász" : hát, emlékeim borzalmmasak...igen sok időt (?) töltöttem ott (várakozásssal) a "büdösben" (dauer-víz ?) - és csak "női" újságokat lehetett nézegetni (?) és az utcára meg nem mehettem ki ?- (stb.) - elég kis gyerek lehettem. Nincs emlékem, hogy nekem is ott vágták volna a hajam ?
  Az én ismétlésem : mind a mai napig "megőrülök", ha a fodrászomhoz (ffi.) néha nők is beülnek (!) - és +(dauervíz) vagy az a "büdösség!"
  Na, ennyit - mára.
  ********************************

  VálaszTörlés
 4. (4.) Hagyján, hogy melléütök! - de még a nevet is rosszul írtam ! DÉVÉNYI SÁNDOR az építész és a fodrász neve pedig Józan volt.

  VálaszTörlés
 5. Udvarokról jutott eszembe (ismétlés) "A világ legöregebb szőlőtőkéje Pécsett" ( Googleba írva) - hogy mi minden van az udvarokban! Mellesleg bizonyára lenne megoldás ?- ( a látogatásra)- csak akarni kellene ?- (demagóg...) Na, nincs időm a linket beírni !

  VálaszTörlés
 6. Minden elismerésem az épitészeké, úgy gondolom az udvart is megtervezték. Ahogy nézem a nagy virágos cserepek alá itt raktak alátétet, pedig az udvar burkolata terakotta, tehát nem kényes!
  Szép napot mindenkinek!

  VálaszTörlés
 7. (7.) Jószándékú figyelmeztetés ! :-) @Aranyosf.-nak!
  Kiállítás(1)
  Továbbá ajánlom ezt :
  Kiállítás(2.)
  (Pech!-épp' ma volt a Postán...)
  P.s. : majd a gender jelentését megnézni a neten! (:-)

  VálaszTörlés
 8. @x: A Hattyú házzal óvatos vagyok, eddig én ott még csak vagy zárt ajtót, vagy rettentően gyenge anyagot láttam. Emlékezetem szerint egyik sem szerepel a blogban. Meglehet, ezzel is így leszek - ha ugyan időt vesztegetek rá. A Postapalotában remélem, nem egy napos lesz a kiállítás. Oda azért majd benézek.

  VálaszTörlés
 9. (9.)
  Majd vigyázz ! Más (online) újság szerint csak "szeptember végéig!"
  Nem akarlak "idegesíteni!" - Hoztál egy kék nylonszatyrot !- mi volt abban előzőleg ?- méz ???? - vagy mitől ragadt ? ...
  Na, jókat!
  Megnyugodhattok blogosok! - állítólag nem kell engedélyeztetni! -vagy mit.
  (Az internetes blogokat nem fogják regisztrációhoz kötni! )
  Na, úgy legyen...
  Nem csak férfiaknak !
  Hír : Hétfőn kirobban(t) a viagraháború
  (Tesco)
  Derűs estét !
  Holnap lenne 100 éves Faludy Gy.
  Remélem,nem ő lesz a téma... :-)

  VálaszTörlés
 10. Great post, I am almost 100% in agreement with you

  VálaszTörlés