2010. szeptember 19., vasárnap

Pécs, Erreth ház

Nagyon nehezen szedtem rá magam, hogy ebben a vacak esőben felöltözzem és egyáltalán kilépjek a lakásból…
De az Erreth házra kíváncsi voltam, akkor is, ha a neten látható képek nem ígértek túl sokat…
Felkészülésképp az „Angstertől a Zsolnayig – ipartörténeti    tanulmányok”  című könyvemben kicsit utána-olvastam a Pécsi Bőrgyár történetének. Itt is lehet kutakodni:

Most jártam először ebben az épületben, és az itt töltött, meg az utána következő idő, (dacára, hogy már elállt az eső és ici-picit derült az ég is) rettentő nyomasztó volt.
A benyomásaim pontosan a következők voltak – ha egy-egy mondatban kell megfogalmaznom:
Az Erreth ház olyan, mint egy 24 órája halott öregúr. A gyár(rom-maradvány), ahová bejutottunk, meg egy  halott elefántot juttatott szembe. Meglehet, hogy most meghökkentek ezektől a szavaktól – nem tehetek róla, egyszerűen ez van a fejemben.

Halvány gőzöm nincs, kinek és miért jutott eszébe ezt a házat az „Örökségnapok” keretében bemutatni. Inkább valami szomorú temetési szertartás része lehetett volna.
El lehetett meditálni a romok között sétálva, mi is történt hőn szeretett városomban az elmúlt csodálatos, szabadságtól mámoros 20 esztendőben.
Volt: bőrgyárunk, kesztyűgyárunk, dohánygyárunk,  sörgyárunk, kenyérgyárunk, nagy húsfeldolgozónk, tejüzemünk, szénbányánk, uránbányánk. Azt hiszem a gázmű és a DÉDÁSZ is a „mi kezünkben” volt.  Lehet, volt más is, de hirtelenjében ennyi jut most eszembe.
És mi maradt ???????
Azt hiszem talán (ez se biztos) a kenyérgyár van magyar kézben.
Meg a cirkuszok közül egy pár.
Mit is mondtak a régi rómaiak ?
Panem et circenses !
Na ennyi jutott nekünk…ez a kettő.

Szóval nem csak egy döglött elefántunk van…Persze vannak „kitömöttek”, de azok már nem a mi elefántjaink….

Na, de térjek vissza a ház bemutatójára.
A gyár és a villa történetét Vass Mária igazgató ismertette, rendkívül szakszerűen, rengeteg adat felsorolásával, nagyon visszafogottan – idegenvezetése aranyat érő volt !
A ház egyébként 1917-ben épült Pilch Andor pécsi építész  tervezete, kétszintes szecessziós és neoreneszánsz jegyeket viselő lakóépület.  Jelenleg itt lakik az a valami, ami a Bőrgyár „maradéka”. Néhány ember dolgozik itt, magának az épületnek a felújítására természetesen nincs pénzük, pedig nagyon nagy szükség lenne rá. Belülről próbálták kicsit helyrehozni,  de az egész olyan szomorú, olyan lehangoló…Ha az ember meg még el is engedi a fantáziáját és arra gondol, milyen élet folyhatott itt 70-80 évvel ezelőtt…..hát igazán nincs oka még egy halvány mosolyra sem…

És akkor következzen néhány kép, amit az Erreth házról készítettem:


Ezek pedig a "gyári" képek: 
11 megjegyzés:

 1. (hétfő)
  Na, akkor mindkettőnknek "kijutott!" -vasárnap. Én (véletlenül) ezt az ismétlést néztem a tv-ben (bocs' hogy ezzel kezdem és ide írom- bár lehet,beírtam máshova is ?...)
  Bezárt bányák
  "Munkádat" ismét csak nem kissebítve !- inkább azoknak,kik kevésbé ismerik :
  a Pécsi Bőrgyár emlékére
  (Lássam, bemegy-e ? )

  VálaszTörlés
 2. ( Na, nem ! negyedszer (!) már nem kezdem el! ) Nem megy be !
  A Pécsi Bőrgyár emlékére

  VálaszTörlés
 3. (3.) Még ezt írtam volna, mert "kálváriájuk" nem ma kezdődött !
  Elköltözne a Pécsi Bőrgyár
  Még jó, hogy a volt vágóhidat (MÖBIUS majd DélHús) nem mutatták meg ?- már Szegeden vannak... ahogy pl.a MIZO tejüzem is !
  (Dohánynyárnak van honlapja ?- és némelyik volt nagyobb cég meg át van nevezve ?- ) mellesleg a Pécsi Gázműnek meg (szintén) nagy múltja van! (van is könyvem róla...)
  Na, ennyit !
  Ébresztőt kell tartanom...

  VálaszTörlés
 4. (4.) Lehet,hogy rájöttem a megoldásra ? - nem úgy kell(ene) belépnem ebbe a blogba, hogy mások blogjából kattintanék ide (!)- (elképzelhető) na, lényegtelen!
  Utókornak : (hétfő/09/20-a) kezdet : +8 C° - Pécsett (egyéb "retro" adatokat nincs időm keresgélni!)- bizonyára túlélhető! - (volt ilyen és lesz még ilyen) - már aki megéli !- az utóbbit. ( Mivel 2 "vendégem" csak délelőtt utazik haza (vissza) - persze, hogy beindítottam nekik/miattuk a g.kazánt! ) - épp' olvastam ( tele vannak a földalatti gáztározóink!) - ill. csak-csak lesz máshonnan is gázunk... ( lásd : mibe került a "különrepülőgép"... amivel utaztak... (na,de ne legyek demagóg! ) -
  Más : ... olvasom azt is (talán Bächer írta ?- vagy más ?)- jók ezek az "Örökség napok" (vagy mi a nevük) - ill. amióta a legtöbb házon kaputelefon van és zárva vannak - pl. a belső udvarokat (!) már nem is tudja látogatni az, akit érdekelne ilyesmi !
  (Emlékeztető : @Aranyosf. is nem egyszer "megszívta"...ha be akart menni egy udvarba!- stb.)
  Vagy - jut eszembe (...) jó kérdés, hogy az ilyen "látogatások" kísérőit /vezetőit / hogyan "honorálják ?" ( na, de ez is egy más téma - lehetne.)
  Kimaradt : (régebben írtam volna ?) - most nem találom azt a linket, amikor pécsi lakosokat kérdezgettek az utcán, milyen üzemről/gyárról híres most Pécs ?- (aztán majd mindenki csak a "múlt" gyárait tudta felsorolni ?- ) -
  Na, de nagyon kezdek eltérni az "alaptémától ?" - és írjon más is ! :-) :-)

  VálaszTörlés
 5. (5) nem értem !
  Semmilyen módon nem lehet beírni ?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én is kipróbálom a beírást.

   Törlés
  2. paulgabor: láthatod, sikerült. A régebbi kommenteket moderálom - biztonsági okból.

   Törlés
 6. Erreth ház? Itt lakott Dr. Erreth Lajos, az orvos? Én emlékszem a feleségére, Jolán nénire. Apám kezelte, ő pedig csodálatos süteményekkel lepett meg minket. Ez az ötvenes években volt. De ekkor már a Király utca végén lakott egy földszintes utcára néző lakásban, bent nagy kert volt. Ez a Búza térrel majdnem szemben volt, a villamos kitérőnél - ha tetszik rá emlékezni, vagy talán a mamája. A blogon látható házról nem tudtam, köszönöm, hogy felhívta rá a figyelmemet.
  Iván

  VálaszTörlés
 7. Kedves Emil (vagy Iván) - bár én már olyan öreg vagyok, hogy a villamos kitérőre is jól emlékszem a Búza térnél - hiszen 65 éve itt születtem Pécsett - de nem ismertem Errethéket.

  A szövegemben említett Erreth házban (villában) Erreth János lakott, aki 1846-1915 között élt.

  „Erreth János …..huszonkilenc évesen már a Pécsi Ügyvédi Kamara titkára volt. Az országgyűlési képviselőválasztásokon 1892-ben győzött Aidinger János ellen, 1896-ban botrányos körülmények között alulmaradt vele szemben, de az erkölcsi győztes ő lett. 1901-ben újból képviselővé választották, 1906-tól 1910-ig Pécs város főispánja. Ebben a tisztségében, miként korábban a parlamentben és a városi bizottságokban nagyon sokat tett Pécs érdekében (város- és vasútépítés, az 1907. évi Országos Kiállítás, iskolaépítések és –újjáépítések stb.) A Pécsi Szemle 2001 téli számában van róluk egy anyag – esetleg könyvtárban megnézheted.

  Ennyit tudok róla – sajnos nem többet és nem tudom, köze volt-e az általad ismert Dr. Erreth Lajoshoz, ill. a névazonosság miatt gyanítom, hogy volt közük egymáshoz, de ezt sajna biztosan állítani nem tudom.

  VálaszTörlés
 8. Köszönöm a kedves választ. Dr. Erreth Lajosra (1846-1918) személyesen nem emlékszem, én is csak 65 éve születtem Pécsett. Viszont a Pécsi Szemlé-ben többször is szóba került. Legutóbb Kollár professzor tartott róla egy megemlékezést.
  A blogodat örömmel olvasgatom, régi emlékeket ébreszt fel bennem.
  Iván Emil

  VálaszTörlés
 9. Örülök, hogy végre a korosztályomból is idetévedt és kommentelni "mert" valaki. gyere máskor is !

  VálaszTörlés