2010. szeptember 25., szombat

Opus kontra Kodály

Ha nem is kérdezett senki, hadd fejtsem ki  a véleményemet fenti témában…Úgy látom, túl sokan nem tolakodtak a neten ez ügyben véleményt mondani. Akkor legalább én most megteszem. Ha vannak, akik egyetértenek velem, annak örülök, ha meg nincsenek, akkor azon csodálkozom.

Állítólag eldőlt már, de az első hír ez volt a pálfordulásról:
„Arról szavaz hamarosan a testület, hogy Hoppál Péter javaslatára Kodály Zoltánról nevezzék-e el a Koncertközpontot. Meixner András kiegészítésében kifejtette, hogy volt ugyan egy pályázat, amit a volt EKF főigazgató írt ki, de az nem volt szabályos, így sosem volt neve az ottani nyertes Opus. A Koncertközpont egyhangúlag Kodály Zoltán nevét viseli innentől kezdve. Mindenki örül.
A közgyűlési tudósító is örül, de arra azért kíváncsi lenne, hogy a nem szabályosan kiírt pályázattal kapcsolatosan kifizetett közpénzekért lesz-e felelős. Nem mintha attól sajnálná a díjat, akinek eszébe jutott a nagyszerű Opus név, sőt az is érdekelné, hogy abban a pályázatban hányan neveztek Kodály Zoltán Koncertközponttal, és hogy akkor nekik most mi jár?” (http://bama.hu )
Aztán a következő hír már ez volt:
„A pécsi önkormányzat kulturális bizottsága szerdán délelőtt tárgyalt a konferencia és koncertközpont névadásáról. A grémium egyöntetűen támogatta Páva Zsolt személyes elképzelését, így a ház Kodály nevét viselheti.”  ( http://pecsistop.hu

Szóval a béka lenyomva mindenki torkán – eszi, nem eszi, nem kap mást alapon.
Félre ne értse senki, nagyon tisztelem, elismerem, stb. Kodály Zoltánt.
Az „Opus” név azonban  egy sokkal jobb – nemzetközibb/leírhatóbb/kiejthetőbb/egyszerűbb, megjegyezhetőbb  név lett volna. Abba hajlandó lennék beleegyezni, hogy „alcímként” kapja  még meg a „Konferencia és Koncertközpont” meghatározást, de ha kiejted „OPUS” tudja mindenki, mire gondolsz.
Pl. neked mi jut eszedbe a „SCALA”-ról, vagy a „BOLSOJ”-ról ?
Szerintem nem mindegy mit mondok:
Megyek egy koncertre az OPUS-ba,  vagy
Megyek egy koncertre a  Kodály Zoltán Konferencia és Koncertközpontba.

Az a baj a mi csodaszép magyar nyelvünkkel, hogy  nem könnyű se a megtanulása, se a megértése, se a  kiejtése.
Ez az OPUS, ez valahogy régebbi és talán ezért is általánosabban ismert név/szó mint a Kodály. (Remélem nem jön nekem most senki azzal a szöveggel, hogy a Paradicsomban már Ádám és  Éva is magyarul beszélt…)

Tudom, hogy egy ilyen kis morgolódás, mint ez itt most, nem sokat változtat a tényeken. 
De én legalább megszabadultam a lelkemet nyomasztó bosszankodástól.

Pillanatnyilag nem áll jobb kép rendelkezésemre...


Nagyon remélem, a „Kaptár” nevét már nem veszik el tőlünk. Én kifejezetten örömmel emlegetem, hogy a Kaptárban  van a könyvtáram !

10 megjegyzés:

 1. Az bizony nagy kár, hogy lenyomták a torkunkon...Ebben egyet értek! Viszont a többiben nem!
  Jártunk mi évtizedekig a Liszt terembe, most majd járunk a Kodályba! Senki nem fogja végig mondani a titulust, miért kéne? A Kodály név, a zenekedvelő külföldieknek sem idegen - szerintem. Vagy ha az, tanulják meg! Az Opus nem annyira személyes, nem magyar!
  Félre értés ne essék, nem rokonom P.Zs.! Sem!...Ez csak egy őszinte vélemény, amivel remélem nem bántottam meg senkit!

  VálaszTörlés
 2. (2.) (vasárnap)
  "Pápai vizeken ne kalózkodjál! " [ Nem Esterházytól plagizálás !- hosszabb történet lehetne, bár valahol már megírtam ? - vagy írhattam volna úgy is, hogy pávai vizeken... ] Hol is kezdjem ?- és mivel ?... Már bocs', de ez a történet már vagy 10 napos !- Utókornak : kb. 10/14-én volt az a 60 valahány napirendi pontos "utolsó" önkormányzati ülés - tv.-ben néztem - [én barom ]- és ne bonyolítsam!- és még a neten is "percről-percre" tudósítanak róla - ( utólag is kikereshető.)
  Bizony így van ez ! - ( a demokrácia már csak ilyen (...)- ( jelenleg pedig a "forradalmi helyzet!")- nem viszel be az erdőbe !- "Tetszettek volna forradalmat csinálni!" - és -majd - október 03-án (is) jó helyre tenni az X-et ! - szóval : mintha régebben említődött volna a blogban, hogy "itt politizálás nem lesz! " (?) - vagy rosszul emlékeznék ?
  (Tipp: a "jövőre nézve" : Ki lesz a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója ? - és sok ilyesmit írhattam volna eddig is !- ( pl. az ásítás téma helyett ... stb.)
  **********************************
  Jut még eszembe : "Mindenki menjen a PECSA-ba !" [utókornak Petőfi Csarnok ] - ** bizonyos mértékben igazat adok pl. @ Ildinek ! - ( mellesleg a BALSOJ (?)= nagy - (aki nem tanult volna oroszul...) az OPUS(2010)-t illik tudni - stb.
  Na, ennyit most! ( Vajon kikerestétek-e a cikkeket ?- mert &Aranyosf. eléggé "lazán" adta meg...) -
  (na, bemegy-e ? )
  Kodály lesz a neve

  VálaszTörlés
 3. (3.) na, sikerült elrontanom - javítás :
  Csupor:Kodály (mellette vannak még cikkek)
  aztán
  Opus helyett Kodály
  (A többit meg keresse ki az utókor !)
  Kevesen szóltak hozzá ? - (ha nem tudnád)- a hozzászólásokhoz be kell jelentkezni ! (valós címmel!)- ( a többit képzeljed hozzá!) - ill. a pécsistop-hoz nem lehet hozzászólni,- stb.
  [Kodály felesége is igen örült... stb. ]

  VálaszTörlés
 4. Egy kis segítség ( én sem tudnék ennél frissebb képeket)
  Itt még OPUS
  "Kaptárhoz" : (sosem volt az a "hivatalos" neve...)- lásd, hogy mi a neve. Ill.: lehet, hogy te pl. nem is tudsz a "Szabó Ervin Könyvár ügyről ? " :-) :-) ( mert akkor keressed a neten...) stb.
  Tipp: az általam ajánlott oldalon új (friss) képek a Szt.Vince utcáról... (remélem jól írtam... [Szt.] ) -
  Zárszó (?) ... hát... nekem már nem trombitálnak ! :-)

  VálaszTörlés
 5. (5.) na, kezdődik ! (Nem csak az eső!- hanem a beírásaim "elveszése!")
  Olyasmit írtam (volna)
  a "hivatalos" elnevezést - legyen utca/tér/intézmény...vagy szobor/emléktábla... stb. azt az Önkormányzat fogadja el,szavazza meg és határozatban (?) rögzítik! (vagy hogy)- így aztán ...
  Arról nem tudok, hogy a "kaptár" esetében ez megtörtént volna !
  (2 db. 2008-as (!) videom lenne...)
  na, de hol van ma már Mészáros A. úr és az ő menedzsmentje...( ill. volt polgármester úr is meghalt - 2009.01.)- említett "testület" döntött - anno.
  Na, majd az újak !
  Ha kitörlődik ?- akkor annyi...

  VálaszTörlés
 6. Ildi: Mindenkinek lehet/van véleménye - eszembe nem jutna megbántódni amiatt, hogy Te megírod a tiédet.
  @x: a „nem tolakodtak a neten” kifejezést ara gondoltam, hogy a névváltozással kapcsolatban nem nagyon látok magán-véleményeket. Ámbár lehet, hogy csak nem jó helyen kerestem…
  Amúgy bejelentkezés témához: azt csak Te gondolod, hogy minden kommentelő a „rendes” nevével és E-mail címével jelentkezik be…
  Ez a fajta magánvélemény „politika” ?
  Akkor az egész blogom tele van „politikával” –mert oda számítható az össze morgolódásom, nem-tetszésem ?

  VálaszTörlés
 7. (6.) próba...
  Hogy' is történt ?
  vagy
  Ki nyert (?)és mit
  Hát, így valahogy...
  ne feledd !
  Pápai vizeken meg ne hajózzál! :-) :-)

  VálaszTörlés
 8. (8) Mint autodidakta...
  Ne tudd meg !- de ha bejelentkezel valahova ( pl. bama.hu) - akkor visszaküldenek egy e-mailt a saját (valós címedre!) - és csak akkor tudsz kommentelni! ha nem igazi adatot adsz meg, - (nem kapsz e-mailt ) és nem tudsz hozzászólni! (stb.)
  Így aztán - kis tévedés - hogy mindenki "álnéven" (álcímről) kommentel. Na, de te vagy a "szakember"... :-) :-)
  OK! - van online újság, ahol nem így van !- de ott is meg tudják nézni (!) - milyen címről (ki) írogat!

  VálaszTörlés
 9. Valamit elrontottam...
  megvannak a nevek/2008
  (az egyik)

  VálaszTörlés
 10. Ha beírja valaki a keresőbe az interneten, hogy Opus2010, csak ez a koncertterem jön ki.
  Ha azt, hogy Kodály, akkor a Google ma 1.010.009 találatot ad ki. :(
  Szerintem felhozhatjuk tényleg a Szépművészeti (vagy akár az Ipar) Múzeum példáját, ami azért nem világhírűbb (mert kicsit az), mert kimondhatatlan a neve. Az angol fordítás, a Museum of Fine Arts pedig minden nagyvárosban van, tehát nem igazi tulajdonnév.

  VálaszTörlés