2010. szeptember 25., szombat

Opus kontra Kodály



Ha nem is kérdezett senki, hadd fejtsem ki  a véleményemet fenti témában…Úgy látom, túl sokan nem tolakodtak a neten ez ügyben véleményt mondani. Akkor legalább én most megteszem. Ha vannak, akik egyetértenek velem, annak örülök, ha meg nincsenek, akkor azon csodálkozom.Állítólag eldőlt már, de az első hír ez volt a pálfordulásról:
„Arról szavaz hamarosan a testület, hogy Hoppál Péter javaslatára Kodály Zoltánról nevezzék-e el a Koncertközpontot. Meixner András kiegészítésében kifejtette, hogy volt ugyan egy pályázat, amit a volt EKF főigazgató írt ki, de az nem volt szabályos, így sosem volt neve az ottani nyertes Opus. A Koncertközpont egyhangúlag Kodály Zoltán nevét viseli innentől kezdve. Mindenki örül.
A közgyűlési tudósító is örül, de arra azért kíváncsi lenne, hogy a nem szabályosan kiírt pályázattal kapcsolatosan kifizetett közpénzekért lesz-e felelős. Nem mintha attól sajnálná a díjat, akinek eszébe jutott a nagyszerű Opus név, sőt az is érdekelné, hogy abban a pályázatban hányan neveztek Kodály Zoltán Koncertközponttal, és hogy akkor nekik most mi jár?” (http://bama.hu  )

Aztán a következő hír már ez volt:
„A pécsi önkormányzat kulturális bizottsága szerdán délelőtt tárgyalt a konferencia és koncertközpont névadásáról. A grémium egyöntetűen támogatta Páva Zsolt személyes elképzelését, így a ház Kodály nevét viselheti.” 


Szóval a béka lenyomva mindenki torkán – eszi, nem eszi, nem kap mást alapon.
Félre ne értse senki, nagyon tisztelem, elismerem, stb. Kodály Zoltánt.
Az „Opus” név azonban  egy sokkal jobb – nemzetközibb/leírhatóbb/kiejthetőbb/egyszerűbb, megjegyezhetőbb  név lett volna. Abba hajlandó lennék beleegyezni, hogy „alcímként” kapja  még meg a „Konferencia és Koncertközpont” meghatározást, de ha kiejted „OPUS” tudja mindenki, mire gondolsz.
Pl. neked mi jut eszedbe a „SCALA”-ról, vagy a „BOLSOJ”-ról ?
Szerintem nem mindegy mit mondok:
Megyek egy koncertre az OPUS-ba,  vagy
Megyek egy koncertre a  Kodály Zoltán Konferencia és Koncertközpontba.

Az a baj a mi csodaszép magyar nyelvünkkel, hogy  nem könnyű se a megtanulása, se a megértése, se a  kiejtése.
Ez az OPUS, ez valahogy régebbi és talán ezért is általánosabban ismert név/szó mint a Kodály. (Remélem nem jön nekem most senki azzal a szöveggel, hogy a Paradicsomban már Ádám és  Éva is magyarul beszélt…)

Tudom, hogy egy ilyen kis morgolódás, mint ez itt most, nem sokat változtat a tényeken. 
De én legalább megszabadultam a lelkemet nyomasztó bosszankodástól.


Pillanatnyilag nem áll jobb kép rendelkezésemre...

Nagyon remélem, a „Kaptár” nevét már nem veszik el tőlünk. Én kifejezetten örömmel emlegetem, hogy a Kaptárban  van a könyvtáram !




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése