2010. szeptember 16., csütörtök

Radnainé Bauer Erzsi: Mesék az erdőből

Alig két hete kaptam egy kedves E-mailt, amiben egy  Radnainé Bauer Erzsi rajongó jelentkezett, örömmel, hogy az írónő egy (régebben említett)  mesekönyvéről olvasott az én blogomban.Leveléből azt is megtudtam, hogy kiadta R.B.E. egyik – általam nem ismert - mesekönyvét a „Mesék az erdőből” címűt.
E-mail ide meg oda, hamarosan megegyeztünk, elküldöm neki a  mi könyvünket  „Az egy csillagászbagoly történetét” is, hátha azzal is tud valamit kezdeni.
Alig adtam fel, másnap meglepetésemre már megérkezett levelezőtársamtól az, aminek a pártfogolását ő kezdte. Rögtön nekiestem és  egy délután  „felfaltam” – egyik mesét a másik után olvasva.

A könyv végén van egy nagyon meleg hangú, kedves „utószó” – „Tisztelgés Radnainé Bauer  Erzsi művészete előtt” címmel, ahol a kiadó visszaemlékszik arra, hogy milyen maradandó, szép élményeket adott neki gyerekkorában a könyv olvasása.
Én is épp  így vagyok, ez a mesekönyv végigkísérte az egész életemet, egyáltalán nem véletlen, hogy a legkülönbözőbb szituációkban valamilyen formában előjönnek történetei.
MGY. zárszavában ezt is olvasom:  „Ebben az erdőben nincsen erőszak: a ragadozók is barátok, a kisállatok segítői a bajban. Az egész könyvet átszövi a szépség, a természet csodálata és az annak megóvása  iránti szándék….” 

Kedves nagyszülők és szülők, akit az igazi szép, régi-módi mesék érdekelnek, aki nem valami vad, harcos mesét akar a csemetének este felolvasni,  az alábbi helyen érdeklődhet a könyv után, megvehető, megrendelhető itt:
Győri Könyvbarlang  Antikvárium     http://www.konyvbarlang.hu   

Csábítónak álljon itt néhány nagyon kedves – a szerző által festett mese-illusztráció:





14 megjegyzés:

  1. (péntek) Derűs Napot !
    [Na, jól kezdődik a napom !- ez aztán a táma ! ]Bevezetésként : ( pontatlan ismétléseim/plagizálás)
    Moldova György : "Nem mindegy, hogy gyermekkorban egy födő,vagy egy lexikon esik fejedre játszás közben." Bächer Iván " Régi dolgokból/épületekből (?)- a múltunk sugárzik." (én ezt a könyvekre is értem.) Lehet, mi "szerencsésebbek" leszünk mint pl. Tüskés Tibor (?) (+2009) - aki szerette volna megtudni -gyermekkorban olvasott könyvének íróját! (Z.Tábori Piroska . Dugó Dani ) - ezek itt ismétlések. Bocs'
    Véleményem : ( ahhoz a "ajánlom szülőknek,nagyszülőknek "-témához ) Aztán majd nem elkeseredni!- (ha gyermekünk/unokánk nem tartja "akkora durranásnak" mint tartottuk/tartjuk mi! ) Unokám nincs, gyermekeim 30 év felett-én meg a "duplája"...)- valamennyi tapasztalatom van, hogy gyermekeim mit olvastak anno (kb.80'-as évek közepe,vége) - és van már sejtésem, hogy kb. milyen könyveket "adnak" majd gyermekeik kezébe. És nincs is azzal semmi baj !
    Lásd még (bár régóta nem folytatódik)
    Életünk első könyvei
    [Értsd : a 40'-es években születettek természetes, hogy egészen más könyveket olvas(hat)tak - mint a mostani fiatalok. ( de ez egy hosszabb téma lehetne )] -
    Na, ennyit - most- mert hátha be sem megy...

    VálaszTörlés
  2. (3.) Nekem pl. semmilyen olyan emlékem nincs, hogy este mesét olvastak volna nekem (?) - (ágy szélén ülve) - és nem emlékszem, hogy "könyvet adtak volna" kezembe. (Szüleim)- és -lehet, ezért/ettől (?) -én gyermekeimnek soha nem meséltem és könyvet sem adtam nekik. (Kis kitérők ezek itt...)- aztán lett belőlük, az - ami lett. ( nem szokásom "dicsérni" őket.) -
    OK!- van egy kivétel : kötelező (!) lett volna elolvasnia : Móra F. : Kincskereső kisködmön-t ( félig ha elolvasta) - na, azt este felolvastam neki... (mert "nem csalunk!" - és az volt a feladat az iskolában!)- [én valahogy "nehezen viseltem" (?) - hogy nekem bárki megmondja azt, mi a jó !-és főleg : mi a kötelező! - nem szégyellem : kb.35-40 éves (?) koromban olvastam el Milne: Micimackóját (?) - ha már annyit "áradoztak róla" körülöttem - stb.] - (ma is azt mondom, "egyszer" az is elolvasható... de engem különösebben nem "érintett" meg. ] - na, ennyit.
    vagy még itt van ez ( jó régi)
    Mit olvasnak a gyerekek ?
    (...)
    Ki ne feledjem : természetesen egyetértek én sok mindennel ( amit ma leírtál) - ne legyen igazam!- de nem biztos, hogy tolongani fognak az említett könyvért, vagy azokért, amiket "mi" (szépkorúak") emlegetünk.
    Na, most megválaszolnám O.V. levelét... (Hallgatunk önökre)- remélem megkaptátok...
    Ja ! péntek van ....
    http.nol.hu :-)

    VálaszTörlés
  3. Micsoda gyönyörű képek!! Gyerekkorom diafilmjeit idézte fel bennem...

    VálaszTörlés
  4. Talán nem mondok újdonságot, ha a gy.irodalomat, annak idején az óvónőknek meghatározták az irodalom gyűjteménybe és abból a különböző korú gy.nek építhette fel az éves anyagot (vers és mese)
    Ezek 1985 előttiek még tartalmaztak nagyon sok nevelő célzattal tanmeséket. Pl nem volt szabad mesélni a Piroska és a farkast v. a Jancsi és Juliskát ami félelmet kelt. ( pedig Grimm testvérek és Andersen meséi nevelő célzattal íródtak1 ) 1985 után az új nevelési és oktatási renszer új alapokra épűlt, így igényesebb modernebb irodalom ból választhattunk, nagyobb szerepet kapott a népmese. A műmesék is egyre tehetségesebb írókról adtak hírt mint pl.: Janikovszky Éva, Bodó Béla, Lázár Ervin stb... Régieket egyre ritkábban olvastuk, mert rettentő bugyuták voltak. Kiemelném azért a kedvenceket mint pl. Kormos István, Weöres Sándor, Illyes Gyula, Benedek Elek stb...

    VálaszTörlés
  5. Mivel a művésznő hozzánk, Szombathelyhez kötődik, megjegyezném, hogy a Martineum,szombathelyi kiadó 1942-ben megjelentette a "Egy év az erdőben" c. kemény táblás mesekönyvét - ugyanezen rajzokkal. Itt azonban Finta Sándor verseit illusztrálják. :)
    Ami a "bugyuta" mesekönyveket illeti. Lehet, hogy ma már idejétmúltnak tűnik, ha valami nem torz, de hozzá kell tennem: mint képzőművész és művészettörténész (valamint pedagógus) el vagyok rettenve azoktól a rettenetes színezésű, torz ábrákat tartalmazó és méregdrága könyvektől, amik ma uralják ezt a piacot. Így pl. a nagyon futtatott Füzesi Zsuzsától sem vagyok elragadtatva, Bauer Erzsébet rajzai messze felette állnak. Ez egyébként a kor többi illusztrátorára is igaz. Ezek a rajzok ui. úgy mesések, hogy nem torzítják agyon a természeti élményt. "Rá lehet ismerni" az állatokra, a színek nem ordítanak, sokkal megnyugtatóbb és nevelőbb az egész. Emellett a könyv mindenféle hányattatások után is remek állapotban van...

    VálaszTörlés
  6. Kedves névtelen, nem egészen értem a kommentedet.

    A képeket Kisteleki Antal magánkiadásban készült könyvéből másoltam/fotóztam/ ki, és itt nincs szó sehol se Finta Sándorról. Vagy félreérteném ???
    Ez a magánkiadás ugyanis Radnainé Bauer Erzsi "Mesék az erdőből" c. meséjét tartalmazza, a mellékelt fotókkal....

    Vagy azt akartad volna írni, hogy az 1942-es könyvben benne vannak ugyan ezek a képek, de nem RBE szövegével, hanem Finta Sándor verseivel?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves aranyos fodorka!
      A válasz pedig egyszerű. Igen Finta Sándor verseihez adta R.Bauer Erzsébet a saját mesekönyve illusztrációit. Ugyanis ők igen jó barátok voltak.

      Törlés
  7. Most vettem meg Finta Sándor:Egy év az erdőben című mesekönyvét.sajnos nekem kimaradt az életemből.Amiről írtál :Radnainé Bauer Erzsi: Mesék az erdőből,arra most bukkantam rá általad,itt blogodban, és sajnos nem lehet sehol kapni, csak e -bookban.:(

    VálaszTörlés
  8. Valóban ugyanazok a rajzok vannak benne ,de nekem a mese annyira kellene!!!!! Meselelkű vagyok! :) és szeretném az unokáimnak olvasni!!!!Nem lehet megkapni sajnos.Bár lehet,hogy akkor megveszem e-bookban,a rajzok már úgyis megvannak.:)

    VálaszTörlés
  9. A legkedvesebb mesekönyvem volt, mikor kicsi voltam. De még később is bele-bele olvastam, és nézegettem, ha bánatos voltam, mert ez a könyv elringatott és elvarázsolt, megvigasztalt. Ma is megvan, néha beleolvasok:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én úgy érzem, hogy nekünk ( mai öregeknek) a gyerekkori hozzáállása a mesekönyvhöz egészen más volt, mint a mai gyerekeké. Nekünk CSAK mesekönyv volt, és semmi más, ezért éreztük és tán ezért érezzük ma is fontosnak, értékesnek. Ma a gyerekek világa tele van mindenféle csodával - de nem tudom, boldogabbak-e, mint mi voltunk...

      Törlés