2010. szeptember 24., péntek

Váratlan ajándék

Az úgy kezdődött, hogy a kutyás barátom  megkönyörült rajtam, s eljött velem gombát szedni. (Magam sem értem, az utóbbi időben valami okból félek egyedül kószálni az erdőben. Míg Lili megvolt, nem volt semmi gondom, de most más a helyzet. Feltehetőleg öregszem…)
Szóval elmentünk, ráadásul a Lili két pécsi gyerekével, meg egy nagy kosárral, abban a reményben, hogy az általam jól ismert helyen találunk fenyővargányát. No, az első lelőhelyen egyetlen szál nem volt, de picit feljebb azért mégis csak akadt egy jó pörköltre való. Még két kis galambgomba is előbújt a kedvemért, és próba-szerencse alapon megint levágtam egy fajta (fa) gombát, remélve, hogy tán mégis jó. (Hasonlított  a csupros tőkegombához) Na, ez megint a gombaszakértőnél ment a kukába, nekem viszont egy új ismerettel több van a fejemben, ilyent többet nem szedek le.
A nagy sietségben aztán már megint nem fotóztam le a zsákmányt, de itt egy régebbi példa, róla van szó:


Mivel a nagypiacon van a gomba-vizsgálat, megkönnyebbült kis kosarammal kényelmesen sétáltam végig a gombaszedők sorában – rengeteg gomba volt tegnap is, ma is. (Csak példaképp mondom, tavaly a szegfűgomba kilója 3000.- volt, most 1000.-ért kínálták.)

Kikanyarodtam a külső, a virágárus sorra is, és mibe ütközöm,(majdnem felkiáltottam) ? – hát abba a kis aranyos virágba, amit néhány hete Szlovénia hegyei között véletlenül lefotóztam. Olyan boldog lettem ettől a felfedezéstől, hogy azonnal vettem belőle egy cseréppel. Miután  elolvastam a tudnivalókat róla  (itt: http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:h2MEEiHUfnkJ:www.egzotikusdisznovenyek.hu/%C3%A9vel%C5%91_gyertyavir%C3%A1g+gyertyavir%C3%A1g&cd=8&hl=hu&ct=clnk&gl=hu )  örülök, hogy nem vettem többet, mert ez majd szépen el fog itt a kertemben szaporodni.
És ha nyílik, minden pillanatban, amikor ránézek, Szlovéniára fog emlékeztetni.
És az jó.
 
A felső képen van a szlovéniai az alsón a ma vásárolt.
(El nem tudom képzelni, mi a fene van a blogspottal?  Teljesen megváltozott a képfelrakási lehetőség, és ráadásul nem is tudom a kedvem szerint elhelyezni a fotókat... Hej, de unom ezt már....El kéne innen menni...)

7 megjegyzés:

 1. (1.) Rövid ideig örülhettünk a vénasszonyok nyarának,a hétvégén visszatér a lehűlés és az eső ! (valami ilyesmit olvastam az előbb.)
  Szombaton - vasárnap erre számítsatok ! Elolvastam a programokat, már attól is lefáradtam !
  Ennyit a gombához :
  Gombáról
  (Szót sem, hogy esténként mit mutat még a tv.- a mérgezettekről ! )
  Na, de ezt senki ne vegye riogatásnak ! -
  Na, próba...

  VálaszTörlés
 2. (2.) Kutakodás közben találtam még ezt a 2 - megszívlelendő - témát !
  Lehet,hogy túl gyakran emlegetem ?- (mert még mi sem tettünk semmit sem ez ügyben...) - (OK!- a kéményseprő általában októberben (?) szokott érkezni, stb. )
  Gázkészülékekről
  és
  Kéményekről
  (nem merek többet írni...)

  VálaszTörlés
 3. (3.) Nem kritika,de (mintha) a napokban kevesebbet hallanánk a PEK 2010 eseményeiről.
  Utókornak : a "botrányos" (?) kiállításról nem írnék,- azzal tele van minden újság. Azokból majd az összes "műalkotást" láthatjátok. Püspök Úr is nyilatkozott a PécsTv-ben. (stb.)
  Itt van 2 újabb kiállítás - (pontosabban : fogalmam nem volt, látva a városban több nagy,piros kockát,- mi a franc az az In Between - (van honlapjuk is,- stb.)
  In Between (Még napokig tart ?- a város egy-egy pontján - stb.)
  Más :
  Karsruheiek (?) Bocs' &Aranyosf. - aki "kegyeleti" okokból nem akar oda bemenni... (legalább megismerhetitek Colin Foster-t (?) - aki nem ismerné...) :-)

  VálaszTörlés
 4. (4.) Na, igen Karlsruhe (?) - (megérkezett volt barátnőm...most aztán gyorsan...)
  A Püspök Úr nyilatkozata (video) a Pécsma.hu /- ban van - a kiállítás címe volt : Engedetlenek (?) -
  ************************************
  A mai "kertész rovat" linkjét sincs időm beírni,- ezt viszont tudjátok : (szedése tilos!)
  Lefotózni/beküldeni!
  Na, OK !
  Kertészkedőknek
  Ennyit - mára !
  Aztán idejében lefeküdni!- (ma)

  VálaszTörlés
 5. Hogy a bogyó essen belé...
  Kertészeknek
  Mindenki blogját olvastam !- bocs, ha nem kommenteltem mindenkinek! ( szerencsétek...)

  VálaszTörlés
 6. @x:
  Gomba - én elviszem a szakértőhöz.
  Gáz: már volt itt a szerelő, elvégezte a szokásos őszi kontrollt.
  Kémény: a kéményseprő fel se tud menni a padlásra, csak a pénzt szedi be. Még jó, hogy nem használom mostanában a kéményemet.(Ha használnám, ki kellene küzdenem, hogy jöjjön valaki és nézzen bele.)
  Inbetween: Felbomlott összhang / Kizökkentett harmóniák / Disszonáns állapotok - hát erre én valahogy nem vagyok kíváncsi.Tény, hogy napok óta nem jártam kiállításon. De: "Több dolgok vannak a földön és égen, Horatio, mintsem bölcselmetek álmodni képes." (Hamlet).
  Colin Foster: személyesen is találkoztam már vele, arról nem is beszélve, hogy szinte "szomszédok" vagyunk. :-)
  Szúrós csodabigyó (!viccből írtam így!) - egyet láttam, jelentettem. Egyébként nagyon jó lett, ahogy most megújult a vadonleső.
  Madaras kert: hát igaz, vagy macska, vagy madár. Nekem 2 macskám van. Ergo: madaram(sajnos) nincs.

  VálaszTörlés
 7. (7) (szombat) Dögledezett (?) a "hálózathoz való kapcsolódásom!" - vagy mi... így aztán nem meradt több időm, mint ilyesmik :
  Hétvége
  "Megszállottabbaknak" =
  Hírmátrix
  (Má' megspóroltatok 200 Ft-ot)
  A "heti kvízt" meg önállóan keresni...

  VálaszTörlés