2010. október 22., péntek

Délelőtti kultúr-séta

Hűvöskés de kellemes volt a tegnap, így hát nekibátorodtam és délelőtt is, meg délután is jártam egyet.
Első célom a Vasváry ház volt, ahol – állítólag Vesna Sokolić, (aki a Zágrábi Képzőművészeti Akadémián diplomázott 1946-ban, a kortárs horvát képzőművészet egyik legismertebb koloristája és tájképfestője) kiállítása látható, a hirdetések szerint, október 7. - 24.  között. Nos ebből semmi sem igaz, ugyanis tegnap egy eléggé feldúlt előtér, mindenféle állványokkal és egyéb izékkel telezsúfolva fogadott, továbbá minden ajtó zárva volt. Vagyis 1:O az Ördög javára.
Ez után át akartam menni a Hattyú-házba, de mivel ott is zárt ajtókat találtam, megnéztem a kis „puskámat” (mindig hordok magammal egy füzetet, meg tollat, hogy  megnézzem, ill. beleírjam az esetleg fontossá váló dolgokat) Szóval a füzetkémben láttam, hogy ide egy nappal előbb érkeztem. 2:O Lucifernek.

De legalább a  Parti Galériában nem ért csalódás, itt megnézhettem Sas Miklós fiatal pécsi festő néhány képét.
„A Pécsi Egyetem művészeti képzését Lantos Ferenc tanítványaként elvégző művész a geometrikus formaelv gazdag színvilággal való kibontását, a tér-és tükrözési strukturálódásokat a szerkezet költészeteként képes megjeleníteni. Számos kiállítását követően most a Parti Népcsarnok mini-galériájában mutatkozik be.” (port.hu)





Ezek után kedvenc kicsi galériám következett, a Ferencesek utcájában  (http://www.galeriapecs.hu ) ahol  Walter Gábor képeit láttam.  http://www.waltergabor.hu/magyarfolap.html
Ez a galéria tényleg kedves a szívemnek, tulajdonosai érezhető szeretettel  viseltetnek a kiállított tárgyak iránt, nem „csak úgy” felaggatják a falra a képeket, hanem kellemes miliőt teremtenek köréje, már-már otthon érzi itt magát az ember. Szívesen jövök ide, most is csak ajánlani tudom mindenkinek, nézzen be !
(A fotók gyenge minőségéért természetesen én vagyok a felelős. Bocs.)












 Hazafelé indulva, a Kossuth tér mellett mentem el, s majd megállt a szívem egy pillanatra, azt hittem, az elmúlt néhány héten, mialatt nem jártam erre, építettek ide valami hatalmas izét !! Kellett a szememnek és az agyamnak pár pillanat mire felfogtam, hogy Kossuth Lajos szobra mellé egy 2 emelet magas tükröt állítottak fel, s abban tükröződik vissza az Önkormányzati iroda. Hát kérem, én megengedem, legyen ez is művészet…. De NEM nekem.  Remélem nem marad itt sokáig. Majdnem annyira utálom, mint szegény Kodály buzilila gordonkatokját. Csak rágondolok, s kilel a hideg…..
Amúgy lefotóztam a „tájékoztató táblát” – a ráfirkált szöveggel. Ha nem tudnád elolvasni ez áll rajta:
Két „R”-rel írják !!  (mármint a mirror szót)
Hát igen, 2 emeletes tükröt már tudunk csinálni, de helyesen  leírni valamit, azt még nem…



Búcsúzóul még egy kép, az első szobor ettől az alkotótól, amit tegnap megszerettem:

Ez pedig egy jutalom-fotó azoknak, akik legörgettek idáig. 
Ősz a Jókai téren: 


5 megjegyzés:

  1. (péntek / 10.15.óra)
    Ne akarjátok, hogy megírjam azt, hogy "mi minden" történt velem a... kb. 2- 2,5 óra alatt...) - OK!- legyen az én ügyem ! [- má' majdnem "útnak indultam"... más ügyek matt... ]- stb. OK!- (lényegtelen)
    A témá(k)hoz csak annyit : ( a linket már elfelejtettem...) valami ilyesmi volt a lényege/tartalma : " nem lettünk "felkészítve" (?) mindezekre (?) - amik ömlenek (?) ránk! - vagy valami ilyesmi.) - Már bocs' ( vulgáris,vagy cinikus, vagy "megkeseredett"... lennék ? - nekem mindegy ! - mert egyik sem vagyok! ) - bocs'... de minél több dologról/eseményről / stb. hallok/olvasok/látok... (?) - egyre inkább NEM kívánkozom oda/ ...közéjük/ bele - ...és egyebek.
    Ám minősítsétek ! -
    (vállalom) :-) :-)
    **********************************

    VálaszTörlés
  2. Remélve,hogy "nem szaladok előre"... az utolsó előtti képhez :
    Bencsik István
    (Ha jól tudom (?) "Isten ujja" ?...)
    anno a szigetvári vár előtt (?) álló szobráról (?) pedig láttam a tv.műsort.)- valamikor.
    (lehet,hogy téma is volt - a blogodban ) -
    *******************************
    Na, szép estét... (...)

    VálaszTörlés
  3. (3.) "éreztem én," hogy láttam én ezt valahol/valamikor...
    Mirror és egyebek
    (Sajnos, vagy szerencsére (?) - az "angollal" kapcsolatos "storymat" ( ma hajnali eset) - talán majd máskor.
    :-) :-)

    VálaszTörlés
  4. (4.)(szombat)
    Ha már nem sikerült megnézned, akkor itt van pár foto
    Vesna Sokolic
    (Mai késlekedés oka : böngésztem a (létező összes) kitüntetésről a híreket... (kíváncsi vagyok) majd kik(et) felejtenek ki az újságírók! (megemlíteni)
    (Mert nem csak a Parlamentben van kitünt. ünnepség - stb.]

    VálaszTörlés
  5. Utókornak : (csak röviden) -és csak egyet
    Az új híd
    És abban a pecskep.hu oldalon is több új fotó (Balkoányról - és egyebek) bocs' linket nincs időm beírkálni !
    (és akkor még ott van a boston.com is...) :-) :-)

    VálaszTörlés