2010. október 9., szombat

Gyere velem a Kaptáramba !

El vagyok ragadtatva !
Ma nyílt nap volt a hamarosan megnyíló könyvtáramban, fél óránként hivatalos vezetők vitték végig a házon a kíváncsi látogatókat. 
Csodálatos !
Nem is tudom, mennyi idő kell(ene), hogy az ember alaposan meg/kiismerje, de nagyjából azért kaptunk áttekintést, s épp azért örülök, hogy elmentem, mert az első "hivatalos" látogatásomkor majd már nem fogok teljesen idegenként bolyongani itt.

Nem tudok számadatokat mondani, mert el kellet döntenem, fotózok, vagy jegyzetelek. Mindenesetre sok könyv van. Automatizálva van szinte minden, habár lesznek segítők - ezt azért megtudakoltam, mert  elsőre biztos nem fogom tudni a "dolgaimat" automata módon intézni.
Ha pécsi vagy, feltétlenül látogass el egyszer ide !
Változatlanul el vagyok ájulva a "kaptár"-tól ! Fantasztikus !!! Míg múltkor csak belülről láttam/fotózhattam, most lehetőségem volt kívültől, különböző emeletekről és legfőképp a tetőről is lefényképezni.

Szóval csodálatos minden !
(Persze nem én lennék, ha nem merült volna fel bennem hazafelé jövet a kérdés: Lesz pénze a városnak a fenntartásra ??? A fűtés, világítás, stb... itt nem 2 fillér lesz...Hát - önző módon - nagyon remélem, hogy nem lesz baj a későbbiekben sem !)

A porta, a kikölcsönzött könyvek automata  regisztrálógépe és a visszahozott könyveket elnyelő "postaládák"



 
Hatalmas könyvtártermek, olvasósarkok, és a kaptár ezúttal kívülről, 3 emelet magasan, helyenként csodás kilátással:














A Csorba Győző emlékszoba - elszeparálható kis tárgyalóterem (több ilyen is van)  












 A 3. emeleten van a gyermek-könyvtár
 

 



Zenetermek, megszámlálhatatlan CD-vel






A szigetelt szobában zenehallgatásra is van lehetőség





A kaptár teteje:
 






7 megjegyzés:

  1. (1.) (vasárnap) (Emlékezetem szerint, 10/10 = "Könyves Vasárnap" - és az Országos Családi Könyvtári napok = 10/04 >10/10-ig (?) - vagy valami ilyesmi.) Hangulatodat még véletlenül sem akarnám "rontani" ... ( "A puding próbája az evés !" - de erről majd a későbbiekben!) OK!- tudom, neked más választási lehetőséged nincs!- hiszen az "eddigi" (régi) könyvtárad bezárt.
    **********************************
    Pénzügyi dolgokról : (sajnos/vagy szerencsére én sem tudom pontosan,) hogy a "városban" lévő "létesítmények " fenntartása ( stb.) az milyen arányban feladata a "megyének" vagy a "városnak" - (vagy együtt mindkettőnek ?) - [mert van a megyei és van a városi önkormányzat - stb.)
    Amit esetleg tudok =
    EKF : 2 millárd (?)
    [ Esetleg az 5.sz. kommentelőt elolvasni!)]
    Mert... a "felszabaduló" (bezárt) épületek vagy eladhatók (...) vagy másra használhatók - és bizonyára van előnye (is) az összevonásoknak ! (Na, majd az "idő" igazolja!- vagy sem.) - Megjegyzem a 999 férőhelyes "Kodály Z." Központot - vagy mit - azt "túlzónak" tartom - de lényegtelen. (ismétlés : meg a "számmisztika! = 999 :-) :-)

    VálaszTörlés
  2. (2.) ** Bár @Délim (szak)területe ... (pontatlanságokért elnézést) - én "jártam" (2 x) a SZTE (Szegedi Egyetem)- kb. 2005-ben (?) nyílt ... (valamilyen) új könyvtárában (épület) - bizonyára van neve - (bár nem Campus)-és (anno) "eszméletlenül" irigyeltem is őket... csakhogy' amikor bent jártam... a sok "fiatal" (egyetemisták) "jövése-menése" - és minden, ami ezzel jár... hát- éreztem : valahogy az már nem az én világom ! ( na, a büfében a kocsonya elég jó volt - anno- és több kg újságot,meg egyebet "haza"vihettem !- stb. )
    Szóval : kívánom !- majd "szokjad" azt, hogy (bizonyára) nagyobb "mozgás lesz"- mint amihez hozzászoktál.
    ***********************************
    (Aki nem ismerné, vagy érdekelné,- a neten van ez-az "egyetemi könyvtáról".) Persze, "ismerem" a "Somogyit" is ! - (az is hatalmas egy könyvtáruk... ) - a büféje is jó (volt) :-) :-)
    **********************************

    VálaszTörlés
  3. (3.) Bár vívódtam (...) esetleg további fotókat írjak-e be ide ? (pl. vannak újabb "légifelvételek" is - és ne soroljam.)
    Inkább ezt : (biztos gyakran jársz arra)- bocs',ha tudtad. Ez egy példa arra, hogy mennyire "ellentmondásos" (?) - az épületek eladása (is)- és aki nem ismeri pl. a városi önkorm. "eladósodását"- könnyen mondatja ( szerinte) "mit kellene csinálni! " -
    Ágoston téri iskola
    Látom : PécsTv archívban : újabb ikonkiállítás van (?) -és egyebek.
    (Esetleg a "TÜKE" kártya nem "ad" kis kedvezményt a könyvtárhoz ? ) -
    Felkészülni : 2011.januárban (nem az Expo-ban) -hanem a Tudásközpontban lesz a (valamilyen) kiállítás. (majd később beírom ! :-) :-)
    Na, ennyit !
    (Hideg reggel - kb. +4 C°-nak néztem... a sötétben.)

    VálaszTörlés
  4. (4.) Nem először tapasztalom meg a PécsTv archívum hibáit...
    (ne részletezzem most) Talán itt :
    Ágoston téri (volt) iskola
    Más : 2011-ben a XI.Esküvő kiállítás és Vásár lesz a Tudásközpontban.

    VálaszTörlés
  5. (5.) Sajnálnám (?) ha "elveszne" - (aki ismerte...tőlük elnézést!)
    Pl. volt ez :
    "Adalékok" PEK2010-hez
    (Te vagy a németes...)
    Olvasható magyarul is (...)
    (bár nem naprakész...)
    (Itt-ott már olvastam - meghívott írók "munkáit" - (na, nem sokat...) pl. Konrád Gy.-t ... (stb.)
    Megjegyzem : "érdekes" a német nő blogja (szerintem) - vagy nem is tudom...

    VálaszTörlés
  6. Szeretem a jól funkcionáló, praktikus megoldásokat. Itt ebben az épületben megvalósítva látszik a technika az ember szolgálatában, nem lehet figyelmen kívül hagyni az írott irodalmak védelmét sem.
    Sok örömet a Kaptárhoz Pécsiek! Irigykedem!

    VálaszTörlés
  7. Aranyosfogodrka örömödnek én is örülök,lelkesedésedért egészséges irigység tölt el.
    @X:Tanulmányi és Információs Központ - TIK.Szegeden.

    VálaszTörlés