2010. október 6., szerda

Iszap

1990 óta egyszer nem néztem magyar TV híradót – tegnap, ill. ma estig. Az ikertornyok megsemmisítéséről, Lady Di temetéséről – és minden egyéb „világrengető” eseményről a német TV csatornák híradóiból értesültem.
Megtehettem volna ezt most is, hiszem minden német adó beszámol a magyar tragédiáról, de most kíváncsi voltam - legalább naponta egyszer 10 percig megnézni/hallgatni -  mit mond, mutat a magyar TV.

Én csak egy egyszerű öregasszony vagyok, de már tegnap is felmerült bennem, miért erőlködnek, miért próbálkoznak, miért nem hagyják a fenébe az egészet ? Itt soha már, legalábbis emberi-élet-léptékkel mérve, soha nem lesz egészséges a környezet.  Vannak helyzetek, amikor fel KELL adni és ott kell hagyni mindent. Most azt látom, erőlködnek, kínlódnak, de hát mi értelme van ?  A lakók többsége már most kijelentette, nem akar visszaköltözni, még akkor se, ha valahogy sikerülne megtisztítani a lakásokat. Meg is értem.  Hát Csernobilt és a környező településeket is egyszerűbb volt az enyészetnek és a természet öngyógyító erejének átadni – aztán majd meglátják utódaink, mi lesz itt évtizedek/századok múlva. Ki az ma Magyarországon, aki felelősséggel ki meri jelenteni, hogy az a fű, amit lelegel a tehén/kecske, hogy az a répa, paradicsom, krumpli ami ott nő, az NEM VESZÉLYES az egészségre ????

Nem tudom, akik koordinálják ezt az egészet, budapesti íróasztaluk mögött ülve, miért hiszik azt, hogy ott hülyék az emberek ? Hogy a nyomorult kiszolgáltatott lakosokat bármibe bele lehet kényszeríteni ? Szerintetek, ha valami milliomos-negyedben történt volna a katasztrófa ez, ilyen lenne a helyzet, a hozzáállás ? Erősen kétlem….

Nagyon, nagyon kíváncsi vagyok a dolog végkifejletére. Arra sem kevésbé, hogy az üzem tulajdonosaiban van-e annyi gerinc és becsület, hogy levonják a következtetést, és a szégyentelen temetési költség-fizetés és pinkapénz felajánlás helyett komoly, tisztességes  vállalkozó módjára kiállnak-e, vállalják-e a felelősséget és megpróbálják-e kárpótolni az embereket ? Kárpótolni ? Hát lehet ezt ? Nem. Valami alamizsnát kaphatnak, de a régi életüket vissza már soha…

A másik: jóformán nem esett szó az áldozatul esett állatokról. Hát én itt és most mondom, NEM csak emberek szenvednek/tek ott. Gondoljunk rájuk is – habár segíteni rajtuk aztán végképp már nem lehet. Olyan csak a mesében és Amerikában létezik, hogy egy olajos sirályt napokig mosogatnak és megmentenek. Nálunk ez, ilyen SOHA nem lesz !

6 megjegyzés:

 1. (1.) Bár vagy 1 órája (!) én az áramkedvezményt próbálnám intézni,- ami jelenleg képtelenség ! (-de ne bonyolítsam!)- és "ideges" ember nincs!-csak "bolond?" - (...) OK!
  Kezdeném a "végén" - (nem a mundért védve)- más tv. csatornákon látható/hallható volt, hogy : (pl.)
  a.)mosták le az állatokat (kutyát,libákat ...stb.)
  b.)gyógyszereket vettek (szemcsepp, stb.)
  c.)várták /ígérték az állatmentők,hogy már úton vannak.
  stb. (szerda esti hír)
  Sajnálatos, hogy igen nagy a valószínűsége (?)- jobb azoknak az állatoknak, amelyek elpusztultak!
  *********************************
  (na, bemegy-e ? )

  VálaszTörlés
 2. (2.) Amíg hazaérek a (kis) boltból - addig itt a legfrissebb : (?)
  Kolontár a halott falu

  VálaszTörlés
 3. az egy dolog, hogy nem lesz ott már soha normális lakható és nem mérgező környezet, de a kármentést azért csinálják, és azért nem hagyják ott és annyiban a dolgot, mert 1: így meg tudják mutatni a nagynépnek, hogy igenis lehet rájuk számítani (reklám) 2: az ottmaradt iszapot valami módon el kell tüntetni, hogy tovább ne mérgezze a talajt/vizeket/akármit. gondolj bele: ha van egy bazi nagy halom bűzlő szemeted, akkor te mit csinálsz vele, ha azt úgy ítéled, hogy rossz a közérzetedre/egészségedre? persze hogy eltünteted, lefeded, elviszed (mentesíted) és nem hagyod magára, hogy majd csak elmúlik magától.
  a fejesek az íróasztalaik mögött meg nagyon is tudják, hogy nem akarnak visszamenni a lakosok, de csak azért erőlködnek, hogy a saját imidzsük fényesebben villogjon mindenki előtt.

  VálaszTörlés
 4. (4.) (csütörtök) Sértődés ne essék! [Demokrácia van... aztán, ki-ki vélekedjem úgy,ahogy akar !- stb. ]
  Csak annyit :
  a.) (szerintem) Ahhoz, hogy be tudnék menni a házamba - csak-csak kisöpörném a "ganyét" - az udvarra - onnan - az utcára - stb. OK!
  b.)Szerintem a nagyobb gond az az, hogy lehetőleg ne folyjon bele pl.a Rábába,Dunába - stb. -
  és ugyan má'-é dehogy akarnék én "tanácsokat adni!" -
  Az emberek nem egyformák! - (ebben sem) - [jegyezzem meg: mostanság már én sem söpröm a szomszédaim előtti járdát K-i és Ny-i irányban ! ] - (vagy 6 évig csináltam! ) - stb.
  (Gondolom, hallottátok/olvastátok...volt pl. "szivárgás" 1986-ban is... de ez egy más téma! ) -
  Véleményem (?) - hát... max. "együttérzésem!"
  Ha, "cinikus" lennék ?- ám' legyek !-
  **********************************

  VálaszTörlés
 5. Aranyosfodorkával teljesen egyetértek!Igen az egész falut összebuldozerezni és földet rá!
  Úgy tudom a tározó ülepedő részével is ez volt a megfelelő eljárás, hogy a veszélyes hulladékot valamikor a föld mélyebbre eső részébe temetik.
  Nem elég az ottlakóknak a lelki megrázkódtatás, még képesek kiszúrni a szemüket 100.000.-Ft gyorssegéllyel. A következő kérdésem az lenne, hogy ha össze is szedik az iszapot azt vajon most hova szállítják és vajon kik?
  Önkéntesek, szakemberek?
  Láttam ott dolgozókat pl.kiskatonákat terepruhába nekik nem kell v. védőfelszerelés?
  Hu borzasztó!!!!

  VálaszTörlés
 6. morrmota: annyiban egyetértek veled, hogy "reklám" - de azok közül a legócskább - és céltalan, értelmetlen, mert miért reklámozni a tehetetlenséget ? Mit látunk ? Szervezetlenül, megfelelő vezetés, irányítás nélkül, bár mindenki "segíteni" akar - de a sok bába közt elvész a gyerek...
  Azzal értenék egyet, hogy dózerokkal mindet elföldelni, és rátenni egy nagy felkiáltójelet, rajta a szöveggel: "ÍGY NEM SZABAD !"
  Az ott lakókat pedig mind egy szálig elköltöztetni.
  Ha mindez varázsütésre megvalósulna, még akkor is rengeteg baj maradna vissza ebből a felelőtlenségből...
  Nagyon kíváncsi vagyok, lesz-e érdemi felelősségre-vonás, vagy jól bevált magyar szokás szerint el lesz kenve a dolog....

  VálaszTörlés