2010. október 6., szerda

Iszap


1990 óta egyszer nem néztem magyar TV híradót – tegnap, ill. ma estig. Az ikertornyok megsemmisítéséről, Lady Di temetéséről – és minden egyéb „világrengető” eseményről a német TV csatornák híradóiból értesültem.
Megtehettem volna ezt most is, hiszem minden német adó beszámol a magyar tragédiáról, de most kíváncsi voltam - legalább naponta egyszer 10 percig megnézni/hallgatni -  mit mond, mutat a magyar TV.

Én csak egy egyszerű öregasszony vagyok, de már tegnap is felmerült bennem, miért erőlködnek, miért próbálkoznak, miért nem hagyják a fenébe az egészet ? Itt soha már, legalábbis emberi-élet-léptékkel mérve, soha nem lesz egészséges a környezet.  Vannak helyzetek, amikor fel KELL adni és ott kell hagyni mindent. Most azt látom, erőlködnek, kínlódnak, de hát mi értelme van ?  A lakók többsége már most kijelentette, nem akar visszaköltözni, még akkor se, ha valahogy sikerülne megtisztítani a lakásokat. Meg is értem.  Hát Csernobilt és a környező településeket is egyszerűbb volt az enyészetnek és a természet öngyógyító erejének átadni – aztán majd meglátják utódaink, mi lesz itt évtizedek/századok múlva. Ki az ma Magyarországon, aki felelősséggel ki meri jelenteni, hogy az a fű, amit lelegel a tehén/kecske, hogy az a répa, paradicsom, krumpli ami ott nő, az NEM VESZÉLYES az egészségre ????

Nem tudom, akik koordinálják ezt az egészet, budapesti íróasztaluk mögött ülve, miért hiszik azt, hogy ott hülyék az emberek ? Hogy a nyomorult kiszolgáltatott lakosokat bármibe bele lehet kényszeríteni ? Szerintetek, ha valami milliomos-negyedben történt volna a katasztrófa ez, ilyen lenne a helyzet, a hozzáállás ? Erősen kétlem….

Nagyon, nagyon kíváncsi vagyok a dolog végkifejletére. Arra sem kevésbé, hogy az üzem tulajdonosaiban van-e annyi gerinc és becsület, hogy levonják a következtetést, és a szégyentelen temetési költség-fizetés és pinkapénz felajánlás helyett komoly, tisztességes  vállalkozó módjára kiállnak-e, vállalják-e a felelősséget és megpróbálják-e kárpótolni az embereket ? Kárpótolni ? Hát lehet ezt ? Nem. Valami alamizsnát kaphatnak, de a régi életüket vissza már soha…

A másik: jóformán nem esett szó az áldozatul esett állatokról. Hát én itt és most mondom, NEM csak emberek szenvednek/tek ott. Gondoljunk rájuk is – habár segíteni rajtuk aztán végképp már nem lehet. Olyan csak a mesében és Amerikában létezik, hogy egy olajos sirályt napokig mosogatnak és megmentenek. Nálunk ez, ilyen SOHA nem lesz !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése