2010. október 27., szerda

Képkiállítás

Az egyiptomi modern művészet hivatalosan 1908-ban kezdődött, amikor megalakult az első képzőművészeti iskola Kairóban, a korabeli párizsi és más európai művészeti akadémiák mintájára.  Egy évszázadon át végzett itt  művészek egyik nemzedéke a másik után,  a festészet, szobrászat, grafika dekoráció és az építészet terén -  magunkon viselve a világ  különféle modern művészeti iskoláinak és irányzatainak hatását.
A hagyományos és Kortárs Művészeteket Ápoló Assala Egyesület törekvése, hogy ösztönözze a művészeket a kulturális gyökereikhez való kötődésük elmélyítésére, hogy ezzel erősítse az egyiptomi identitást a kortárs művészetben.
Az Assala Egyesület most kiállítást rendezett a  Pécsi Tudományegyetem Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Karával és a Művészetbarátok Egyesületével közösen,  az egyetem Szántó Kovács János út 1/B alatt található épületében. (A tárlat 2010. november 30-ig tekinthető meg, munkanapokon 8 és 18 óra között.)

Itt jártam, megnéztem a képeket – de valószínű túl nagy elvárásokkal érkeztem – tekintve, hogy én jártam Kairóban, s a csoda tudja miért, de valahogy több egzotikumot ? vagy nem is tudom megfogalmazni mit, egyediséget ? különös hatást ? vártam a képektől. Őszintén szólva nem sorolom ezt a kiállítást a nekem tetszők közé…Bocs. Magánvélemény. Ettől még el lehet menni megnézni, főleg mert ingyenes. 

(Szokás szerint felül a nekem legjobban tetsző - habár ennek aztán tényleg semmi köze Egyiptomhoz...)












3 megjegyzés:

  1. Nehéz erre mit mondanom ! (?) vagy időm kevés...vagy nem akarnék "állást foglalni."
    Ha-ha-ha...legalább jártál ott, ahová egy "rokonod" is régebben... ( "egyetemre") - ill. én még akkor jártam ott..amikor az a Bázis-nak (?) vagy minek volt a munkásszállója ?-
    ( mintha - anno - "mozi" is lett volna ott - meg egyéb...zenés bulik ?- 60'-as évek vége ?- ne részletezzem.) Mellesleg : (kiragadott példa) Közel Egyiptom ( ha jól írtam ?) Azért kösz' a témát,- legalább Dr.K.D. urat láthattam a galériában) - de ez nem tartozik ide !Azaz : híres (pécsi)pedagógus család - sarja - stb.) [- mindig is érdekelt volna, hogy "őseink" ismerték-e egymást ?-] - stb.
    *********************************

    VálaszTörlés
  2. (csütörtök) "Furcsa szerzet az ember" (vagy vagyunk mi) - bár "érzéseink" és a történtek nem egészen azonosak. Én így jártam : véletlenül(!) látta 10/21(?)-én Duna Tv (?) -a "Magyarok Margotban" c. filmet. Majd másnap sok helyen lehetett olvasni a Pécsett megnyíló kiállításról (800 / nyugd.400) - és én meg azt éreztem, nem is biztos, hogy a kiállítás "nyújt annyit". mint amit a film nyújtott. De ne vitassam! (hisz' ezt sem próbáltam ki.) Bocs' ha linkeket nem írok - de a cím az az . magyarok margotban (Google) -és biztosan a szokott helyeken van képgaléria.
    **********************************

    VálaszTörlés
  3. (csüt.) Mivel nem ismertem ezt a honlapot, vagy elfelejtettem - ill. megújult (?) a képgalériája (?) - stb.
    magyarok Margotban
    vagy a főoldaltól kezdeni
    **********************************
    Utókornak : egyre hidegebb van ?- (Pécsett kb.+2 vafy +3 C°)
    Hát... aki nem ismerné ezt :
    Esetleg a fotók miatt
    *********************************
    Már "gyűjtöm" a homokot otthon... és homok-só arány 2:1 (?) - vagy valami ilyesmi!

    VálaszTörlés