2010. október 12., kedd

Kulich Gyula alias Papnövelde utca

Alcím lehetne: ...és a Modern Magyar Képtár alias Nagy Kiállítótér.

Több estéből elcsípve egy kicsit,  végre eljutottam odáig, hogy a napokkal ezelőtti egyik belvárosi sétám fotóit is „megdolgozzam” és bemutassam.

Ez az utca   közel áll a szívemhez, hiszem itt jártam általános iskolába. Akkoriban éppen Kulich Gyuláról volt elnevezve, ma megint a régi Papnövelde nevét viseli. Mi akkoriban a régi papnevelőt nemes egyszerűséggel csak „gyogyó”-nak hívtuk, itt volt ugyanis az értelmi fogyatékosoknak egy iskolája, bár voltak itt más iskolának is kihelyezett osztályai, mi több pl. a tornaórákat nekünk is itt tartották az udvari nagy helyiségben. (Hajdan talán díszterem volt?) Ez a tömb ma újra az egyházé:



Amit ma Belvárosi Iskolának hívnak, már régen nem az, ami ötven évvel ezelőtt volt. Kibővítették, átalakították, hozzáépítettek – bár az a ház, ahol én koptattam a lépcsőt még áll (egyelőre).

Az utca közepe táján volt a cégem régi székhelye, én már nem itt, hanem az új irodaházban kezdtem, de volt itt külső egységünk, megfordultam ebben az épületben is sokszor. Érdekes módon itt, ebben és  közeli másik utcákban  több osztálytársam, ismerősöm is lakott, unokaöcséim itt jártak óvodába,  - szóval sok szállal kötődöm ide.

Talán emlékeztek régi blogolvasók, milyen öröm volt, amikor itt találtam meg a Pécsett nagyon ritka kerékvetőt, a „sárkányost”, vagy tengeri-szörnyest, nem is nagyon tudtuk eldönteni, mire is hasonlít az a kis mesefigura. Szeretem ezeket az öreg házakat, még azt a romosat is, amelyik szégyenlősen lapul a régi várfalhoz. Több törődést érdemelne…
Feljebb áll a börtön zord és manapság igen kopott rácsos ablakú épülete, vele majdnem szemben az ugyancsak kopott és vigasztalan állami nevelőotthon. 



Majd kicsit feljebb a volt megyeháza, amit most alakítottak át múzeummá, képtárrá, óriási kiállítótérré. Itt lesz a Modern Magyar Képtár otthona, ide volt tervezve eredetileg a Bauhaus kiállítás is – de nem készült el időre az épület. Most itt nyílt meg egy képkiállítás – ami (már bocsánat, ez az én magánvéleményem ) egyáltalán nem akkora volumenű, nem olyan színvonalú, mint amit ez a ház, ennek a megnyitása megérdemelt volna. Na ja…Hát megint nem sikerült valami…lassan már megszokja az ember….

A festményeket két nagyobb teremben helyezték el – a képek minőségét, vagy hogy is mondjam, művészi értékét ítéljétek meg Ti. Két kisebb szobácskában rettentően rossz megvilágításban pár fotó is helyet kapott – kifejezetten nyomasztónak, félelmetesnek, kellemetlennek éreztem ezekbe a helyiségekbe a belépést és bent tartózkodást.

 Ez a barátságos hölgy fogad a bejárattal szemben
  
Hippifej a tehén hasában,flitterekből
 Ez is egy műalkotás. A szöveg: "Pénteki imára mentem. Visszajövök."

 Jó, hogy egymás mellett van a két kép, csak az akár hogy nem "Vörös és fekete" a címe

Lyuggatott sztaniolpapírból
 Először azt hittem, leestek a felragasztott piros lapocskák...de nem...

 Ezek nem a szomszéd óvodából érkezett képek
A félelmetes fotós-termek egyike

Ami magát az épületet illeti, az a fura kényszerképzetem volt, mintha cirkuszban lennék. Ott lehet látni olyan bohócokat, akiknek egyik fele nő, a másik meg férfi, s attól függ, melyik oldalát nézed, látod az egyiket, vagy a másikat. Hát ez a Nagy Kiállító Tér is ilyen. D-ről megmaradt (szerencsére) a régi formája, É-ról meg hozzátoldottak egy abszolút modern üvegcsodát. Ami magában még nem lenne rossz, pláne, ha napsütésben visszatükröződik benne a szomszéd több százéves ház meseszép ablaksora, dekoratív fala.  Aztán ahogy kiérsz az utcára, jó rendesen „pofánvág” a  papnövelde ÉK-i romos, lepukkant kapuja. Hát tényleg ennyi pénze nem volt valakinek, hogy legalább egy rohadék farostlemezzel lefedték volna ?
Neeeeem. Nem. Ez a magyar módi. Milliárdos hipi-szupi toldozgatás a régihez, szemben meg a putri…
Bocsánat kedves tulajdonosok….Ezek tények….









6 megjegyzés:

  1. Köszönöm a munkahelyemről és a környékéről készült fotókat. Bevallom én a "megszokott" útvonalon közlekedve sok mindent ezekből még észre sem vettem...

    VálaszTörlés
  2. (2.) Na, ezt már eléggé vártam!- mert "izgatott" a dolog, hogy visszakerül-e az a nagy kovácsolt vas (?) kapu a helyére. Ezek szerint igen.
    Mivel pl. a zöld almát (?) nem fotóztad le :
    Az első kiállítás
    (megjegyzem van 1-2 újabb sorozat is - pl. a "székekről" - ill. Orfű-Vágotpuszta (táj) - a közelében.
    Megjegyzés : a Papnövelde ép. udvarán lévő öreg (12 apostol) szoborról pedig régebbi blogbejegyzésben!
    **********************************

    VálaszTörlés
  3. (3.) Bár a téma nem egészen ez,- (csak régebben "kutakodtam" a Barokk-pavilon (?) után...
    Belvárosi iskola
    Tipp: (nem pécsieknek) az utca elején pl. az Eszperanto park - stb.
    (Meg nem mondom melyik Pécsi Szemle írt majd' a legtöbb pécsi ált.iskoláról- (?) - stb.)

    VálaszTörlés
  4. Már megint utaztan,képezeletben!

    VálaszTörlés
  5. ( vagy 3x rontottam el ? )
    Utókornak : (mert "történelmi pillanat" )
    Chilei bányászokról
    (Na, törlöm a régebbieket)

    VálaszTörlés
  6. Az a flitteres tehén, az borzasztó!!!
    Viszont az utolsó képed a rozzant kapuról az üzenet nekem az elmúlásról, a régmúlt időkről a rég nem használt sutba dobott tárgyakat idézi amit alkalomadtán a padlások zugaiban fel lehet lelni.
    Az üvegfalú képeid nagyon jók, érdemes lenne kinagyítani, stílusok találkozása, tükröződése.

    VálaszTörlés