2010. október 23., szombat

Megérkeztünk !


Bejelentem: igenis elfogult vagyok és leszek is azt hiszem most már mindörökre, a Zsolnay mauzóleummal. Az egész EKF ha csak arra volt jó, hogy ezt helyre/létre/új-életre hozzák, már megérte… Még kicsit odább van a befejezés, de már most kezd alakulni a végleges látvány. (És akkor ugye az épületen belüli dolgokról még szó se  esett.)
Próbáltam magamban fel- és  rangsorolni az elmúlt egy évben átadott/látott dolgokat, az eszméletlen mennyiségű eseményt -  de nálam egészen biztos a mauzóleum visz a pálmát. Ha mégis valamiképp sorba kellene állítanom ezeket, a mauzóleum után a második nagy élményem a városháza tornyába való feljutás, és onnan a kilátás arra a városra, melyben 65 éve élek – és nem ismerem igazán… A harmadik  díjat ( most csodálkozhattok) – megosztottan „adom ki”: Mucha-Munkácsy-Kaptár (=a belső, kerámiával burkolt rész!) kapja.











14 megjegyzés:

  1. Micsoda érték!
    Nagyon méltányolom és köszönöm amiért ilyen sok fotóval s lelkesedéssel közvetíted felénk Pécs város, lakóhelyed kincseit.
    Elfogultságod megértem, de én is csatlakoznék hozzá.

    VálaszTörlés
  2. (2.) (szombat) "Csak lassan a "testtel" (a minősítésekkel)- mondom én... :-) :-) mert pl. igaz, már október vége van, de azért még 2 hónap az év végéig,- ( sok minden történhet még addig.) Jó is,- rossz is ! -
    ************************************
    Bocs' ha (majd) ismételek,- de gondoltam legyenek egy helyen a témák,- bár már láthattátok.
    [ Mellesleg 1989 (!)-ben írta az ÚDN : "Eltűntek a Zsolnay-oroszlánok"
    -állítólag a 44 db.(!)-ból csak 3 maradt. [ Sajnos elfelejtettem, milyen tv.műsorban láttam (anno) - valakinek a kertjében feküdt 2 db. :- mert felismertem!- holott valami egészen más tv.műsor volt. ]
    *******************************
    Na, ma már lényegtelen...
    Itt az egyik (leg)tartalmasabb cikk (?)
    Benne a retro fotók is
    (Majd nem feledni - állítólag 21-21 balos és jobbos oroszlán van ) - és az egész "mindenség"- több mint 500 millió HUF-ból a kerámiák kb. 300 millio. ( bizonyára a mauzóleum is beleértve.)
    ***********************************
    Na, ennyit most,- mert sehol nem találom (!) valamilyen "kiállítás" (?) vagy mi van a "Csukás-házban ?" - (vajon hol olvastam én ezt ?- 1-2 napja ?)
    ********************************

    VálaszTörlés
  3. (Borítsunk rá fátylat (?) - hogy több mint 6 éve (?)- tartanak a munkálatok,- (beleértve sok mindent, ami a "gyárral" kapcsolatos.)
    Nem ígérem, hogy az összes linket beírom,- talán egyet :
    Zsolnays fotók ( a többit - ott a közelében - keresse,aki akarja)
    [ Egy biztos ?- bár nem tudom "mit tartogat a jövő?"- az "utókornak" nem lesznek "fényképhiány-érzései!" - ( úgy legyen) ] -

    VálaszTörlés
  4. ...és talán ez se felejtődjön el ?
    Itt is érdemes körülnézni
    [Van egy video is - régi képeslapokkal - (ezt nem is ismertem) ] -
    Végül Harmerli Antal (1939-es) filmjét meg nem túl nehéz megtalálni.

    VálaszTörlés
  5. Bocs'- siettem - természetesen Hamerli Antal.

    VálaszTörlés
  6. Később... (nem tudom, voltatok-e így ?- "nagy" cikk... nem pedig valahol a programok,ill. apró betűs írások közt' keresni! - mellesleg ÚDN /10.22./péntek/ 5.oldal szélén...)
    Jel,Betű,Írás : rovásírás kiállítás nyílik a Csukás házban. [perczel MIKLÓS u. 14.]
    Részlet : október 26-án nyílik!- de csak naponta 2x - 10. és 10.30.órakor látogatható díjmentesen , előzetes jelentkezés alapján! ( ja, azt hol ?- azt nem közlik...) -hát, ennyit.
    *********************************
    Most még egy (utolsó) linket keresgélek... (azt később) :-) :-)

    VálaszTörlés
  7. ...és akkor legyen itt a III.helyezett közül :
    Alfons M.Mucha Pécsett
    Ki ne feledjem : és lesz valamilyen kiállítás (?) az Origo-házban is (Cinke)- de azt most (megint) nem találom...(bizonyára tudod...)

    VálaszTörlés
  8. (vasárnap)
    Gondoltam, csak-csak említődjön meg, hogy 10/23 - az 1956-os események 54.évfordulója volt,- [több éve (?)- leginkább az a fő "gondolatom" ezen a napon az, hogy már (több mint) félszáz éve annak, hogy "megéltem." ]- Általában megnézem az erre a napra szánt tv. műsorokat, néha sikerül (még) egy-egy újdonságot (is) látnom a régi filmek vagy fotók között.
    Emlékezetem szerint ebben a blogban (valahol) már említődtek gyermekkori emlékeink,- amiket nem hinném, hogy ismételni kellene. (?) - Kissé meglepett, hogy kicsit visszatekertem a blogban (pl.) "Ünnepek" (31)-hez - és tapasztalom, hogy az ott megadott linkek közül van olyan, ami napjainkban már nem is működik!
    Na, lényegtelen !-
    Esetleg itt egy link, amiben a legtöbb fotó van, a 2010 évi - pécsi - eseményekről.
    2010.október 23 Pécsett
    ********************************

    VálaszTörlés
  9. Kedves Fodorka és kedves Blogolvasók!

    Hogy mindenképpen eljuthasson hozzád üzenetünk, elküldjük a legfrissebb bejegyzésedhez is az eredetileg Orvostörténeti Múzeumhoz küldött hozzászólásunkat:

    Nagy örömmel tapasztaltuk, hogy blogodban többször is említetted „Pécsi séták” könyvünket.

    Október 25-én, 10 órakor hétfőn Pécsen leszünk, és könyvbemutatót tartunk Tomana Györgyi vezetésével az „Egyiptomi képzetek-festmények a fáraók földjéről” című kiállítás megnyitója keretében, a PTE-FEEK épültében (7633 Pécs Szántó Kovács János Utca 1/B.).

    Már önmagában a kiállításért is érdemes a helyszínre látogatni, de a bemutató alkalmával szívesen találkoznák veled, és dedikálnák számodra a Mecsek cukiban is megörökített példányodat.

    Sok szeretettel várunk tehát hétfőn kiemelten téged, de minden eddigi és leendő olvasót is!

    Reméljük, üzenetünk még időben eljut hozzád, az esemény részletes meghívóját megnézheted honlapunkon, a pecsisetak oldalon (mivel itt linket beilleszteni nem tudunk).


    Üdvözlettel:

    Ledniczky Livi és Nagy János Ádám(a szerzők)

    VálaszTörlés
  10. Kedves Lívia és János, a meghívást köszönöm, ott leszek.

    VálaszTörlés
  11. Végre, egy kis szívmelengető "külsős" elismerés - nem csak a blog-barátok közül, -amit nagyon megérdemelsz, gratulálok!:)

    VálaszTörlés
  12. Amikor idáig értem visszafelé.... Szépeket fotóztál, gratulálok. (nekem sajna beleestek a randa szocreál házak). Jó ez a blog, jó benne kalandozni, jövök még.
    üdv.

    VálaszTörlés
  13. Szia s@so, örülök neked, szívesen látlak itt/olvaslak "ott! !

    VálaszTörlés