2010. október 13., szerda

Miért ?


Költői kérdés – ugye tudod, arra sosincs válasz. Nem is kérek/várok én senkitől feleletet….
Nem eget-rengető, még az én életemben sem. De ahogy a lét lélegzetvételekből épül, az ember és én is gondolatokból. És a rossz gondolat-morzsák eleinte észrevétlenül gyűlnek valahol az ember lelke-sarkában, aztán egyszer csak a sok félresöpört mellé oda kerül az utolsó is és akkor aztán kirobban. Többnyire akkor, vagy ott, amikor és ahol nem is kellene.
Úgy döntöttem, én ezt a két porszemet nem söpröm a sarokba. Le/kiírom, hátha ezzel  késleltetni tudom a következő  dührohamomat.

Ma hajnalban hallom a rádióban, milyen hasznos a gombavizsgálat (mellesleg a pécsiről volt szó). Én is írtam már erről – és bár lenne több helyen is, talán kevesebb gombamérgezés történne. Na de a riport vége felé mit hallok ?
„Szükséges lenne most már ezért a szolgáltatásért fizetni is.”  
Hát azt hiszi a nagyokos nyilatkozó, hogy akkor/attól többen mennének gombavizsgálatra, vagy csak arra gondolt, hogy fizessenek neki, bele a zsebébe, mert akkor ő jól jár ? Vagy miért bukkan fel normális ember agyában ilyen, a haszonhúzás vágyától eltekintve ?? Borítékolom, ha díjat kérnek, akkor NEM fognak elmenni az emberek. Na de tán ez is a cél: hulljon a férgese. (Hadd ne soroljak több példát ehhez a mondathoz…. Tudnék.)

Más.

Időtlen idők óta magam sütöm a kenyeremet. Nagyon rég, egy profi pékmesterrel beszélgetve tudtam meg, hogy jót tesz a kenyérnek, ha (kb. egy kg. liszthez) egy kis késhegynyi aszkorbinsavat tesz az ember. Ne kérdezd a kémiáját, nem tudom, miért. Vettem is és tettem is bele. 5 dgk. nem került egy százasba, és időtlen időkig elég volt…Ám elfogyott…
Most közölték velem, hogy ez már receptköteles… Sajnos nem tudom, mihez kell/lehet még használni, de ezek a hárpia vérszívó főpatikusok rájöttek,  hogy valaki valamit tud ebből csinálni. Vagy csak a mocskos irigység és haszonvágy hajtotta őket ? Hiszen az aszkorbinsav = C-vitamin. Vedd meg ezrekért az ő vitaminjukat, nemá’ 10 deka port 200-ért !!!!!!!!
Még csak véletlenül se járhasson jól valaki, a patikusokon kívül… Eszméletlen egyébként is, ami a gyógyszerbiznisz terén van….Már hánynom kell a szemvitamintól, meg porcerőtől, meg a fene se tudja hányféle, éjjel nappal ajánlgatott hülye gyógyszertől. Hogy erre miért nincs valami korlátozás (értsd: reklám ismételgetésre) ?  Van ember, aki elhiszi, hogy a 70 év alatt  elkoptatott  porcot valami csodavitamin „visszaépíti”???  Meg 4 dioptriából full nullásat csinál ???
Persze sajnos vannak ilyenek…Micsoda jó bolt ez !!!

Na, szóval nem címlapra kínálkozó dolgok ezek, nem vörös-iszap, nem olajkút tragédia, nem bányászok felszínre-hozatala a pokolból…..
CSAK apróságok. Mégis átkozottul ingerlők. És mindennaposak.

7 megjegyzés:

  1. (szerda)
    Bizony, bizony ez már csak így van! -
    Állítólag ezt akartuk ! (?) vagy nem ? - meg a "nagy emberek mondása?" [ Krisztus koporsóját sem őrizték ingyen! ] - és akkor még a "sárga csekket!" sem feledni - nagyon remélem, hogy azért is majd mindenki kifizeti azt, amibe kerül a pénz küldése" -postai úton! - és lesz itt rend ! (csak türelem!) - Hát, ott a net ! ( az aszkorbinsav mire jó ? ) - vagy 20-25 évvel ezelőtt is már azzal ittuk a teát (munkahelyen) - és ezt sem akarnám bonyolítani !
    "Költői kérdés" : te pl. elmennél-e (x ideig/óráig) - INGYEN gombát bevizsgálni másoknak ? - (választ nem várok!) -
    ( Demagóg : mennyi is pl. a szavazatszámláló bizottságban (?) való részvétel ? ) -
    Na, (le) nyugvás-t javasolnék. :-) :-)
    ********************************

    VálaszTörlés
  2. (2.) Ahogy pl. TÖRVÉNY,vag yannak végrehajtási utasítása (?) írja elő, hogy mit, hogyan, merre meddig !
    Lehet szidni a "szolgáltatókat!" - nekik olyan számlát kell csinálniuk, amit előírnak! (gáz,víz,villany - és ne soroljam!) -
    Így aztán a "patikusok" (ha-ha-ha- miért is "jelük" a kígyó,- kehelyre tekeredve, meg a szárnyak - és egyebek...) :-) - bizonyára "CSAK" azt csinálják !- ami elő lett írva nekik ! Ám' tartsatok demagógnak! - ha vagy 15 évre visszamenőleg meg tudom / ill. meg tudják nézni a "gyógyszervásárlásomat!" - akkor én annak örülnék, ha a recept nélkül vásárolt gyógyszarok vevőiről" is lenne "feljegyzés !" - ( és szót sem a "külföldről" "idejáró" gyógyszarvásárlókról! ) - miközben "tudatosítják velünk", hogy "gyógyszerzabáló nép a magyar!"... na, ok ! -
    Tipp: aszkorbinsavat miért kell(ene) gógyszartárban venni ?- más helyeken is vehetnél - úgy tudom. ( ott a neten... stb.)
    Kertészbolt ?- vagy tudom is én.
    Pusz'...

    VálaszTörlés
  3. (3.) nem bosszantásul ( esetleg "szokni" az újat ! )- ráhangolódni...
    Jön a kártya is
    (Nem először hallom... (tv.) drágább lesz a méz...)
    Esetemben hagyján...
    de beleolvastam a várható "adótervekbe" is - HVG-ben vagy hol ?...
    És a pécsi lapok már írnak a "Halottak napi" temetői "rendről" is... (Na, ennyit - így délután...)
    Lazításként (vagy lázításként) :-)

    VálaszTörlés
  4. (4.) nem mondom ! nagy "szakirodalma" van az aszkorbinsavnak (por alakban) - Nem is tudtam, hogy mi mindenre adják az állatoknak ! (ivóvízben) nem véletlen az 5 meg 10 Kg-s kiszerelés - stb.
    Írja valaki : csak némelyik gyógyszertárban vényköteles (?) - máshol nem. (Ki tudja) - írják, jó helyette a 10%-os ecet is -
    Nem tudom, te mikor vehetted 200 Ft-ért - mert most 10 dkg. 560 HUF - (mellesleg "borászati" boltokban is kapható ?- ) -
    Írják : van a Béresnek bevonat nélküli C vitamin tablettája ( az is aszkorbs.)- és ... ennyit.
    (Minden bizonnyal megoldod...) :-) :-)

    VálaszTörlés
  5. Én azt hittem, hogy a gombaszakértők mindig is kértek pénzt a vizsgálódásért...:(
    Egyébként - ahogy @X is írja -, ha kenyeret sütök, egy bevonat nélküli C vitamin tablettát szétnyomok és beleszórom a lisztbe. Soha nem használtam aszkorbinsavat!

    VálaszTörlés
  6. Egyre többször hallom azt a megjegyzést, hogy ami ingyen van azt az emberek nem becsülik. Tehát, ha fizetni kell érte komolyabban veszik. Úgy gondolom az üzleti életben már jól működik, mert minimum 1.-Ft-ot el kell kérni akkor is ha adományról van szó.Miért? Ne érezze a másik fél a kiszolgáltatottságot, a könyöradományt, tehát egyenlő társként kezelik. Ez esetben ( gomba vizsgálat) nem tudom pontosan mi lenne a helyes, ill. a megfelelő tájékoztatás, gyermekkorban a tanítás a gombaszedés helyi szokásról, felismerésről. " Papolhatunk " mi addig amíg az " éhség nagy úr! "
    és megélhetéssel küszködnek családok.
    Más:
    Vettem már boltban citromsavat, főleg befőzés idején. Az nem jó a kenyérsütéshez?
    Egyébként teljesen egyetértek a gyógyszertárról írt véleményeddel!
    Szép reggelt mindenkinek!

    VálaszTörlés
  7. Kedves olvasók, tévedésben vagytok gombaszakértés ügyében. A gombaszakértőnek EZ a munkája és kap érte FIZETÉST, tehát nem társadalmi munkában végzi a feladatot.
    Munkaideje:
    K-P: 6-14
    Szo: 6-12
    Vas: 17-19

    Kyba: A citromsav NEM egyenlő az aszkorbinsavval
    citromsav E330, az aszkorbinsav E300

    Ildi: ha C vitamint használtál, akkor aszkorbinsavat használtál, csak a drágább változatát...

    VálaszTörlés